Στις 17 Μαΐου ανοίγει στο περίφημο Μουσείο Αντρέι Ρουμπλιώφ στη Μόσχα μεγάλη έκθεση με τίτλο "Αγιορείτικα Κειμήλια στη Ρωσία". Παρουσιάζονται πολύτιμα αντικείμενα, αριστουργήματα της βυζαντινής και μεταβυζαντινής τέχνης, που βρίσκονται σήμερα σε μουσεία της Ρωσίας, και τα οποία δωρήθηκαν από μοναχούς του Αγίου Όρους στους Τσάρους και τους Πατριάρχες της Ρωσίας ή αγοράστηκαν από τους Τσάρους και από συλλέκτες το 19ο αιώνα από μονές του Αγίου Όρους.
Η έκθεση περιλαμβάνει εικόνες (12ος-19ος αιώνας), χειρόγραφα (10ος-17ος αιώνας), ιστορικά έγγραφα (17ος αιώνας) και αντικείμενα τέχνης και μικροτεχνίας.
Η βυζαντινή αγιογραφία αναδεικνύεται μέσα από τα έργα βυζαντινής και μεταβυζαντινής αγιογραφίας. Ένα από τα σημαντικότερα εκθέματα είναι το αντίγραφο της εικόνας της Παναγίας της Πορταΐτισσας, της Μονής Ιβήρων που φιλοτεχνήθηκε το 1648 από τον Έλληνα αγιορείτη μοναχό-εικονογράφο Ιάμβλιχο τον Ρωμανό κατόπιν παραγγελίας του Πατριάρχη της Ρωσίας Νίκωνα και που επί σειρά αιώνων αποτέλεσε ένα από τα σπουδαιότερα ιερά κειμήλια του ρωσικού λαού. Επίσης δύο τοιχογραφίες εξαιρετικής τέχνης, η μία εκ των οποίων θεωρείται ότι προέρχεται από το Πρωτάτο και αποδίδεται στον περίφημο εικονογράφο Μανουήλ Πανσέληνο.
Η διακοσμητική τέχνη και η τεχνική του χειρογράφου παρουσιάζεται στους κώδικες με μικρογραφίες και αυτόγραφα κείμενα γνωστών προσωπικοτήτων του ελληνικού κόσμου όπως ο Καρδινάλιος Βησσαρίων, ο Μιχαήλ Κριτόβουλος, ο Ιωάννης Ευγενικός, ο Νικηφόρος Γρηγοράς, ο Μάρκος Ευγενικός, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Φιλόθεος Κόκκινος, ο Ιωάννης Καλλιγράφος, μαθητής του Αθανασίου του Αθωνίτου και ο Μάξιμος ο Γραικός, μία από τις σπουδαιότερες μορφές του ρωσικού μεσαίωνα.
Τα ιστορικά έγγραφα αντικατοπτρίζουν τις στενές σχέσεις της Ρωσίας με τον ελληνικό κόσμο και κυρίως με τις κύριες μονές του Αγίου Όρους την περίοδο του 16ου με τον 17ο αιώνα.
Περίτεχνα είδη μικροτεχνίας, ξυλόγλυπτοι σταυροί, γκραβούρες, σχέδια, χειρόγραφοι χάρτες, κά, συμπληρώνουν την έκθεση της αγιορείτικης παράδοσης η οποία για πρώτη φορά παρουσιάζεται στη Ρωσία σε τόσο μεγάλη έκταση.
Τα εκθέματα προέρχονται από το Μουσείο του Κρεμλίνου, το Κρατικό Ιστορικό Μουσείο, την Πινακοθήκη Τρετιακώφ, το Μουσείο Εικαστικών Τεχνών Πούσκιν της Μόσχας, το Μουσείο Ιστορίας, Πολιτισμού και Τέχνης της πόλης Σέργκιεφ Ποσάντ, το Εκκλησιαστικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Θεολογικής Ακαδημίας του Πατριαρχείου της Μόσχας, τη Ρωσική Κρατική Βιβλιοθήκη και το Ρωσικό Κρατικό Αρχείο Παλαιών Εγγράφων (RGADA) και το Μουσείο Αντρέϊ Ρουμπλιώφ.
Η έκθεση οργανώνεται από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού σε συνεργασία με την πρεσβεία της Ελλάδος στη Μόσχα, το Κεντρικό Μουσείο Παλαιορωσικής Τέχνης και Πολιτισμού Αντρέι Ρουμπλιώφ, με την επιμέλεια του Μορφωτικού Συμβούλου της Πρεσβείας της Ελλάδος στη Μόσχα και εκπροσώπου του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού κ. Δημ. Γιαλαμά.
Τα εγκαίνια της έκθεσης συνοδεύουν, στο διάστημα 17-19 Μαΐου, παράλληλες εκδηλώσεις που οργανώνει το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού. Στο Μουσείο Αντρέι Ρουμπλιώφ συνέρχεται τριήμερο διεθνές επιστημονικό συμπόσιο με θέμα "Άγιον Όρος: Ιστορία, Πολιτισμός, Παραδόσεις" (17 - 19 Μαΐου), ενώ στο πλαίσιο των επίσημων εγκαινίων θα δωθούν και δύο συναυλίες της Ελληνικής Βυζαντινής Χορωδίας υπό τη διεύθυνση του Λυκούργου Αγγελόπουλου, αφενός στις 17 Μαΐου στο πλαίσιο των επίσημων εγκαινίων και αφετέρου στις 18 Μαΐου στο θέατρο "Σχολή Δραματικής Τέχνης" του Ανατόλι Βασίλιεφ.
Στις 17 Μαΐου ανοίγει στο περίφημο Μουσείο Αντρέι Ρουμπλιώφ στη Μόσχα μεγάλη έκθεση με τίτλο "Αγιορείτικα Κειμήλια στη Ρωσία", όπου παρουσιάζονται πολύτιμα αντικείμενα, αριστουργήματα της βυζαντινής και μεταβυζαντινής τέχνης, που βρίσκονται σήμερα σε μουσεία της Ρωσίας.