Πότε βάζουμε άνω τελεία; Πόσα είδη εισαγωγικών υπάρχουν; Πως θα αποφύγουμε τα διαδοχικά "που"; Τι είναι ο "πουπουδισμός" και τι ο "καικαιδισμός"; Χιονίζει στη δυτική Ελλάδα ή στη Δυτική Ελλάδα; Δις και δις. Παραπάνω και πιο πάνω. Απλώς και απλά, αμέσως και άμεσα. Ετερόκλητος ή ετερόκλιτος: Η λεωφόρος Κηφισίας... δεν υπάρχει! Τι είναι ο "νεολογιοτατισμός" και τι ο "νεογενικισμός"; Γιατί δεν υπάρχουν τρισδιάστατα έργα τέχνης; Ο Τσέχωφ ή ο Τσέχοφ; Ο Τζιότο ή ο Τζότο; Η Σκωτία, ή η Σκοτία; Η Μποέμ, η Οι μποέμ; Ο Γκάλεν και ο Βίλεμ των Πορτοκαλιών. Ο Ουίνστον Τσόρτσιλ και ο Φρανκ Τσέρτσιλ. Ένα κρατίδιο με 20.000.000 πληθυσμό! Γιατί η Μπρυζ αλλά η Γάνδη; Γιατί η Βόρεια Αμερική αλλά η βόρεια Αφρική; Η Λορένη, η Λοραίνη, η Λορρένη, η Λορραίνη, η Λωρένη, η Λωραίνη, η Λωρρένη, ή η Λωραίννη; Καλή χημεία και κακή ψυχολογία. Τα ζλόγκαν και τα ζλάιτς. Κρητική η χολιγουντιανή βεντέτα; Πόση ώρα θα σου πάρει να με πάρεις πίσω; Τα γκολ χρεώνονται, η πιστώνονται; Πόσο βαθιά έπλεε ο Ναυτίλος; Τι γίνεται τελικά με τον καθαρισμό των πισινών;
Τα "Υπο-γλώσσια", η γνωστή στήλη του Ανδρέα Παππά στο ένθετο "Βιβλία" στο "Βήμα της Κυριακής", συγκεντρώθηκαν σε ένα βιβλίο και κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Καστανιώτη. Στο βιβλίο μπορούμε να βρούμε 50 + 1 κείμενα σχετικά με την ελληνική γλώσσα που θίγουν γλωσσικά ζητήματα και "κακιές συνήθειες" των νεοελλήνων.
Στον πρόλογο διαβάζουμε ότι η σειρά με την οποία μας παρατίθενται δεν είναι και η σειρά που δημοσιεύτηκαν, ενώ τα κείμενα υπέστησαν μόνο δευτερεύουσας σημασίας αλλαγές.
Ο Ανδρέας Παππάς γεννήθηκε το 1950 στην Πάτρα και από το 1969 ασχολείται επαγγελματικά με τη μετάφραση και την επιμέλεια κειμένων. Από το 1977 ως το 1933 διατέλεσε συνιδιοκτήτης και διευθυντής των εκδόσεων Υποδομή. Ως επιμελητής εκδόσεων, editor και μεταφραστής έχει συνεργαστεί με φορείς όπως το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το Φεστιβάλ Αθηνών, το ΜΙΕΤ, το ΕΚΕΒΙ καθώς και με αρκετούς εκδοτικούς οίκους.
Από το 2001 διδάσκει μετάφραση κειμένων Ιστορίας, Ιστορίας του Πολιτισμού και Ιστορίας της τέχνης στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Μετάφρασης και από το 2002 γράφει τη στήλη "Υπογλώσσια" στο ένθετο "Βιβλία" της εφημερίδας "Το Βήμα της Κυριακής"
Εκδόσεις Καστανιώτη
Τίτλος: Υπο-γλώσσια, 50+1 κείμενα για τη γλώσσα
Συγγραφέας: Ανδρέας Παππάς
Σελίδες: 222
ISBN: 960-03-3680-6
Τα "Υπο-γλώσσια", η γνωστή στήλη του Ανδρέα Παππά στο ένθετο "Βιβλία" στο "Βήμα της Κυριακής", συγκεντρώθηκαν σε ένα βιβλίο και κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Καστανιώτη.