"Δύσκολες αναπνοές" του Νίκου Ναυρίδη

03.03.2004
O Νίκος Ναυρίδης αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες της νέας γενιάς Ελλήνων καλλιτεχνών. Η καινούρια δουλειά του με τίτλο "Δύσκολες Αναπνοές" θα φιλοξενηθεί στην αίθουσα τέχνης Bernier- Eliades από τις 18 Μαρτίου έως τις 24 Απριλίου.
Η καινούρια δουλειά του Νίκου Ναυρίδη με τίτλο "Δύσκολες Αναπνοές" θα φιλοξενηθεί στην αίθουσα τέχνης Bernier- Eliades από τις 18 Μαρτίου έως τις 24 Απριλίου.

O Νίκος Ναυρίδης αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες της νέας γενιάς Ελλήνων καλλιτεχνών. Εχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα στις διεθνείς Μπιενάλε του Σάο Πάολο, της Κωνσταντινούπολης, της Σάντα Φε- ΗΠΑ, της Βενετίας και έχει συμμετάσχει σε πολλές διεθνείς εκθέσεις που έχουν πραγματοποιηθεί στη Σουηδία, Κορέα, Ιρλανδία, Μεξικό, γερμανία, Ιαπωνία, Ισπανία και άλλες ευρωπαϊκές πόλεις.
Ο κεντρικός θεματικός άξονας της δουλειάς του Νίκου Ναυρίδη είναι το στοιχείο του αέρα και ειδικότερα η ανθρώπινη αναπνοή. Στις "Δύσκολες αναπνοές" ο καλλιτέχνης χρησιμοποιεί μία σειρά από video και φωτογραφίες συλλέγοντας "μοναδικές αναπνοές" σαν απόπειρα να οπτικοποιήσει τις ανθρώπινες ενέργειες όταν η πράξη της αναπνοής εμφανίζεται σε ακραίες καταστάσεις.
Αυτό που έχει μεγάλη σημασία στο έργο του Νίκου Ναυρίδη είναι η ικανότητά του να κάνει τον αέρα και τη λειτουργία της αναπνοής ορατά στοιχεία. Αυτή η απεικόνιση λειτουργιών και στοιχείων που θεωρητικά είναι αδύνατον να πάρουν απτή μορφή, ανταποκρίνεται στην ιδεολογία της μοντέρνας τέχνης, η οποία πάντα προσπαθεί να κάνει εικόνα κάτι που το ανθρώπινο μάτι δεν μπορεί να συλλάβει ή που δεν επιτρέπεται για ηθικούς και ψυχολογικούς λόγους.
Χρησιμοποιώντας σαν βασικό του εργαλείο αυτό το αιθέριο στοιχείο, ο Ναυρίδης, μέσα από την αρτιότητα κατασκευής των video έργων του και της πλαστικής του γλώσσας, καταφέρνει να κάνει απτή την πιο ουσιαστική και ζωτικής σημασίας ανθρώπινη λειτουργία.
Οι χαρακτήρες των έργων του σμιλεύουν την αναπνοή τους, της δίνουν μορφή όπως ένας καλλιτέχνης σε ένα γλυπτό και την παρουσιάζουν σαν μία δύναμη που άλλοτε έρχεται κοντά στη ζωή, κι άλλοτε κοντά στο θάνατο. Ο Ναυρίδης λοιπόν, μετατρέπει την λειτουργία της αναπνοής σε ένα αρχέγονο στοιχείο και αποδεικνύει ότι παρά το εύθραυστό της δύναται να μεταδώσει μία πληθώρα από εντάσεις και μεταφυσικές σημασίες.

Ημέρες λειτουργίας: Τρίτη- Παρασκευή: 10.30-20.00, Σαββατο. 12.00-16.00
Η γκαλερί θα παραμείνει κλειστή από 7/4 έως και 12/4