Λυρικά πειράματα...

25.02.2004
Η νέα-τέταρτη σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής εγκαινιάζεται στις 28 Φεβρουαρίου με τρία έργα. Πρόκειται για την Πειραματική Σκηνή, υπό τη διεύθυνση του Θόδωρου Αντωνίου, που θα στεγαστεί στο Στούντιο της Ε.Λ.Σ. (Πειραιώς 199) και σηματοδοτεί το άνοιγμα της εθνικής μας όπερας προς τη σύγχρονη δημιουργία και τους πειραματισμούς νέων ταλαντούχων συνθετών.
&00 Η νέα-τέταρτη σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής εγκαινιάζεται στις 28 Φεβρουαρίου με τρία έργα. Πρόκειται για την Πειραματική Σκηνή, υπό τη διεύθυνση του Θόδωρου Αντωνίου, που θα στεγαστεί στο Στούντιο της Ε.Λ.Σ. (Πειραιώς 199) και σηματοδοτεί το άνοιγμα της εθνικής μας όπερας προς τη σύγχρονη δημιουργία και τους πειραματισμούς νέων ταλαντούχων συνθετών.

Τα έργα που θα παρουσιαστούν στις 28 και 29 Φεβρουαρίου (22.00) στην πρώτη αυτή χρονιά λειτουργίας της Πειραματικής Σκηνής είναι "Ο Φάρος" του Peter Maxwell Davies, που έχει παρουσιαστεί με επιτυχία σε αρκετές ευρωπαϊκές πόλεις, "Το ταξίδι" του Στάθη Γυφτάκη και "Ο ποιητής των επτά χρόνων" του Θοδωρή Αμπαζή. Τα έργα των ελλήνων συνθετών παρουσιάζονται για πρώτη φορά και προέκυψαν ως αναθέσεις της Ε.Λ.Σ. στους δύο δημιουργούς, ειδικά για το ανέβασμά τους στη νεοσύστατη Πειραματική Σκηνή.

Όπως επισημαίνει ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Ε.Λ.Σ. Λουκάς Καρυτινός, η Πειραματική Σκηνή, που βασίστηκε σε ιδέα του Θ. Αντωνίου, φιλοδοξεί να γίνει ένα διεθνές φόρουμ, όπου νέοι έλληνες και ξένοι συνθέτες καλούνται να πειραματιστούν στο πεδίο της σύγχρονης οπερατικής σύνθεσης. Πρόκειται για ένα καλλιτεχνικό αλλά και διοικητικό ρίσκο της Ε.Λ.Σ. με στόχο την προώθηση του σύγχρονου λυρικού θεάματος, έξω από τις φόρμες και τις συμβάσεις της κλασικής όπερας, όπως αυτή παρουσιάζεται στην Κεντρική Σκηνή.
Για τον εμπνευστή του εγχειρήματος, Θόδωρο Αντωνίου, τόσο η τέχνη όσο και η σπουδή της πρέπει να εξελίσσονται και να ενσωματώνουν νέες απόψεις, αλλά και νέα πρόσωπα, όπως οι πρωταγωνιστές των τριών έργων.
"Ανεξάρτητα από την ποιότητα των συνθέσεων και των παραστάσεων, φέτος ξεκινά στη Λυρική Σκηνή κάτι καινούριο και αυτό είναι ήδη από μόνο του σημαντικό. Γράφεται ιστορία", υπογραμμίζει ο σκηνοθέτης Γιώργος Μιχαηλίδης.
Σημαντικό στοιχείο και η θεματολογία των έργων που παρουσιάζονται: οι τραγουδιστές που ερμηνεύουν τους ρόλους, νέοι άνθρωποι που αφουγκράζονται τους ρυθμούς και το πνεύμα της εποχής και εκφράζονται μέσα από τη σύγχρονη μουσική, στηρίζουν με τη φωνή και την ερμηνεία τους μια πραγματικότητα κι όχι μια σύμβαση, όπως οι ίδιοι σημειώνουν χαρακτηριστικά.
Όσο για τον όρο "πειραματική"; Οι συντελεστές συμφωνούν ότι το πείραμα αφορά περισσότερο το άνοιγμα του ρεπερτορίου της εθνικής μας όπερας και τον τρόπο που παρουσιάζονται τα συγκεκριμένα έργα (ο μαέστρος απευθύνει το λόγο στο κοινό, ιδιαίτερη σχέση κοινού-ορχήστρας-ερμηνευτών, καινούριος χώρος) παρά την ίδια τη σύγχρονη δημιουργία.

"Ο Φάρος" του Peter Maxwell Davies
Η μονόπρακτη αυτή όπερα είναι μια ιστορία μυστηρίου που επικεντρώνεται στις δικαστικές έρευνες που διενεργούνται γύρω από τις συνθήκες εξαφάνισης τριών φαροφυλάκων. Πρόκειται για μια ιστορία που εκτυλίσσεται παράλληλα με τη διαδικασία εσωτερικής αναζήτησης και ενδοσκόπησης τριών ανθρώπων. Το έργο βρίθει συμβολισμών και περιγραφών μεταφυσικού χαρακτήρα.
Μουσική Διεύθυνση: Θόδωρος Αντωνίου
Σκηνοθεσία: Γιώργος Μιχαηλίδης
Σκηνικά - Κοστούμια: Αγνή Ντούτση
Μετάφραση: Τζένη Αρσένη
Ερμηνεύουν: Χρήστος Γιαννούλης, Τάσος Αποστόλου και Πέτρος Μαγουλάς.

"Το ταξίδι" του Στάθη Γυφτάκη
Πρόκειται για μια σύγχρονη κωμική όπερα που παρουσιάζεται για πρώτη φορά. Εξιστορεί τις παράξενες περιπέτειες μιας οικογένειας που ξεκινά ένα ταξίδι. Οι διακοπές τους θα έχουν πολλές ανατροπές και απρόσμενες εξελίξεις...
Μουσική Διεύθυνση: Θόδωρος Αντωνίου
Λιμπρέτο: Γιάννης Φίλιας
Σκηνοθεσία: Στάθης Γυφτάκης
Ερμηνεύουν: Μαργαρίτα Συγγενιώτου και Τάσος Αποστόλου.

"Ο ποιητής των επτά χρόνων" του Θοδωρή Αμπαζή
Πανελλήνια πρεμιέρα και για το έργο αυτό, το οποίο βασίζεται στη ζωή και το έργο του Arthur Rimbaud (1854-1891). Ο συνθέτης επιχειρεί να φωτίσει πτυχές της προσωπικότητας του ποιητή, δημιουργώντας μια σειρά από φανταστικές εικόνες που στηρίζονται σε πραγματικά γεγονότα της ζωής του.
Μουσική Διεύθυνση: Θόδωρος Αντωνίου
Μετάφραση-Σκηνοθεσία: Θοδωρής Αμπαζής
Ερμηνεύουν: Αριέττα Μουτούση και Χρήστος Γιαννούλης.

Την Παρασκευή 27/2, στις 13.00, ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Πειραματικής Σκηνής, Θόδωρος Αντωνίου, θα δώσει διάλεξη στο Φουαγιέ της Κεντρικής Σκηνής ( Ακαδημίας 59)
Οι παραστάσεις πραγματοποιούνται στις 28 και 29 Φεβρουαρίου, στις 22.00, στο Στούντιο της Ε.Λ.Σ. (Πειραιώς 199, είσοδος από Αλκμήνης 68) και η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.