Διπλή παρουσίαση στην TinT

30.01.2004
Το 2004 ξεκίνησε στην γκαλερί TinT με μια διπλή παρουσίαση: από τις 17 Ιανουαρίου ως και τις 14 Φεβρουαρίου δύο γυναίκες εικαστικοί δημιουργοί, η Ελπίδα Πανονίδου και η Νταϊάν Κατσιαφίκα εκθέτουν τη δουλειά τους στον κυρίως εκθεσιακό χώρο και στο projectroom αντιστοίχως.
Το 2004 ξεκίνησε στην γκαλερί TinT της Θεσσαλονίκης με μια διπλή παρουσίαση: από τις 17 Ιανουαρίου ως και τις 14 Φεβρουαρίου δύο γυναίκες εικαστικοί δημιουργοί, η Ελπίδα Πανονίδου και η Νταϊάν Κατσιαφίκα εκθέτουν τη δουλειά τους στον κυρίως εκθεσιακό χώρο και στο projectroom αντιστοίχως.

Η Ελπίδα Πανονίδου σπούδασε στην ΑΣΚΤ στην Αθήνα και τη Μαδρίτη και έχει μια συστηματική ενασχόληση με το θέατρο. Δεν είναι λοιπόν καθόλου περίεργο ότι οι ανάγλυφες ιστορίες της θυμίζουν σκηνικά.
Αντλώντας τα εκφραστικά της μέσα από την πληθώρα των σύγχρονων προτεινόμενων εικαστικών μορφών, η καλλιτέχνις φτιάχνει κολάζ με αποκόμματα περιοδικών, αντικαθιστώντας το χρώμα με κομμάτια χαρτιού. Πρόκειται για ένα παιχνίδι με το χρώμα, τις διαστάσεις, το χώρο και τις διαθέσεις. Δημιουργεί επίσης σχέδια με γοητευτική ακρίβεια και μετατοπισμένη αίσθηση του χώρου και του χρόνου καθώς και τρισδιάστατες θεατρικές πολύχρωμες συνθέσεις που προκαλούν την αποσπασματική αναγνώριση οικείων και ανοίκειων εικόνων.

Η Νταϊάν Κατσιαφίκα είναι από το 1985 καθηγήτρια στο Τμήμα Καλών Τεχνών στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα. Έχει στο ενεργητικό της περισσότερες από 60 ατομικές εκθέσεις στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ και συμμετοχές σε ομαδικές εκθέσεις σε χώρους όπως το Seattle Art Museum, το Coler Art Center, το DeCordoba Museum, το Cleaveland Museum, το American Craft Museum, το Minneapolis Institute of Arts και το Frederick R. Weisman Museum στη Μινεάπολη.
το επίκεντρο της έρευνάς της βρίσκεται η ανάπτυξη οπτικών αφηγήσεων αναφορικά με ανιχνεύσεις μνήμης. Στη δουλειά της χρησιμοποιεί ποικιλία από τεχνικές και όλο το φάσμα της σύγχρονης τεχνολιγίας, από ηλεκτρονικές απεικονίσεις μέχρι κομμένα κονσερβοκούτια.
Στην έκθεσή της στην TinT παρουσιάζει μια εγκατάσταση με θέμα την Ελιά και σημειώνει ότι η από κοινού με ο σύζυγό της ενασχόληση με τις ελιές, που φυτεύουν στο σπίτι τους στην Αττική, της έδωσε την ιδέα να καταγράψει την εμπειρία της φροντίδας των δέντρων, δημιουργώντας ένα έργο-αλληγορία επάνω στην ελιά.

Γκαλερί TinT: Xρυσ. Σμύρνης 13, Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310-235689