Το πρόγραμμα της Επίδαυρου για το καλοκαίρι του 2004 έχει ως εξής:
18-19 Ιουνίου: "Τρωάδες" του Ευριπίδη
Την τραγική μοίρα των γυναικών της Τροίας παρουσιάζει το "Θέατρο Διαδρομή" στα Επιδαύρια 2004. Κορυφαία μορφή η, άλλοτε ευτυχισμένη, βασίλισσα της Τροίας Εκάβη, ακολουθεί τη μοίρα που τη θέλει στη δύση του βίου της να εγκαταλείπει τη γενέθλια γη, αφού προηγουμένως έχει θάψει η ίδια τα παιδιά της.
25-26 Ιουνίου: "Ο Αριστοφάνης του Θεάτρου"
"Ο Αριστοφάνης του Θεάτρου" είναι ένα πολυθέαμα που παρουσιάζει σε ενιαίο πρόγραμμα επιλεγμένες σκηνές από Αριστοφανικά έργα, με κεντρικό πρόσωπο έναν Αφηγητή. Παράλληλα καταδεικνύεται ένα πανόραμα της ελληνικής καλλιτεχνικής δημιουργίας της μεταπολεμικής περιόδου, συγκεντρώνοντας δείγματα του σκηνογραφικού έργου των σημαντικότερων ελλήνων ζωγράφων και σκηνογράφων και του μουσικού έργου των σημαντικότερων συνθετών, ενώ προβάλλεται και η μεγάλη παράδοση μετάφρασης του αρχαίου δράματος στα νέα ελληνικά. "Ο Αριστοφάνης του Θεάτρου" είναι μια παράσταση της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας.
2-3 Ιουλίου: "Βάκχες" του Ευριπίδη
Ένα από τα πιο σύνθετα και συναρπαστικά έργα του αρχαίου κόσμου τις "Βάκχες" του Ευριπίδη παρουσιάζει το Piccolo Teatro σε σκηνοθεσία Λούκα Ρονκόνι στα Επιδαύρια 2004.
9-10 Ιουλίου: "Ιππόλυτος" του Ευριπίδη
Τον "Ιππόλυτο" του Ευριπίδη παρουσιάζει το Εθνικό Θέατρο. Στο έργο κυριαρχεί ο "ανόσιος" έρωτας της Φαίδρας για τον νόθο γιο του άντρα της Θησέα, τον Ιππόλυτο, ο οποίος οδηγείται τελικά σε αφανισμό από το εκδικητικό μένος της θεάς Αφροδίτης δεδομένης της προτίμησης του νεαρού προς την αντίπαλή της θεά Άρτεμη. Έργο βαθιά πνευματικό και ηθικό ο "Ιππόλυτος" είναι μια μελέτη του ερωτικού ανικανοποίητου πάθους, ένα έργο όπου θίγεται το ζήτημα που απασχολεί ολόκληρη την αρχαιότητα, το ζήτημα της θεϊκής και της ανθρώπινης, της κοσμικής εν τέλει οικονομίας.
16-17 Ιουλίου: "Λυσιστράτη" του Αριστοφάνη
Με τη "Λυσιστράτη" του Αριστοφάνη ολοκληρώνει το Εθνικό Θέατρο τη συμμετοχή του στα Επιδαύρια 2004. Σ' αυτήν την περίφημη αντιπολεμική "ουτοπική" κωμωδία, η Αθηναία Λυσιστράτη κατορθώνει να εκβιάσει την ειρήνη μεταξύ Αθήνας και Σπάρτης με όπλο την ερωτική αποχή των γυναικών από τα συζυγικά τους καθήκοντα. Ένα έργο για τον έρωτα και τον πόλεμο, ένα έργο για την αιώνια "αντιπαράθεση" αρσενικού και θηλυκού γίνεται στο λόγο του Αριστοφάνη μια από τις πιο δυνατές αντιπολεμικές φωνές.
23-24 Ιουλίου : "Ανδρομάχη" του Ευριπίδη
Μια από τις τραγωδίες του Ευριπίδη που σπάνια ανεβαίνει στη σκηνή, την "Ανδρομάχη" παρουσιάζουν σε συμπαραγωγή το "Αμφι-Θέατρο" του Σπύρου Α. Ευαγγελάτου και το ΔΗΠΕΘΕ Βόλου στα Επιδαύρια 2004. Ιδιότυπο "ειρωνικό" κείμενο με έντονα αντιπολεμικές εκρήξεις, είναι ένα έργο συνόλου με τρεις κεντρικές ιστορίες: τα πάθη της Ανδρομάχης, της Ερμιόνης και του -αόρατου- Νεοπτόλεμου.
30-31 Ιουλίου: "Φιλοκτήτης" του Σοφοκλή
Τον "Φιλοκτήτη" του Σοφοκλή παρουσιάζει το ΔΗΠΕΘΕ Λάρισας "Θεσσαλικό Θέατρο" στα Επιδαύρια 2004. Έργο που ο τραγικός ποιητής διαπραγματεύεται τη μοίρα ενός πονεμένου και μοναχικού ανθρώπου, του Φιλοκτήτη, που οδήγησε τους Θεσσαλούς στην εκστρατεία κατά της Τροίας και τώρα ζει μόνος σ' ένα ακατοίκητο νησί αρνούμενος να προσφέρει τη βοήθειά του στους Έλληνες. Εγκαταλελειμμένος απ' αυτούς πριν δέκα χρόνια εξαιτίας της ανίατης πληγής στο πόδι του, είναι τώρα αυτός που καλείται να προσφέρει την καταλυτική για την έκβαση της εκστρατείας, βοήθειά του στους Έλληνες.
6-7 Αυγούστου: "Μυρμιδόνες, Νηρηίδες, Φρύγες" του Αισχύλου
Τα άγνωστα έργα του Αισχύλου "Μυρμιδόνες, Νηρηίδες, Φρύγες" επέλεξε να παρουσιάσει ως τριλογία ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου στα Επιδαύρια 2004. Η ανασύνθεση των έργων (η πρώτη που επιχειρείται σε τέτοιο μέγεθος) βασίζεται στην ανολοκλήρωτη μελέτη του Bruno Snell καθώς και σε πλήθος άλλων μελετητών που ασχολήθηκαν με τα αποσπάσματα τα οποία βρέθηκαν διασκορπισμένα είτε σε παπύρους, είτε σε αναφορές άλλων σύγχρονων του ποιητή και Λατίνων συγγραφέων. Ο Αχιλλέας είναι ο ήρωας στον οποίο επικεντρώνεται ο Αισχύλος, και παρακολουθεί τη μεταμόρφωσή του σε μεγαλόψυχο άνδρα και ήρωα σύμφωνα με το αρχαϊκό πρότυπο.
14-15 Αυγούστου: "Ευμενίδες" του Αισχύλου
Η μεγάλη τραγωδός Άννα Συνοδινού επιστρέφει μετά από χρόνια στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου παρουσιάζοντας τις "Ευμενίδες" του Αισχύλου. Τρίτο μέρος της τριλογίας της "Ορέστειας", οι "Ευμενίδες", παρακολουθούν τον κυνηγημένο από τις Ερινύες Ορέστη, μετά το φόνο της μητέρας του Κλυταιμνήστρας, να κατευθύνεται στην Αθήνα, όπου θα δικαιωθεί από τους δικαστές του Αρείου Πάγου και οι Ερινύες θα τιμώνται στο εξής ως Ευμενίδες.
20-21 Αυγούστου: "Τραχινίες" του Σοφοκλή
Τις "Τραχίνιες" του Σοφοκλή παρουσιάζει το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας στα Επιδαύρια 2004. Στις "Τραχίνιες" παρακολουθούμε το τελευταίο διάστημα της ζωής του Ηρακλή. Το διάστημα δηλαδή που ο ήρωας συγκρούεται με τον Εύρυτο, καταστρέφει την Ομφάλη και αρπάζει την Ιόλη προκαλώντας τη ζήλια της γυναίκας του Δηιάνειρας και η "Εύμολπις" που του στέλνει τον ποτισμένο με το θανατηφόρο αίμα του Νέσσου χιτώνα, οδηγώντας τον στο θάνατο.
27-28 Αυγούστου: "Πλούτος" του Αριστοφάνη
Με τον "Πλούτο" του Αριστοφάνη, που παρουσιάζει ο Λάκης Λαζόπουλος, ολοκληρώνονται τα Επιδαύρια 2004. Την ουτοπία του αιφνίδιου και ανεξάντλητου Πλούτου πραγματεύεται ο Αριστοφάνης στην ομώνυμη κωμωδία του. Μια ουτοπία πανάρχαια, σύγχρονη και αιώνια μιας κοινωνίας που συμβιώνει και διαπλάθεται από την Πενία.
Δείτε στο e-go όλες τις παραστάσεις που θα φιλοξενηθούν το φετινό καλοκαίρι στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου!