Ψηφιακή Βεργίνα!

22.01.2004
Τη δυνατότητα ψηφιακής ξέναγησης στο τοπίο της Βεργίνας και τα μνημεία της παλιάς πρωτεύουσας του μακεδονικού βασιλείου προσφέρει το CD-ROM του ΑΠΘ "Βεργίνα: ψηφιακή διαδρομή στις Αιγές".
Τη δυνατότητα ψηφιακής ξέναγησης στο τοπίο της Βεργίνας και τα μνημεία της παλιάς πρωτεύουσας του μακεδονικού βασιλείου προσφέρει το CD-ROM "Βεργίνα: ψηφιακή διαδρομή στις Αιγές", το οποίο αποτελεί προϊόν συλλογικής εργασίας αρχαιολόγων και καθηγητών του Αριστοτελειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, προγραμματιστών και παραγωγών.
Την παραγωγή του CD, που δεν υποκαθιστά την επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο, χρηματοδότησε η Εταιρία Διαχείρισης και Αξιοποίησης της Περιουσίας του ΑΠΘ. Στόχος της ψηφιακής αυτής διαδρομής είναι η σφαιρική προσέγγιση του αρχαιολογικού χώρου και της ιστορίας του, όπως καταγράφηκαν μέσα από τις λιγοστές φιλολογικές μαρτυρίες, αλλά κυρίως χάρη στη μακρόχρονη ανασκαφική δραστηριότητα. Με την αφορμή αυτή, η περιήγηση στο χώρο γίνεται μέσο για μία ευρύτερη προσέγγιση της ιστορίας και του πολιτισμού των αρχαίων Μακεδόνων.

To CD περιλαμβάνει φωτογραφικό υλικό, βίντεο, κείμενα, καθώς αποσπάσματα της ανασκαφής του καθηγητή Μανόλη Ανδρόνικου από την ταινία της Αννας Κεσίσογλου "Βεργίνα" (1985). Η μουσική επένδυση που συνοδεύει το περιεχόμενο του CD προέρχεται από συνθέσεις του Σταύρου Ξαρχάκου.
Η διάρκειά του είναι περίπου 2,5 ώρες και για την προετοιμασία του απαιτήθηκαν δύο χρόνια, ενώ σύμφωνα με τον πρύτανη του ΑΠΘ, Γιάννη Αντωνόπουλο, πρόκειται να ανατυπωθεί εντός δύο μηνών και στην αγγλική γλώσσα, προκειμένου να διατεθεί και στο εξωτερικό.

Από το κύριο μενού, οι ψηφιακοί επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα επιλογής των κεφαλαίων: αρχαία Μακεδονία , ιστορικό ανασκαφής , ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο, μνημεία , τέχνες (πληροφορίες για τη ζωγραφική, την μεταλλοτεχνία και την μικροτεχνία) και βιβλιογραφία (όλα όσα έχουν γραφεί για την Βεργίνα, καθώς και ξένη βιβλιογραφία).

Το προϊόν αυτό θα διατίθεται στην τιμή των 15 ευρώ από το εκδοτήριο - πωλητήριο "Λογότυπος" του ΑΠΘ.