Μεγάλη δωρεά έργων του Φράνσις Μπέικον στην Τέιτ Γκάλερι

20.01.2004
Ενας παλιός φίλος και γείτονας του Φράνσις Μπέικον (1909-1992) δώρισε στην Τέιτ Γκάλερι τουλάχιστον 1.000 κομμάτια από έργα του βρετανού ζωγράφου, όπως ανακοίνωσε το μουσείο.
Ενας παλιός φίλος και γείτονας του Φράνσις Μπέικον (1909-1992) δώρισε στην Τέιτ Γκάλερι τουλάχιστον 1.000 κομμάτια από έργα του βρετανού ζωγράφου, όπως ανακοίνωσε το μουσείο σύγχρονης τέχνης του Λονδίνου. Ο Καναδός Μπάρι Τζούλ, 49 ετών, έγινε φίλος του ζωγράφου το 1978, αφότου επισκεύασε την κεραία της τηλεόρασής του, σύμφωνα με εκπρόσωπο της πινακοθήκης σύγχρονης τέχνης που βρίσκεται στη νότια όχθη του Τάμεση.

Η δωρεά, αποτελούμενη από σχέδια πάνω σε αποκόμματα εφημερίδων, φωτογραφίες του ζωγράφου με φίλους του και σκίτσα, είναι μέχρι σήμερα μια από τις πλέον γενναιόδωρες που έλαβε η Τέιτ Μόντερν, το παράρτημα της Τέιτ Γκάλερι που είναι αφιερωμένο στη σύγχρονη τέχνη. Τα περισσότερα από τα κομμάτια δεν έχουν ακόμη μελετηθεί. Ωστόσο η αξία των σημαντικών έργων της συλλογής εκτιμάται ότι ανέρχεται στα πέντε εκατομμύρια στερλίνες (περίπου 7,22 εκατομμύρια ευρώ).

Η Τέιτ Μόντερν χρειάζεται τρία χρόνια για να εξετάσει τη συλλογή πριν την εκθέσει, ελπίζοντας να κατανοήσει καλύτερα τα έργα του ζωγράφου που πέθανε σε ηλικία 83 ετών. ''Δεν μπορούμε να πιστοποιήσουμε την αυθεντικότητα όλης αυτής της συλλογής ότι δηλαδή ανήκει στον Φράνσις Μπέικον, ωστόσο προέρχεται από το εργαστήρι του και έχει σαφώς σχέση με το έργο του'', εξήγησε η εκπρόσωπος του μουσείου.

Ο Μπέικον που καταγόταν από το Δουβλίνο, ήταν αυτοδίδακτος. Πιθανότατα ξεκίνησε τη ζωγραφική γύρω στο 1930, στο Λονδίνο, αφότου είδε μια έκθεση του Πικάσο. Αφού κατέστρεψε τα περισσότερα από τα πρώτα έργα του, έγινε γνωστός το 1944 με το έργο ''Τρεις μελέτες για μια σταύρωση''. Ο δωρητής κράτησε μερικά κομμάτια τα οποία θα κληροδοτήσει αργότερα στην Τέιτ Μόντερν.