Συνέντευξη Ταμίλα Κουλίεβα: Τα όνειρα πρέπει να τα κυνηγάμε

16.03.2001
Λεπτεπίλεπτη, όμορφη, σίγουρη για τον εαυτό της, αλλά ταυτόχρονα σεμνή και γενναιόδωρη. Ανοιχτή, αλλά μέχρι ενός σημείου. Θερμή, με μια ευγενική ψυχρότητα που την κάνει ακόμα πιο θερμή. Αποπνέει δύναμη και μια σοφία μοιρολατρική: "Τα περασμένα κανείς δεν τα θυμάται κι όσα θα συμβούν, θα σβήσουν από τη μνήμη των ανθρώπων που θα έρθουν ύστερα από εμάς."
Λεπτεπίλεπτη, όμορφη, σίγουρη για τον εαυτό της, αλλά ταυτόχρονα σεμνή και γενναιόδωρη. Ανοιχτή, αλλά μέχρι ενός σημείου. Θερμή, με μια ευγενική ψυχρότητα που την κάνει ακόμα πιο θερμή. Αποπνέει δύναμη και μια σοφία μοιρολατρική: "Τα περασμένα κανείς δεν τα θυμάται κι όσα θα συμβούν, θα σβήσουν από τη μνήμη των ανθρώπων που θα έρθουν ύστερα από εμάς."
Η Ταμίλα Κουλίεβα , "Ελληνίδα" εδώ και εννέα χρόνια, πατάει γερά στα πόδια της. Η ίδια λέει πως η Ελλάδα την αγκάλιασε. Ας έκανε κι αλλιώς, συμπληρώνουμε εμείς, αφού ένα είναι βέβαιο: Η Ταμίλα Κουλίεβα ήρθε για να μείνει!

e-go: Κυρία Κουλίεβα, αν και η μητρική σας γλώσσα είναι η ρωσική, η μουσικότητα της ομιλίας σας είναι ελληνική. Είναι εντυπωσιακός ο τρόπος που τονίζετε την ελληνική γλώσσα. Πόση δουλειά κρύβεται πίσω από αυτό το κατόρθωμα;
Τ.Κ: Η ελληνική γλώσσα έχει δική της μουσικότητα, επομένως λίγο συμβάλλει ο τρόπος που την εκφέρω. Ευχαριστώ πάντως, που πιστεύετε ότι μιλώ, όπως οι Έλληνες. Πόση δουλειά κρύβεται πίσω από αυτό το κατόρθωμα, όπως λέτε; Φαντάζομαι όση και των Ελλήνων ηθοποιών που παίζουν σε ξενόγλωσσες παραγωγές. Έμαθα να μιλώ ελληνικά. Και τώρα πια σκέφτομαι στα ελληνικά.

e-go: Μου δίνετε την εντύπωση ενός πολύ δυνατού ανθρώπου, που δουλεύει μέχρι τελικής πτώσεως. Κι αυτό νομίζω ότι αποτελεί ένα από τα προσόντα σας, γιατί αν και η επιτυχία ήρθε αρκετά γρήγορα, δεν επαναπαυτήκατε. Έτσι είναι;
Τ.Κ: Όταν αγαπάς κάτι, δουλεύεις ίσως και περισσότερο από όσο οι άλλοι κρίνουν ότι χρειάζεται. Και φυσικά δεν επαναπαύεσαι. Γιατί όταν αφήσεις κάτι, σε αφήνει.

e-go: Την ώρα που ετοίμαζα τις ερωτήσεις της συνέντευξης, μία συνάδελφος μού είπε: "Αυτό που θα ήθελα να ρωτήσω την Κουλίεβα είναι πως καταφέρνει να βγάζει αυτή τη γαλήνη, την ηρεμία. Ποια είναι η φιλοσοφία της ζωής της;"
Τ.Κ: Η παρόρμηση και η ένταση είναι κακοί σύμβουλοι στη δουλειά . . . . Όσο για τη φιλοσοφία της ζωής μου . . . "Τα περασμένα κανείς δεν τα θυμάται κι όσα θα συμβούν, θα σβήσουν από τη μνήμη των ανθρώπων που θα έρθουν ύστερα από εμάς."

e-go: Ποια είναι η γνώμη σας για το Θέατρο στην Ελλάδα; Πιστεύετε ότι το επίπεδο είναι υψηλό;
Τ.Κ: Το ελληνικό θέατρο είναι αντάξιο της σύγχρονης ευρωπαϊκής σκηνής. Κουβαλάει την παράδοση και δεν παύει να ερευνά και να εξελίσσεται.

e-go: Έχετε κάνει φίλους στην Ελλάδα; Είμαστε φιλόξενος λαός;
Τ.Κ: Φυσικά και έχω κάνει φίλους. Και δεν αισθάνθηκα ούτε μία στιγμή φιλοξενούμενη.

e-go: Οι Έλληνες συνάδελφοι σας αγκάλιασαν; Νιώσατε ποτέ ότι "σας βάζουν τρικλοποδιές";
Τ.Κ: Δεν ένιωσα ξένη ανάμεσά τους . . . Πολλές φορές μάλιστα, η γενναιοδωρία τους με συγκίνησε ιδιαίτερα.

e-go: Φέτος, εκτός από τον Θαυματοποιό , σκηνοθετήσατε και την Ορχήστρα . Έχετε παίξει στον κινηματογράφο και εμφανίζεστε στην τηλεόραση. Ποιο από όλα αγαπάτε πιο πολύ;
Τ.Κ: Δεν μπορώ να τα ξεχωρίσω, ούτε να συγκρίνω. Κάθε δουλειά, αφήνει το αποτύπωμά της στην ψυχή μου.

e-go: Σας λείπει η ρωσική θεατρική σκηνή;
Τ.Κ: Δε μου λείπει η σκηνή. . .

e-go: Έχετε ήδη επιτύχει (επαγγελματικά) και στη Ρωσία και στην Ελλάδα; Υπάρχει κάτι που δεν έχετε κάνει ακόμα; Κάποιο όνειρο. . .
Τ.Κ: Αν σας πω, θα πάψουν να είναι όνειρα. Σημασία έτσι κι αλλιώς έχει να τα κυνηγάμε!