Το θαύμα των Χριστουγέννων ... στη Θεσσαλονίκη!

12.12.2003
Η Όπερα Θεσσαλονίκης του Κ.Θ.Β.Ε. ετοιμάζεται να παρουσιάσει την όπερα του Τζανκάρλο Μενότι, "Ο Αμάλ και οι νυχτερινοί επισκέπτες" για δέκα μόνο παραστάσεις, στο θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών. Πρόκειται για ένα τρυφερό χριστουγεννιάτικο παραμύθι που διηγείται την ιστορία ενός μικρού ανάπηρου αγοριού, του Αμάλ...
&00 Η Όπερα Θεσσαλονίκης του Κ.Θ.Β.Ε. ετοιμάζεται να παρουσιάσει την όπερα του Τζανκάρλο Μενότι, "Ο Αμάλ και οι νυχτερινοί επισκέπτες" για δέκα μόνο παραστάσεις, στο θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών.

Το έργο είναι ένα χριστουγεννιάτικο, τρυφερό παραμύθι, που διηγείται την ιστορία ενός μικρού και ανάπηρου αγοριού, του Αμάλ. Οι τρεις Μάγοι, καθώς ταξιδεύουν προς τη Βηθλεέμ για να προσφέρουν τα δώρα τους στο θείο βρέφος, φτάνουν σε μια φτωχική καλύβα, όπου μένει ο Αμάλ και η μητέρα του, και μένουν εκεί μια νύχτα για να ξεκουραστούν. Ο Αμάλ, ακούγοντας την ιστορία τους, θέλει να προσφέρει κι αυτός ένα δώρο στον νεογέννητο Χριστό, κι έτσι τους δίνει την πατερίτσα του, το πιο πολύτιμο πράγμα που έχει. Η γενναιοδωρία και η καλοσύνη του μικρού Αμάλ θ' ανταμειφθεί, και τότε θα συμβεί το θαύμα!

Ο "Αμάλ" είναι η πρώτη όπερα που γράφτηκε ειδικά για την τηλεόραση. Το 1951 το Αμερικανικό Δίκτυο NBC ζήτησε από τον Ιταλό συνθέτη Τζανκάρλο Μενόττι να γράψει μια όπερα ειδικά για την τηλεόραση. Την όπερα αυτή, της οποίας το περιεχόμενο θα έπρεπε να σχετίζεται με τα Χριστούγεννα, θα την παρουσίαζε το κανάλι, την παραμονή των Χριστουγέννων του ίδιου έτους.

Ο Μενόττι εμπνεύστηκε το θέμα της συγκεκριμένης όπερας όταν βρέθηκε απέναντι σε έναν πίνακα του Ιερώνυμου μπος, με τίτλο "Η προσκύνηση των τριών μάγων". Η επιτυχία του έργου ήταν τόσο μεγάλη, ώστε από τότε προβάλλεται κάθε παραμονή Χριστουγέννων από την αμερικάνικη τηλεόραση. Παρουσιάστηκε και συνεχίζει να παρουσιάζεται με μεγάλη επιτυχία σε σκηνές όπερας, κολλέγια, αλλά και σε εκκλησίες σε όλον τον κόσμο. Από πολλούς θεωρείται το κορυφαίο συνθετικό έργο του Μενόττι, ο οποίος εκτός από τη μουσική, υπογράφει και το λιμπρέττο της παράστασης.

Συντελεστές:
Μουσική Διεύθυνση: Γιώργος Bαγιανός
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Iωάννου
Σκηνικά-Κοστούμια: Iωάννα Mανωλεδάκη
Χορογραφία: Κατερίνα Κερβανίδου
Φωτισμοί: Γιώργος Tαρκάσης
Διδασκαλία χορωδίας: Γιώργος Βαγιανός
Μουσική προετοιμασία: Γιώργος Βαγιανός, Κατερίνα Σακέττα

Ερμηνευτές: Πωλ Zαχαριάδης (Αμάλ), Kατερίνα Kαρατζά (Μητέρα), Γιάννης Xριστόπουλος (Κάσπαρ), Άκης Λαλούσης (Μέλχιορ), Kωνσταντίνος Kατσάρας (Μπαλτάζαρ), Bασίλης Tσανακτσίδης (Υπηρέτης).
Συμμετέχουν η Ορχήστρα και η Χορωδία της Όπερας Θεσσαλονίκης.

H παράσταση ανεβαίνει στο θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών στις 16, 17, 18, 19, 21, 23, 26, 27, 28 & 30 Δεκεμβρίου.

Ώρες παραστάσεων: 11.00 στις 17, 18, 19/12, 12.00 στις 21, 26, 27, 28/12 και 21.00 στις 16, 23 & 30/12.

Τιμές εισιτηρίων: ευρώ 15 (πλατεία-θεωρεία), 10 (εξώστης Α, Β), 7 (σχολικά), 8 (ομαδικά, άνω των 20 ατόμων).