Ελληνες χαράκτες στον 20ο αιώνα στο Ρέθυμνο!

03.12.2003
To Kέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ρεθύμνης παρουσιάζει στο χώρο Τέχνης "8" την έκθεση "Ελληνες Χαράκτες στον 20ο αιώνα".
To Kέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ρεθύμνης παρουσιάζει στο χώρο Τέχνης "8" την έκθεση "Ελληνες Χαράκτες στον 20ο αιώνα" από τις συλλογές του μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τράπεζας και της Alpha Bank.
Η έκθεση υψηλού μουσειακού ενδιαφέροντος περιλαμβάνει έργα 116 ελλήνων καλλιτεχνών που αποτελούν σημείο αναφοράς σε ότι σχετίζεται ή συνδέεται με την ελληνική χαρακτική. Χωρίζεται σε 7 ενότητες που αφηγούνται την ιστορία της νεοελληνικής χαρακτικής και την εξέλιξη μέσα από ομάδες και τάσεις.

Πρωτοπόροι και θεμελιωτές με έργα των Λυκούργου Κογεβίνα, Μάρκου Ζαβιτσάνου, Δημήτρη Γαλάνη, Αγγελου Θεοδωρόπουλου, Ευθύμη Παπαδημητρίου.
Κερδίζοντας την ανεξαρτησία με έργα των Νικόλα Βεντούρα, Αλεξάνδρου Κορογιαννάκη, Γιώργου Οικονομίδη, Δημήτρη Γιαννουκάκη, Χαρίκλειας Αλεξάνδρίδου, Ισαβέλλας Χαρμπούρη.

Δημιουργώντας σχολή ή ο Κεφαλληνός και οι μαθητές του με έργα των Γιάννη Κεφαλληνού, Α. Τάσσου, Βάσως Κατράκη, Χρίστου Δαγκλή, Κώστα Γραμματόπουλου, Γιώργου Μόσχου, Τηλέμαχου Κάνθου, Γιάννη Μόραλη, Γιώργου Βελισσαρίδη, Λέλας Πασχάλη, Ελένης Κωνσταντινίδη.

Σύγχρονοι Ορίζοντες με έργα των Γιώργου Αγγελόπουλου, Φώτη Μαστιχιάδη, Ιρις Δρακούλη, Γιώργου Μήλιου, Ελένης Οικονομίδου, Αντώνη Κεπετζή, Τάκη Κατσουλίδη, Βασίλη Χάρου, Γιάννη Πιπίνη, Γιάννη Παπαδάκη και άλλων

Ζωγράφοι, Γλύπτες και χαρακτική με έργα των Γεράσιμου Στέρη, Πολύκλειτου Ρέγκου,. Αγήνωρ Αστεριάδη, Ιρας Οικονομίδου, Κούλας Μπεκιάρη, Λουκίας Μαγγιώρου, Κώστα Πλακωτάρη, Σπύρου Βασιλείου και άλλων.

Καθοριστικές αλλαγές με έργα της Νότας Σιοτρόπου- Γεωργίου, Μαρίας Ζιάκα, Δημήτρη Παπαγεωργίου, Αριας Κομιανού, Χρήστου Σαρακατσάνου, Ρουμπίνας Σαρελάκου, Μαχάλη Αρφαρά, Περικλή Γουλάκου και άλλων.

Σύγχρονες ροές με έργα των Φλωρεντίας Οικονομίδου, Εδουάρδου Σακαγιάν, Σουζάνας Αποσπορίδου, Κωνσταντίνας Κώτσιου, Αφροδίτης Σπυρόπουλου και άλλων.

Η έκθεση είναι παραγωγή του Μορφωτικού ιδρύματος της Εθνικής Τράπεζας και της Alpha Bank και παρουσιάζεται στο Ρέθυμνο με χορηγία δύο ιδρυμάτων. Το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ρεθύμνης θεωρεί ότι με την έκθεση ολοκληρώνει το διάλογο που άνοιξε το 1997 με την παραγωγή του "Εν αρχή ην η χαρακτική".
Με την έκθεση κυκλοφορεί κατάλογος με κείμενο της επιμελήτριας της έκθεσης Ειρήνης Οράτη, αλλά και το ιστορικό κείμενο του Παντελή Πρεβελάκη "Περί χαρακτικής".

Η διάρκεια της έκθεσης είναι ως τις 28 Φεβρουαρίου. Στο πλαίσιο της έκθεσης, όπως γίνεται σε όλες τις εκθέσεις του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Ρεθύμνης θα γίνουν ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα. Ωρες λειτουργίας της έκθεσης: Καθημερινά: 9.00-14.00 Τετάρτη και Παρασκευή: 9.00-14.00, 18.00-21.00 Σαββατοκύριακο: 10.00-15.00 Δευτέρα : κλειστά