«Χασμωδίες» από τον Βασίλη Γεροδήμο

27.01.2017
Η ατομική έκθεση του Βασίλη Γεροδήμου με τίτλο "Χασμωδίες" παρουσιάζεται από τις 2 Φεβρουαρίου στην Eleftheria Tseliou gallery.

Διαφορετικά υλικά συνομιλούν στο έργο του Βασίλη Γεροδήμου. Ξύλο, χαρτί, μέταλλο και πλαστικές διαφάνειες, υλικά που διαφέρουν σε υφή και σε σχήμα, κάποτε χρήσιμα, μετά παρατημένα, τώρα επανεξετάζονται και επαναπροσδιορίζονται στα γλυπτά του Βασίλη Γεροδήμου.

Όλο αυτό το υλικό διαμορφώνει μία νέα συνθήκη από την οποία προκύπτουν νέες ποιότητες και ισορροπίες, διατηρώντας τον αρχικό χαρακτήρα των υλικών. Στην έκθεση αυτή παρουσιάζεται μία σειρά γλυπτών και κολάζ που εμβαθύνουν στον διάλογο μεταξύ αντιθέτων, δημιουργώντας νέες φόρμες.


ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΑΝΝΑΣ ΒΛΑΧΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ

Ερευνήτρια Ιστορίας, Μουσειογράφος

Από το decoupage της πραγματικότητας στη συναίρεση της χασμωδίας*

Με πρώτη ύλη τα θραύσματα του αστικού μας ορίζοντα, εκείνα τα άταφα κτερίσματα της καταναλωτικής μας κοινωνίας, φιλοτεχνεί ο Β.Γ. το έργο του. Ύλη μεταποιημένη που έχει υποστεί την επεξεργασία βιομηχανικής παραγωγής, που εμπεριέχει τα σημάδια της πρώτης κατασκευής και που τα κομμάτια της θυμίζουν θολά αλλοτινές χρήσεις, σήμερα εν αχρηστία. Αυτό είναι το τοπίο της έμπνευσης του καλλιτέχνη μέσα από το οποίο διακρίνει και ανασύρει τα πλαστικά στοιχεία που κάτι του εκπέμπουν. Συμπιεσμένα χαρτιά, πλαστικές διαφάνειες, επεξεργασμένα κομμάτια δέρματος, μαρμάρινες πλάκες, τεμάχια λαμαρίνας, στελέχη μηχανημάτων, εργαλείων, σωλήνες κ.α.

Με βάση το χρώμα, την υφή και το σχήμα επιλέγει την πρώτη ύλη. Εκείνο όμως που οδηγεί πραγματικά τη δημιουργία του έργου του είναι η κατανόηση της αρχικής δομής και η σύλληψη της δυναμικής της, το αποτέλεσμα δηλαδή του διαλόγου των πλαστικών της στοιχείων.

Πάνω σε αυτή τη δυναμική ο Β.Γ. εργάζεται την τελευταία δεκαετία ερευνώντας μεταξύ άλλων τις αντοχές και την πλαστικότητα μιας και μόνον ύλης. Με τη τεχνική της εναποθέτησης ομοιόμορφων επιφανειών αυτή η πρώτη ύλη αναδιπλώνεται σε νέο υλικό και αφουγκραζόμενος τη κρυφή συνοχή της ο καλλιτέχνης μας έχει αποδώσει νέες άτυπες μορφές όπου η ίδια η αντοχή της πρώτης ύλης, βήμα προς βήμα, τις έχει υπαγορεύσει. Χαρακτηριστικά δείγματα αποτελούν οι Installations: «In-Out» 2010, επιστρώσεις συμπιεσμένου χαρτιού. -«Leathers» 2011, επιστρώσεις δερμάτων. -“Fragments Of Bodies“2011, επιστρώσεις ακτινογραφιών. -“Apartments “ 2012, εναποθέτηση χαρτοκιβωτίων. “Morphometry” 2014, εναποθέτηση σελίδων A4 κ.α.

Σήμερα, στη νέα του δημιουργία ο Βασίλης Γεροδήμος, εμβαθύνει στο διάλογο μεταξύ αντιθέτων, χρησιμοποιώντας δύο διαφορετικά και μεταξύ τους, από πλαστική άποψη, αντίθετα υλικά: κομμάτια ξύλου με φελιζόλ, αποκόμματα μαρμάρου με σελίδες χαρτιού Α4, στέλεχος μηχανήματος (εκσκαφέα) με σαμπρέλα (φορτηγού)κτλ. Αυτή η εκ πρώτης όψεως σχεδόν προκλητική χασμωδία ανάμεσα στα υλικά κατακάθεται εύηχα. Οι νέες μορφές των γλυπτών του είναι ανήσυχες, όπως άλλωστε η εποχή μας, εμπνέουν όμως γαλήνη με την ευαισθησία της συρραφής τους. Η δράση της «συναίρεσης», εδώ η τεχνική της ενοποίησης, εξομαλύνει τις αντιθέσεις χωρίς ωστόσο να καταργεί την πρώτη τους ουσία αφήνοντας ελεύθερη τη διαλεκτική τους σχέση. Συνομιλούν, κι εμείς τα ακούμε.

*Χασμωδία: Χάσμα+Ωδή


ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΚΘΕΣΗΣ

Εγκαίνια: Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου, 20.00 - 22.30

Διάρκεια έκθεσης: 2 Φεβρουαρίου – 5 Μαρτίου 2017

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Παρασκευή: 12.00 – 20.00, Σάββατο: 12.00 – 15.00

ELEFTHERIA TSELIOU GALLERY, Ηρακλείτου 3, Κολωνάκι, Αθήνα, Τ.Κ. 10673, Τηλ: 210 3618188,