Από την δεκαετία του 1990 μέχρι σήμερα η λίστα των μελετητών που έχουν στρέψει την προσοχή τους στον διαγωνισμό τραγουδιού της Γιουροβίζιον ολοένα και μεγαλώνει, τόσο στον τομέα της έρευνας όσο και σ’ αυτόν της διδασκαλίας.
Σύμφωνα με τον επίσημο ιστότοπο του διαγωνισμού, η Γιουροβίζιον είναι μία από τις μακροβιότερες τηλεοπτικές εκπομπές στον κόσμο. Με περισσότερα από 60 χρόνια κάλυψης, προκαλεί το ενδιαφέρον των μελετητών.
Μία από τις παλαιότερες και πιο γνωστές ακαδημαϊκές μελέτες για τον διαγωνισμό τραγουδιού, δημοσιεύτηκε το 1992 από τους Ντανιέλ Νταγιάν και Έλιχου Κατζ. Η έρευνα αυτή επικεντρώθηκε σ’ αυτό που ονομάζεται Media Events, και σύμφωνα με τους Νταγιάν και Κατζ πρόκειται για ένα μουσικό γεγονός που χαρακτηρίζεται ως «διακοπές μαζικής επικοινωνίας». Τέτοια προγράμματα, υποστηρίζουν οι δύο μελετητές, επιτρέπουν στους τηλεθεατές να αισθάνονται μέρος της παράστασης κάτι που δίνει στον διαγωνισμό έναν ιστορικό σεβασμό.
Από την στιγμή που πρωτοεμφανίστηκε ο διαγωνισμός έχουν γραφεί πολλά επιστημονικά άρθρα κι έχει χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο διδασκαλίας σε διάφορους τομείς. Έχουν γραφεί πολλά βιβλία και ο αριθμός των μαθητών και φοιτητών που επιλέγουν την Γιουροβίζιον ως πεδίο μελέτης και έρευνας συνεχώς αυξάνεται, καθώς όπως φαίνεται προσφέρει απεριόριστες επιλογές.