Μολονότι φροντίζω να αποφεύγω να πηγαίνω με τα παιδιά μου σε τέτοιου είδους παιδικές υπερπαραγωγές, καθώς τις περισσότερες φορές τις βρίσκω κενές νοημάτων, αυτή τη φορά εξεπλάγην. Η Σοφία Σπυράτου, μετά τον «Θησέα» και τον «Τρωικό Πόλεμο» που ανέβασε τις προηγούμενες χρονιές, παραστάσεις που δεν μας γοήτευσαν αρκετά, κατάφερε να κεντρίσει το ενδιαφέρον μας με αυτόν τον Ιάσονα.
Η παράσταση μέσω του εξαιρετικού κειμένου του Παρασκευά Καρασούλου (που σημειωτέον αξιοποίησε αρχαίες πηγές, όπως τα Αργοναυτικά του Απολλώνιου του Ρόδιου και τις αναφορές του Απολλόδωρου) αναδεικνύει τον εφευρετικό και προοδευτικό χαρακτήρα των Αργοναυτών, αλλά και τις αξίες και τα ιδανικά των αρχαίων Ελλήνων, δίνει έμφαση στην ποιητική διάσταση του λόγου και δημιουργεί μία ξεχωριστή διαδραστική δυναμικότητα με το παιδικό κοινό. Και όλα αυτά, ενώ παράλληλα παρουσιάζεται ένα πλούσιο και προπάντων καλαίσθητο υπερθέαμα που σέβεται απόλυτα την ουσία και τις διδαχές του μύθου. Πολύτιμος σύμμαχος στην προσπάθεια αυτή, οι μουσικές συνθέσεις του Νίκου Κηπουργού που άλλοτε ανάλαφρες και παιγνιώδεις κι άλλοτε δυναμικές και υποβλητικές, συνοδεύουν την επική εξερεύνηση των Ελλήνων Αργοναυτών στην άγνωστη Ανατολή.
Αλλά ας θυμηθούμε λίγο την ιστορία: Η παράσταση αφηγείται την πορεία του Ιάσονα και των συντρόφων του από το Πήλιο και την Ιωλκό ως τις ακτές της Κολχίδας. Η αφήγηση αρχίζει με την πτήση του Φρίξου και της Έλλης καβάλα στο μυθικό κριάρι, διατρέχει τους άθλους των Αργοναυτών στο πέλαγος και στους αφιλόξενους τόπους της Κολχίδας και καταλήγει στα τεχνάσματα και τις φοβερές μάχες του Ιάσονα με τον δράκο, στην προσπάθειά του να κλέψει το χρυσόμαλλο δέρας. Σύμμαχοι του Ιάσονα είναι η γοητευτική μάγισσα Μήδεια, ο πιστός του σύντροφος Ορφέας και οι ηρωικοί Αργοναύτες, που αντιμάχονται παράξενα μυθικά τέρατα, πελώρια κύματα, αλλά και τις συνομωσίες των Θεών, που άγρυπνοι παρακολουθούν το ταξίδι των Ελλήνων στην Ανατολή.
Ο Γιάννης Στάνκογλου ερμήνευσε με ξεχωριστό δυναμισμό και μπρίο το ρόλο του Ιάσονα, ενώ κατάφερε να αναπτύξει και μία ζεστή επικοινωνία με τους μικρούς θεατές. Η Σαββίνα Γιαννάτου «κράτησε» στιβαρά το ρόλο της Μήδειας, αλλά και του ακρόπρωρου, της ιερής ομιλούσας βελανιδιάς που τοποθέτησε η θεά Αθηνά στην πλώρη της Αργώς και μας συνεπήρε με τις μελωδίες που ερμήνευσε. Εξαιρετικός και ο Ζαχαρίας Καρούνης στο ρόλο του Ορφέα, του αχώριστου φίλου του Ιάσονα, αλλά και ο Γιώργος Γάλλος στο ρόλο του Δία, ενώ ο Ιβάν Σβιτάιλο μάγεψε ως Κένταυρος Χείρωνας και κέρδισε τους μικρούς θεατές ως Ηρακλής.
Δεν θα μπορούσαμε να μην αναφέρουμε την εντυπωσιακή προσπάθεια των είκοσι πέντε χορευτών, ηθοποιών και τραγουδιστών που ζωντανεύουν το ταξίδι και τις περιπέτειες της Αργώς και των Αργοναυτών, πλαισιωμένοι από τα φαντασμαγορικά σκηνικά και κοστούμια που εμπνεύστηκε ο Μανόλης Παντελιδάκης.
Αξίζει να δείτε με τα παιδιά σας τον Ιάσονα και την Αργοναυτική εκστρατεία; Νομίζω πως επιβάλλεται, καθώς σπάνια θα «συναντήσετε» μια παράσταση να συνδυάζει εντυπωσιακά εφέ και ακροβατικά χορευτικά με ένα πλήθος μεστών νοημάτων κείμενο, αλλά και εξαιρετικές ερμηνείες!
Γεωργία Οικονόμου
[email protected]