Είδαμε τη Βασίλισσα του Χιονιού στη Στέγη

28.12.2015
Ένα από τα πιο διάσημα παραμύθια του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, τη Βασίλισσα του Χιονιού παρακολουθήσαμε στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών σε μία ξεχωριστή παράσταση για όλη την οικογένεια. Και λέμε ξεχωριστή, γιατί ο Θοδωρής Αμπαζής βασιζόμενος στην αγαπημένη αυτή ιστορία έγραψε μία όπερα με απώτερο στόχο να συστήσει και να εξοικειώσει τις νεαρότερες ηλικίες με το κλασικό αυτό παραστασιακό είδος.

Η ιστορία γνωστή, μια ιστορία πίστης, αγάπης και ενηλικίωσης ανάμεσα σε δύο φίλους. O Κάη και η Γκρέτα είναι δύο φίλοι που αγαπιούνται πολύ. Ο καθένας τους έχει φυτέψει από ένα τριαντάφυλλο, που μεγαλώνει καθώς μεγαλώνει και η φιλία τους. Ένα βράδυ, η γιαγιά της Γκρέτας τους διηγείται την ιστορία ενός μάγου, του οποίου ο μαγικός καθρέφτης έσπασε σ΄ένα εκατομμύριο κομμάτια. Όταν ένα κομμάτι μπαίνει στο μάτι του Κάη, εμφανίζεται η τρομερή Βασίλισσα του Χιονιού, που έχει... αλλεργία στην αγάπη και με ένα μαγικό τέχνασμα να τους χωρίσει παίρνονται μαζί της τον Κάη στο κάστρο της, στη μακρινή Λαπωνία. Η Γκρέτα αποφασίζει να αναζητήσει τον αγαπημένο φίλο της, ξεκινώντας ένα ταξίδι γεμάτο περιπέτειες, εκπλήξεις, αλλά και συναρπαστικές συναντήσεις….

Ο Θοδωρής Αμπαζής μάς χάρισε μία άρτια παράσταση που απευθύνεται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Έντυσε το καλογραμμένο λιμπρέτο της Σοφιάννας Θεοφάνους, με όμορφες μουσικές και ενέταξε τους ηθοποιούς του στον εξαιρετικό εικαστικά σκηνικό διάκοσμο του Kenny MacLellan, που με τη βοήθεια των φωτισμών του Νίκου Σωτηρόπουλου παρέπεμπε σ΄ ένα εντυπωσιακό χειμωνιάτικο ονειρικό τοπίο που δύσκολα μπορούσε να αφήσει κάποιον ασυγκίνητο. Ολοι οι ηθοποιοί της παράστασης (Μαρία Κατριβέση, Ειρήνη Τζανετουλάκου, Σπύρος Παπαδάτος, Βασίλης Δημακόπουλος) έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό με την Γκρέτα- Αγγελική Ζωή Καραγκούνη να ξεχωρίζει με την εκφραστικότητα της φωνής της.

Αξίζει να δει κανείς την Βασίλισσα του Χιονιού του Θοδωρή Αμπαζή; Σίγουρα, γιατί εισάγει τα παιδιά με φιλικό και άκρως ψυχαγωγικό τρόπο στον κόσμο της όπερας μεταδίδοντάς τους ταυτόχρονα πολύτιμες αξίες που περιστρέφονται γύρω από τις έννοιες τις πίστης, της φιλίας και της ενηλικίωσης. Σπεύσατε γιατί η παράσταση παρουσιάζεται στη Στέγη έως τις 30 Δεκεμβρίου.

Γεωργία Οικονόμου
[email protected]