5000 δωρεάν μερίδες από "άσχημα" φρούτα και λαχανικά στην Κοτζιά

07.10.2015
Την Κυριακή 11 Οκτωβρίου στην Πλατεία Κοτζιά, το Feeding the 5000, μια παγκόσμια εκστρατεία για την καταπολέμηση της σπατάλης τροφίμων, θα προσφέρει ένα λαχταριστό γεύμα δωρεάν σε περισσότερους από 5000 πολίτες.

Το γεύμα θα προετοιμαστεί από τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδας, με κύρια συστατικά του περισσότερο από έναν τόνο ολόφρεσκα λαχανικά και φρούτα, που θα πετιόντουσαν και δε θα έφταναν ποτέ στην αγορά, λόγω εμφάνισης ή λόγω περισσεύματος, όπως στραβά καρότα, άσχημες πατάτες και κολοκυθάκια με «χαρακτήρα».

Εκατομμύρια τόνοι φρέσκων φρούτων και λαχανικών πετιούνται επειδή δεν είναι… εμφανίσιμα κι άλλα επειδή περισσεύουν! Πάνω από το 1/3 της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων σπαταλιέται από τους αγρούς και τα σουπερμάρκετ μέχρι τα νοικοκυριά και τα εστιατόρια, ενώ κάθε νοικοκυριό στην Ελλάδα σπαταλάει 98,9 κιλά τροφίμων ανά άτομο σε ετήσια βάση.

Αγρότες και διανομείς στην Ελλάδα και τον κόσμο αναγκάζονται να πετάνε εκατομμύρια τόνους φρούτων και λαχανικών ετησίως λόγω ακύρωσης παραγγελιών ή αυστηρών αισθητικών κριτηρίων που τίθενται από τα σουπερμάρκετ.

Η αντιμετώπιση της σπατάλης τροφίμων έχει αναγνωριστεί ως παγκόσμια προτεραιότητα. Τα Ηνωμένα Έθνη πρόσφατα έθεσαν ως έναν από τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης τη μείωση της σπατάλης τροφίμων κατά 50% έως το 2030, στόχος ο οποίος μόλις υιοθετήθηκε και από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Με την προσοχή της διεθνούς κοινότητας στραμμένη στα υπέρογκα μεγέθη της τροφής που σπαταλιέται, το Με-Νού για 5000 καταφτάνει ως μια εντυπωσιακή γιορτή που θα αναδείξει θετικές και πεντανόστιμες λύσεις στο πρόβλημα της σπατάλης τροφίμων, όχι μόνο στα νοικοκυριά αλλά και στα στάδια παραγωγής, διανομής και πώλησης τροφίμων.

Από τις 12 έως τις 5μμ, μια συνεργασία οργανισμών, εκατοντάδων εθελοντών και επώνυμων υποστηρικτών προσκαλούν το κοινό να απολαύσει το κυρίως γεύμα – ένα γιγαντιίο μπριάμ! Το γεύμα θα προετοιμαστεί με λαχανικά που θα συλλεχθούν από την Κεντρική Λαχαναγορά του Ρέντη, εταιρείες διανομής αλλά και μεμονωμένους παραγωγούς.

Το πρόγραμμα της ημέρας θα περιλαμβάνει:

• Μαγειρικές επιδείξεις από τους Νταϊάνα Κόχυλα, Αλέξανδρο Παπανδρέου, Γκίκα Ξενάκη και Tip the Chef που θα παρουσιάσουν ευφάνταστες προτάσεις και μία σειρά γαστριμαργικών δημιουργιών για την αξιοποίηση περισσευούμενου φαγητού.

• Αnti-food waste cocktails από τον Γιάννη Κοροβέση.

• Ντισκοσούπα streetparty, όπου το κοινό μαζί με εθελοντές θα φτιάξει και θα απολαύσει μια γιγαντιαία φρουτοσαλάτα, καθαρίζοντας και κόβοντας φρούτα και λαχανικά στο ρυθμό της μουσικής

• Βιωματικά εργαστήρια για παιδιά 3-12 ετών γύρω από τη σπατάλη τροφίμων και τις ορθές διατροφικές επιλογές. Τις δράσεις συντονίζουν το ΜΠΟΡΟΥΜΕ, το Βρετανικό Συμβούλιο, η Ανατολική Αναπτυξιακή Εταιρεία ΑΕ και η κολλεκτίβα Troo Food Liberation.

• Φωτογραφικός διαγωνισμός «Του στραβού το δίκιο» από το WWF. Φωτογραφιζόμαστε με ένα «άσχημο» φρούτο ή λαχανικό και αναδεικνύουμε την όμορφη όψη τους.

• Την ημέρα πριν την εκδήλωση θα οργανωθεί άλλο ένα υπέροχο Ντισκο Σούπα πάρτυ όπου πάνω από 70 εθελοντές θα προετοιμάσουν τα 1200 κιλά φρουτολαχανικών για το κυρίως γεύμα με χορευτική μουσική υπόκρουση.

Το ΜΕ-ΝΟΥ ΓΙΑ 5000 διοργανώνεται από την περιβαλλοντική οργάνωση Feedback σε συνεργασία με το ΜΠΟΡΟΥΜΕ, το WWF Ελλάς, το BritishCouncil, το ΒacktoCommons και το πρόγραμμα EUFUSIONS και με την πολύτιμη συμβολή της Λέσχης Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί με τη συνεργασία του Δήμου Αθηναίων καθώς και με την υποστήριξη του Προγράμματος συνΑθηνά.

Μέρος των φρέσκων φρούτων και λαχανικών που θα συλλεχθούν με αφορμή την εκδήλωση θα διατεθούν σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη μέσω του ΜΠΟΡΟΥΜΕ και της Κοινωνικής Κουζίνας Ο Άλλος Άνθρωπος.

ΑΡΙΘΜΟΙ ΣΧΕΤΙΚΟΙ ΜΕ ΤΟ ΜΕ-ΝΟΥ ΓΙΑ 5000

·Πάνω από 1200 κιλά λαχανικών και φρούτων θα χρησιμοποιηθούν για το γεύμα που θα συλλεχθούν από την κεντρική λαχαναγορά τoυ Ρέντη με τη βοήθεια του Μπορούμε

·Πάνω από 150 εθελοντές θα λάβουν μέρος στην προετοιμασία της εκδήλωσης

·Εκατοντάδες κιλά ‘άσχημων’ λαχανικών θα συλλεχθούν από την Κεντρική Λαχαναγορά του Ρέντη και από χωράφια κοντά στην πόλη από δεκάδες εθελοντές

·Πάνω από 70 εθελοντές θα καθαρίσουν και θα κόψουν τα λαχανικά για το γεύμα – ένα τεράστιο Μπριάμ – τη μέρα πριν την εκδήλωση στο ρυθμό χορευτικής μουσικής από γνωστούς DJ

ΑΡΙΘΜΟΙ ΣΟΚ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΣΠΑΤΑΛΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Παγκoσμίως

Τουλάχιστον το ένα τρίτο των τροφίμων που παράγονται κάθε χρόνο στον κόσμο για κατανάλωση σπαταλάται - περίπου 1,3 δισεκατομμύρια τόνοι. (GlobalFoodLosses and FoodWaste FAO, 2011)
Περίπου ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι στον κόσμο υποσιτίζονται ενώ θα μπορούσαν να ξεφύγουν από τον υποσιτισμό με λιγότερο από το ένα τέταρτο των τροφίμων που σπαταλούνται στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη. (Waste: UncoveringtheGlobalFoodScandal, Stuart, Τ., Penguin, 2009).
Αν η σπατάλη τροφίμων ήταν χώρα, θα ήταν η τρίτη μεγαλύτερη σε μέγεθος εκπομπών αερίου μετά την Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες. (Foodwastagefootprint, FAO, 2013)
10% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου των πλούσιων χωρών προέρχεται από την καλλιέργεια τροφίμων που καταλήγουν να μην καταλώνονται. (Waste: UncoveringtheGlobalFoodScandal, Stuart, Τ., Penguin, 2009).

Ευρώπη

Για κάθε ευρωπαίο πολίτη, 179 κιλά τροφίμων σπαταλούνται κάθε χρόνο στην αλυσίδα παραγωγής και διανομής τροφίμων αλλά και στο σπίτι (BIOIS / Eurostat, οι γεωργικές απώλειες δεν συμπεριλαμβάνονται)
Κάθε Ευρωπαίος καταναλωτής σπαταλάει 76 κιλά τροφίμων ετησίως. (BIOIS / Eurostat, oi γεωργικές απώλειες αποκλείονται, μη φαγώσιμα προϊόντα περιλαμβάνονται)
Τα Ηνωμένα Έθνη υπολογίζουν ότι αν χρησιμοποιούνταν περισσεύματα τροφίμων για την εκτροφή ζώων αντί για πρωτογενείς τροφές, θα απελευθερώνονταν ποσότητα τροφίμων ικανή να θρέψει επιπλέον 3 δισεκατομμύρια ανθρώπους.
Η εκτροφή γουρουνιών με περισσεύματα τροφίμων θα μείωνε σημαντικά την ανάγκη για 40 εκατομμύρια τόνους σόγιας, που καλλιεργούνται σε τροπικά δάση κάθε χρόνο και εισάγονται στην Ευρώπη από τη Λατινική Αμερική για τη διατροφή του ζωικού κεφαλαίου.

Ελλάδα

Σύμφωνα με έρευνα του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, κάθε νοικοκυριό στην Ελλάδα σπαταλά 98,9 κιλά τροφικών περισσευμάτων ανά άτομο σε ετήσια βάση. Από αυτά, περίπου 30 κιλά θα μπορούσαν να αποφευχθούν με μικρές αλλαγές στις καθημερινές μας καταναλωτικές συνήθειες.

Έρευνα που υλοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα από την PublicIssue για λογαριασμό του προγράμματος WWF Καλύτερη Ζωή έδειξε ότι το 37% των Ελλήνων σπαταλάει φαγητό τουλάχιστον 1-2 φορές τον μήνα, με τους νέους από 18 -34 ετών να πετάνε τη μεγαλύτερη ποσότητα φαγητού. Στον αντίποδα, οι ηλικίες άνω των 55 πετούν ελάχιστα τρόφιμα.