Σε αυτή την απολαυστική αναβίωση του προκλητικού, κλασικού έργου του Σω, τον πρωταγωνιστικό ρόλο του Jack Tanner [Τζακ Τάννερ] ερμηνεύει ο υποψήφιος για όσκαρ Ralph Fiennes [Ρέιφ Φάινς] (Ο άγγλος ασθενής, Η λίστα του Σίντλερ) υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση του Simon Godwin [Σάιμον Γκόντγουιν], ο οποίος αναδεικνύει το… άκρως μεταδοτικό κωμικό πνεύμα του έργου με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, αφού –σύμφωνα με τους βρετανούς κριτικούς– κατάφερε να αφαιρέσει με μαεστρία τα ίχνη του χρόνου από το ιδιοφυές δραματούργημα του ιρλανδού θεατρικού δημιουργού.
Είναι η δεύτερη φορά που ο Ρέιφ Φάινς αποδίδει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο έργο Μan and Superman [Άνθρωπος και υπεράνθρωπος], καθώς το 1996 συμμετείχε σε ραδιοφωνική παραγωγή που είχε σκηνοθετήσει ο Σερ Πήτερ Χωλ για το Radio 3 του BBC, με την ευκαιρία του εορτασμού της 50ής επετείου από την ίδρυση του ιστορικού ραδιοσταθμού.
Οι μεταδόσεις του National Theatre Live θα συνεχιστούν και το καλοκαίρι. Στις 16 Ιουλίου θα προβληθεί σε ζωντανή μετάδοση από το Olivier Theatre του Λονδίνου το ηθογραφικό έργο του 15ου αιώνα Everyman (αγνώστου συγγραφέα) σε σκηνοθεσία Rufus Norris. Πρωταγωνιστεί ο Chiwetel Ejiofor (βραβείο Bafta 2014-«Καλύτερου ηθοποιού»). Την προσαρμογή του κειμένου υπογράφει η βραβευμένη ποιήτρια Carol Ann Duffy.
Man and Superman [Άνθρωπος και υπεράνθρωπος]
Η τετράπρακτη σατιρική κωμωδία του Τζωρτζ Μπέρναρντ Σω γράφτηκε το 1903 και έκανε πρεμιέρα δύο χρόνια αργότερα στο Θέατρο της Βασιλικής Αυλής στο Λονδίνο. Το θέμα της βασίζεται στην πασίγνωστη υπόθεση του Δον Ζουάν, ενώ μέρος του τίτλου παραπέμπει στην έννοια του υπερανθρώπου (Übermensch), όπως αυτή διατυπώνεται από τον Νίτσε στο διάσημο βιβλίο του Τάδε έφη Ζαρατούστρα.
Ο Τζακ Τάννερ (Ρέιφ Φάινς), ένας ευκατάστατος… επαναστάτης, υποκύπτει τελικά στα θέλγητρα της Αν, μιας όμορφης και πλούσιας κληρονόμου. Στη διαθήκη του, ο πατέρας της Αν (Ίντιρα Βάρμα) ορίζει ως κηδεμόνες της δύο άνδρες, ένας από τους οποίους είναι ο Τάννερ. Ο ριζοσπάστης στοχαστής και αμετανόητος εργένης συγκρούεται με τη γοητευτική νεαρή γυναίκα, η οποία αρχικά τον αποδέχεται ως κηδεμόνα της και αργότερα κατορθώνει να τον πείσει να την παντρευτεί.
Στη μεγάλης διάρκειας τρίτη πράξη του έργου, η οποία τιτλοφορείται «Ο Δον Ζουάν στην Κόλαση» και αποτελεί ένα είδος δραματουργικής παρέκβασης, εμφανίζεται στο όνειρο του Τζακ Τάννερ ο Δον Ζουάν (Ρέιφ Φάινς) να συζητά με τον Διάβολο (Τιμ Μακ Μάλλαν) –ο ρόλος του Δον Ζουάν είθισται να ερμηνεύεται από τον ηθοποιό που ενσαρκώνει τον Τζακ Τάννερ. Μέσα από τους εντυπωσιακούς φραστικούς διαξιφισμούς των δύο ηρώων, προβάλλει η προαιώνια πάλη του Παραδείσου και της Κόλασης, του Καλού και του Κακού…
Συγγραφέας με καυστική πένα, δοκιμιογράφος με δηκτικό χιούμορ…
… και έγκριτος κριτικός μουσικής, θεάτρου και λογοτεχνίας, ο Tζωρτζ Μπέρναρντ Σω (1856-1950) υπήρξε ένας από τους σπουδαιότερους δραματουργούς στην ιστορία του θεάτρου παγκοσμίως. Όλα τα έργα του, που ξεχειλίζουν από ανελέητο σαρκασμό και διαλεκτική ευστροφία, «έργα ιδεών», όπως υποστηρίζει ο ίδιος, αποβλέπουν στο «να ερεθίσουν το πνεύμα και όχι τους δακρυϊκούς αδένες του θεατή». Έγραψε περισσότερα από 60 θεατρικά, με γνωστότερα τα έργα Ο άνθρωπος και τα όπλα, Κάντιντα, Ο άνθρωπος της μοίρας, Το επάγγελμα της κυρίας Γουώρεν, Η Αγία Ιωάννα, Καίσαρ και Κλεοπάτρα, Η εκατομμυριούχος και Πυγμαλίων. Το τελευταίο έργο μάλιστα διασκευάστηκε σε κινηματογραφικό σενάριο και αργότερα στη μουσικοθεατρική παράσταση Ωραία μου κυρία (1956), η οποία μεταφέρθηκε το 1964 στο σινεμά και σημείωσε διεθνή επιτυχία. Ο Τζωρτζ Μπέρναρντ Σω τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ λογοτεχνίας το 1925 αλλά και με όσκαρ το 1938 για την ταινία Πυγμαλίων. Το έργο του, σύμφωνα με τη Σουηδική Ακαδημία, «διαπνέεται από ιδεαλισμό, ανθρωπισμό και οξύ σατιρικό πνεύμα που συχνά χαρακτηρίζεται από ιδιότυπο ποιητικό κάλλος». Ένθερμος υποστηρικτής των σοσιαλιστικών ιδεών, ο Σω εστιάζει κυρίως σε κοινωνικά προβλήματα, στα προνόμια των άγγλων μεσοαστών και μεγαλοαστών, την ισότητα των δύο φύλων, την εκμετάλλευση της εργατικής τάξης, την κοινωνική μέριμνα, το δικαίωμα στην παιδεία, τον ρόλο της θρησκείας και του κράτους, τον θεσμό του γάμου.
Σκηνοθεσία: Simon Godwin
Σκηνικά: Christopher Oram
Σχεδιασμός φωτισμών: James Farncombe
Σχεδιασμός βίντεο: Luke Halls
Μουσική: Michael Bruce
Eπιμέλεια κίνησης: Jonathan Goddart
Σχεδιασμός ήχου: Christopher Shutt
Συμμετέχουν οι ηθοποιοί (με αλφαβητική σειρά):
Elliot Barnes-Worrell, Νicholas Bishop, Faye Castelow, Clare Clifford, Naomi Cranston, Henry Everett, Ralf Fiennes, Colin Haigh, Nick Hendrix, Corey Johnson, Christine Kavanagh, Mary Keegan, Ferdinand Kingsley, Nicholas le Prevost, Tim McMullan, Simon Markey, Indira Varma, Arthur Wilson.
ΙΝFO
Πέμπτη 14 Μαΐου, ώρα 21:00
Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη
Με αγγλικούς υπότιτλους
Συνολική διάρκεια: 3 ώρες και 40 λεπτά
Οι τιμές των εισιτηρίων είναι 14 € και 7 € (φοιτητικά).
Πληροφορίες για το κοινό στο τηλέφωνο: 210 72.82.333
και στην ιστοσελίδα του Μεγάρου: www.megaron.gr