Οι James Σύμπουρας, Ελένη Τσαμαδιά, Nίκος Σταθόπουλος και Μαριαλένα Γιουσίου έχουν αναλάβει τον συντονισμό όλης αυτής της προσπάθειας μαζί με αρκετούς άλλους καλλιτέχνες και υποδέχονται συνεχώς νέους εικαστικούς, performers, γλύπτες και φωτογράφους οι οποίοι παίζουν και το ρόλο των επιμελητών των εκθέσεων και αποτελούν το δυναμικό της συνεχώς αναπτυσσόμενης ομάδας χωρίς βασικούς πρωταγωνιστές.
Με αφορμή την έκθεση “Bad Painting, Αναξιόπιστες Αστικές Μαρτυρίες”, κάναμε μία στάση στον πολυχώρο Beton7, συζητήσαμε για όλα με τον James και φωτογραφήσαμε εκτός από τους τέσσερις επιμελητές και μερικούς από τους δημιουργους αυτή της υπέροχης καλλιτεχνικής κοινότητας.
Η δημιουργία του Contemporary Art Showcase Athens
Ως εικαστικοί της performance art και νέων μέσων οι ίδιοι, και μέσα από την παράλληλη ενασχόληση μας με την διοργάνωση και την επιμέλεια εκθέσεων και δρώμενων, άρχισε σταδιακά να παίρνει σάρκα και οστά η ιδέα του Contemporary Art Showcase Athens, μια νέα γέφυρα μεταξύ εικαστικών, κοινού και χώρων. Το site μας άρχισε να τρέχει επίσημα τον Σεπτέμβριο και κάπου εκεί άρχισαν οι δράσεις μας.
To Contemporary Art Showcase Athens είναι μια προθήκη για την ανάδειξη του εικαστικού δυναμικού, που προέρχεται από νέους και ανερχόμενους του χώρου και την επικοινωνία του σε ένα ευρύτερο κοινό μέσω της διοργάνωσης εκθέσεων, σεμιναρίων και δρώμενων. Στο δυναμικό του υπάρχουν εικαστικοί οι οποίοι ανήκουν σε ένα ευρύ φάσμα, από τους χώρους του video art, εγκατάστασης, γλυπτικής, ζωγραφικής, φωτογραφίας, sound art, performance art, και διατομεακής τέχνης και νέοι επιμελητές.
Η διαδικασία μέχρι τις παρουσιάσεις των εκθέσεων και η επιλογή των καλλιτεχνών
Οι εκθέσεις που διοργανώνουμε καλύπτουν μια αντίστοιχη πολλαπλότητα μέσων. Οι οπερατέρ, ηχολήπτες, κειμενογράφοι και εικαστικοί επιμελητές του Contemporary Art Showcase Athens, δουλεύουν σε στενή συνεργασία με τους εικαστικούς, δημιουργώντας έτσι ιδιαίτερους δεσμούς γύρω από projects και έργα. Θέλουμε να βασιζόμαστε στις δικές μας δυνάμεις. Μαζί διαμορφώνουμε τις νέες καταστάσεις. Έχουμε ως αφετηρία την εξωστρέφεια, να υπάρχουν δηλαδή τρόποι να περνάει η εικαστική δουλειά σε ένα κοινό. Να είναι ορατή.
Εφόσον κάποιος εικαστικός κάνει αίτηση να ενταχτεί στην ομάδα μας πιθανώς ήδη να πληρεί τα απαραίτητα κριτήρια. Αναζητά ένα όχημα για να αναδείξει την δουλειά του, και αυτό δείχνει επαγγελματισμό, και επιπλέον είναι πρόθυμος να ενώσει τις δυνάμεις του με τις δυνάμεις άλλων για την συνδιαμόρφωση ευκαιριών ώστε να πετύχει τους στόχους του, αυτό δείχνει επίγνωση και ωριμότητα. Ουσιαστικά αυτά είναι τα δύο σημαντικότερα κριτήρια που έχουμε ως προς την ένταξη εικαστικών. Από εκεί και πέρα, δουλεύουμε στενά με τους επιμελητές της ομάδας γύρω από projects και την διαμόρφωση επιμελητικών προτάσεων.
Το δυναμικό της ομάδας
Αυτή την στιγμή υπάρχουν περίπου 80 εικαστικοί εγγεγραμμένοι στο Contemporary Art Showcase Athens. Το ότι έχει τέτοια απήχηση η ομάδα μας μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα μας κάνει ιδιαίτερα ενθουσιώδεις, γιατί μέρα με την μέρα μεγαλώνουν και οι δυνατότητες μας..
Αυτή την στιγμή από την μεριά των εικαστικών υπάρχει μεγάλη παραγωγή, διεύρυνση σε νέα πεδία, όρεξη για πειραματισμό, και σαφή ανάγκη για αναδιαπραγμάτευση των συμβάσεων του έργου τέχνης, των κοινωνικών πλαισίων μέσα στα οποία λειτουργεί, και των τρόπων επικοινωνίας του σε ένα κοινό, ενώ παράλληλα, λόγω του οικονομικού, έχουν στενέψει τα περιθώρια εκθεσιμότητας και στήριξης.
Οι στόχοι για το μέλλον
Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε διόδους επικοινωνίας ώστε να αναδείξουμε την εικαστική δραστηριότητα του παρόντος, την δυναμική που βιώνουμε μέσα στον χώρο, και να δομήσουμε νέες ευκαιρίες γύρω από αυτό. Υπάρχει μεγάλη ανάγκη για αυτό σήμερα. Να βρεθεί ο τρόπος να αναδειχθεί το έργο αυτούσιο, να στηριχθεί και να πλαισιωθεί σωστά. Το να ανατρέψεις μια κατάσταση είναι δύσκολο σε ατομικό επίπεδο ως νέος εικαστικός. Αυτό είναι κάτι που δεν γίνεται με μεμονωμένες προσπάθειες. Για να γίνει αυτό χρειάζεται οργάνωση, χρειάζονται μηχανισμοί.
Πιστεύω ότι και σε παγκόσμιο επίπεδο διανύουμε μια φάση αναδιάρθρωσης στην τέχνη που τελικό αποτέλεσμα θα έχει να δημιουργούνται δομές και θεσμοί γύρω από το έργο αντί να προσαρμόζεται το έργο στον θεσμό, και πιστεύουμε ότι η τωρινή γενιά των εικαστικών της Ελλάδας, λόγω ιδιαίτερης κατάστασης στην οποία βρίσκεται, θα παίξει σημαντικό ρόλο σε αυτή την αλλαγή. Η ιστορία τέχνης μας έχει αποδείξει ότι οι σημαντικές αλλαγές γεννιούνται πάντα στα περιθώρια, και κάτω από αυτό το πρίσμα θεωρώ ότι σαν γενιά βρισκόμαστε σε ευνοϊκή θέση. Ήδη υπάρχει πολύ ενδιαφέρον και περιέργεια για την εικαστική παραγωγή μας από έξω, κάτι που, για το δικό μας καλό, θα πρέπει ευσυνείδητα να καλλιεργήσουμε και να τροφοδοτήσουμε περαιτέρω, και να προωθούμε το έργο μας όπως μπορούμε.
Ο τρόπος που αντιμετωπίζει το κοινό την τέχνη τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα.
Διανύουμε μια πολύ ρευστή και διαμορφωτική περίοδο στην τέχνη στην Ελλάδα. Κινητήριος δύναμη πίσω από τις εξελίξεις στην ειδική περίπτωση μας, πιστεύω, θα πρέπει να είναι η επιμονή στην καλλιέργηση ενός πεδίου κριτικού διάλογου στην τέχνη. Αυτό είναι και το πρώτο ζητούμενο των εικαστικών, να υπάρχει ένα πλαίσιο και μια προοπτική για τα έργα, έχει για αυτούς ζωτική σημασία. Για την δημιουργία αυτού του διαλόγου, του τόσο σημαντικού για την συλλογικό μέλλον μας ως Έλληνες εικαστικοί, προαπαιτείται πρόσβαση σε χώρους, πρόσβαση στο κοινό, στον τύπο, αλλά και διεθνείς συσχετίσμοί.
Νομίζω ότι και το κοινό είναι πλέον σε θέση να αναζητήσει τις δυναμικές αλλού, σε ένα άλλο επίπεδο, που ουδεμία σχέση έχει με τους ως τώρα όρους εκθεσιμότητας. Το Contemporary Art Showcase Athens βοηθάει προς αυτή την κατεύθυνση καλλιεργώντας την πρόσβαση σε εικαστικούς χώρους, μια κοινή πλατφόρμα συντονισμού δράσεων και προώθησης, και σύνδεση των καλλιτεχνών μας με το διεθνές γίγνεσθαι.
Για παράδειγμα, τον Μάρτιο πραγματοποιήσαμε με επιτυχία ένα παράλληλο δρώμενο μεταξύ Ιαπωνίας και Αθήνας, το Electric Night, σε συνεργασία με το Palais de paris, που στην Αθηναϊκή του μορφή στήθηκε στο ΒΕΤΟΝ7, που είχε σαν αποτέλεσμα να ταξιδέψουν έργα video – art νέων Ελλήνων εικαστικών μας στο Τόκυο, και να εκτεθούν στο Ιαπωνικό κοινό, σε διευθυντές μουσείων και ακαδημαϊκούς εκεί, και τα σχόλια από εκεί ήταν πολύ θετικά. Επίσης τον Φεβρουάριο πραγματοποιήσαμε σεμινάριο διατομεακής τέχνης, που κορυφώνεται τον Μάιο, με την παρουσίαση έργων σε μια επιτροπή διεθνών ακαδημαϊκών και εικαστικών.
Πιστεύω ότι η κατάσταση που βιώνει η τέχνη στην Ελλάδα σήμερα θα έχει σαν αποτέλεσμα την ανάδειξη καινοτομικών τρόπων εργασίας όσο αφορά την νέα γενιά εικαστικών, επιμελητών και κριτικών τέχνης, που σε τίποτα δεν θα θυμίζει το σημερινό κατεστημένο, μας ωθεί συλλογικά προς μια απαραίτητη ευρηματικότητα.
Η έκθεση BAD PAINTING | Αναξιόπιστες Αστικές Μαρτυρίες στο ΒΕΤΟΝ 7
Για την έκθεση "BAD PAINTING| Αναξιόπιστες Αστικές Μαρτυρίες", το Contemporary Art Showcase Athens σε συνεργασία με το ΒΕΤΟΝ 7, επιλέγει έργα που αντιπροσωπεύουν ένα ευρύ φάσμα προσεγγίσεων και στιλιστικών επιρροών, στήνοντας έναν απρόσμενο διάλογο ανάμεσα σε τέσσερις σύγχρονους ζωγράφους. Κοινό στοιχείο η σκληρή πραγματικότητα που απασχολεί την νέα γενιά Ελλήνων ζωγράφων, η χρήση της ζωγραφικής επιφάνειας ως πλατφόρμα, ως μεταφορική οθόνη για την ανάδειξη κοινωνικών, διαπροσωπικών και εσωτερικών καταστάσεων. Ασυμβίβαστα και άμεσα, τα έργα διατηρούν μια ισχυρή αναφορικότητα στην αστική κουλτούρα και την καθημερινή εμπειρία.
Οι συμμετέχοντες ζωγράφοι μοιράζονται επίσης μια λειτουργική, ενημερωμένη προβληματική σε σχέση με τις ιστορικές ζωγραφικές παραδόσεις, δοκιμάζοντας, και εν τέλει, μέσω των προσωπικών τους κατευθύνσεων, υιοθετώντας επιλεκτικά όσο και αναμορφώνοντας τις συμβάσεις του μέσου, χαρακτηριστικό που σηματοδοτεί την ζωγραφική του καιρού μας.
Φωτογραφίες/ επιμέλεια: Κική Παπαδοπούλου
*Info
Conteporary Art Showcase Athens Fb Page
Beton7, Πύδνας 7, Βοτανικός
Διάρκεια έκθεσης "Bad Painting: Έως 6 Μαΐου 2015
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 14.00-20.30 |
Σάββατο 14.00-18.00 | Κυριακές κλειστά