Είδαμε Νταλάρα - Βιτάλη - Γλυκερία: Οι κυβερνήσεις πέφτουνε μα η αγάπη μένει! [photos+vds]

27.01.2015
Με μεγαλύτερη θέρμη, από άλλες φορές, τραγούδησε στην Ιερά Οδό λίγες ώρες πριν τις εκλογές ο Γιώργος Νταλάρας το κομμάτι του Μανώλη Ρασούλη σε μουσική Χρήστου Νικολόπουλου, «Οι κυβερνήσεις πέφτουνε μα η αγάπη μένει!»... ένεκα εκλογές!

Γιώργος Νταλάρας, Ελένη Βιτάλη, Γλυκερία! Τρεις φωνές – κεφάλαιο για την Ελλάδα, τρεις φίλους και συνοδοιπόρους, με αγάπη στην καλή ελληνική μουσική και πλούσιο ρεπερτόριο να γεμίσει δέκα προγράμματα όχι ένα, παρακολουθήσαμε με προσήλωση στην Ιερά Οδό.

Ο Γιώργος με τα ... κορίτσια του, όπως συνηθίζει να λέει ο Νταλάρας για την Ελένη και τη Γλυκερία σε μια συνάντηση μετά από 35 χρόνια. Ήταν το 1978 όταν η Βιτάλη και η Γλυκερία συμμετείχαν στο πρόγραμμα του Νταλάρα με τον Γιάννη Μαρκόπουλο, στην ιστορική μπουάτ «Διαγώνιος» στην Πλάκα.

Και σαν να μην πέρασε μια μέρα - σύμφωνα με τον Νταλάρα - ξανασυναντιούνται σε ένα «μουσικό θέατρο» με φανερό σεβασμό και αγάπη, αφιερώνοντας ο ένας στον άλλο τραγούδια όλο νόημα.

Το σκηνικό του προγράμματος είναι μια αλάνα σπιτιού, όπου στο video wall προβάλλονται εικόνες από την παλιά και τη σύγχρονη Αθήνα. Γειτονιές, γκράφιτι σκίτσα και κολάζ δημιουργούν μια συντροφιά, μια παρέα, μια αλληλεγγύη, υπό τη σκηνοθετική επιμέλεια του Νίκου Σούλη.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τραγούδια, με τα οποία τους γνωρίσαμε και τους αγαπήσαμε και τραγούδια που αγάπησαν οι ίδιοι και θέλουν να μας τα προσφέρουν. Το κομμάτι που ανοίγει τη βραδιά είναι το «Σου χρωστώ κάποια τραγούδια» και γράφτηκε ειδικά για την έναρξη από τον Νίκο Αντύπα και τον Γεράσιμο Ευαγγελάτο.

Η βραδιά είναι "κατάφυτη" με παλιές, κλασικές, λαϊκές επιτυχίες. Ο πειραιώτης Γιώργος Νταλάρας, που έχει ταξιδέψει την ελληνική μουσική σε όλο τον κόσμο, η αυτοβιογραφική και ροκ Ελένη Βιτάλη και η ντερμπεντέρισσα Γλυκερία σε 4 ώρες γεμάτες συναίσθημα και ανατολίτικα λικνίσματα [φρόντισε κυρίως η Γλυκερία για αυτό!]. Οι τρεις τους ερμηνεύουν μόνοι τους, κατά δυάδες, αλλά και οι τρεις μαζί στη σκηνή...



Η «ποιήτρια» Βιτάλη – σε μεγάλα κέφια – μοίρασε χαμόγελα και κοφτερά... μαχαίρια για τις φλέβες μας. Όλη η πολυτάραχη πορεία της σε τραγούδια αυτοβιογραφικά: «Ένα χειμωνιάτικο πρωί έφυγα απ’ το σπίτι σαν τρελή», «Είμαι εξάρτημα εγώ της μηχανής σας κι ο γιος μου τ’ ανταλλακτικό» (Κιβωτός: κομμάτι που έγραψε στο μαιευτήριο αμέσως μόλις γέννησε τον γιό της), «Εγώ τραγούδαγα τα βράδια στα σκυλάδικα, σ’ ένα χαμόγελο κρυμμένη και πουλούσα, μια καρδιά μικρού παιδιού και άδικα μες τα σκοτάδια λίγο φως αναζητούσα». Και φυσικά τα: «Αι Γαρούφαλλό μου», το «Μια γυναίκα μπορεί» και το «Η χαρά να ‘ναι το σύνθημα και ο καημός το παρασύνθημα».


Η βραδιά είχε και τις εκπλήξεις της! Ανάμεσα στο κοινό δύο ερμηνεύτριες της νέας γενιάς, η Ελεωνόρα Ζουγανέλη και η Νατάσσα Μποφίλιου. Είχαμε μάλιστα την ευκαιρία να απολαύσουμε επί σκηνής την Ζουγανέλη να ερμηνεύει μαζί με τη Βιτάλη το «Μακριά μου να φύγεις», ενώ η Νατάσα Μποφίλιου είπε ένα στίχο από το «Μπαλαμός».


Η φωνάρα Γλυκερία, η μόρτισσα, έδωσε την ευκαιρία στον κόσμο να χορέψει με αμανέδες και σμυρναίικα. Τελευταία φορά την απολαύσαμε πιο «κατανυκτική» με το χρυσό κλαρίνο του Βασίλη Σαλέα σε μεγαλοβδομαδιάτικους ύμνους στο Half Note, αλλά στην Ιερά Οδό την χαρήκαμε πιο πληθωρική και ουσιαστική από ποτέ. «Ό,τι αγαπώ είναι δικό σου», «Μέχρι να βρούμε ουρανό άσε με να παραμιλώ», «Πριγκηπέσσα», «Ραγίζει απόψε η καρδιά», «Υπάρχω», «Θα σπάσω κούπες» και τόσα τόσα άλλα.

Ο 65χρονος (!) βετεράνος Γιώργος Νταλάρας - ή αλλιώς «τεχνίτης» όπως τον λέει η Γλυκερία - ενθουσίασε το κοινό που τον καταχειροκρότησε σε κάθε ανάσα, ενώ θαυμάστριές του μεγάλης ηλικίας φώναζαν «'Εχεις όλο το πακέτο» (!!!) Ο Νταλάρας όπως ήταν αναμενόμενο ξεχείλισε τη σκηνή με το εύρος της φωνής του και την ερμηνεία του, που όσο περνάνε τα χρόνια γίνεται όλο και πιο ενδιαφέρουσα: «Στα χρόνια της υπομονής», «Ήλιε μου σε παρακαλώ», «Στα ψηλά τα παραθύρια», «Ξένος για σένανε και εχθρός», «Παραπονεμένα λόγια» και τόσα τόσα άλλα... Ένας ερμηνευτής "συγκεκριμένος", στιβαρός, ευθυτενής.

Από τις καλύτερες στιγμές η συνύπαρξη και των τριών στη σκηνή με φόντο την 12μελή ορχήστρα, όπου ένωσαν τις φωνές τους - μεταξύ πολλών άλλων - στο τραγούδι «Στις χαραυγές ξεχνιέμαι» [Χαρούλης - Θανάσης Παπακωνσταντίνου]… δημιουργώντας ψυχικά τοπία υψηλών συχνοτήτων.

Χριστίνα Τσατσαράγκου

---------------------------------

Info:

Ιερά Οδός / Ιερά Οδός 18-20
Ημέρες παραστάσεων: Παρασκευή και Σάββατο
Τηλέφωνο κρατήσεων: 210-3428272