Οι αυριανοί πρωταγωνιστές σε έργα για τσέλο και πιάνο

12.01.2015
Δύο νεαροί σολίστ που, με ορμητήριο το Λονδίνο, διαπρέπουν διεθνώς, ο τσελίστας Μάικλ Πετρόφ και ο πιανίστας Άσλυ Φριπ, εγκαινιάζουν τον Κύκλο Rising Stars [Ανατέλλοντες αστέρες] για τη νέα χρονιά, καλωσορίζοντας το 2015 με συνθέσεις της ρομαντικής, κλασικής αλλά και νεότερης εργογραφίας, οι οποίες φέρουν τη σφραγίδα της νεανικής και σφριγηλής τους ερμηνείας.

Φιλοξενούμενοι της Αίθουσας Δημήτρης Μητρόπουλος, τη Δευτέρα 19 Ιανουαρίου (ώρα 8:30 μ.μ.), οι δύο ανερχόμενοι καλλιτέχνες θα παρουσιάσουν έργα Σούμπερτ, Μπραμς, Ντυτιγιέ καιΦρανκ.

Ένα ταξίδι από τον γερμανικό Ρομαντισμό έως τη γαλλική νεοτερικότητα…

… με οδηγό το τσέλο και το πιάνο προτείνουν στο κοινό οι Πετρόφ και Φριπ με πρώτο σταθμό την διάσημη Σονάτα για τσέλο και πιάνο σε λα ελάσσονα “Arpeggione”, D. 821του Φραντς Σούμπερτ (1797-1828), ενός συνθέτη που, παρά τη σύντομη και δύσκολη ζωή του, άφησε πίσω του σημαντικότατη παρακαταθήκη έργων μουσικής δωματίου, η οποία επηρέασε σε μεγάλο βαθμό τους μεταγενέστερούς του. Ένας από αυτούς ήταν και ο γερμανόςΓιοχάννες Μπραμς (1833-1897), μια από τις εμβληματικές μορφές της μουσικής του 19ου αιώνα. Από το ευρύτατο πιανιστικό έργο του ο Άσλυ Φριπ επέλεξε να παρουσιάσει ταΤέσσερα κομμάτια για πιάνο, έργο 119, τα οποία θα διαδεχθεί, στο δεύτερο μέρος της βραδιάς, η βραχείας διάρκειας σύνθεση για σόλο τσέλο του σπουδαίου Γάλλου συνθέτη του 20ού αιώνα Ανρί Ντυτιγέ (1916-2013) με τίτλο Τρεις στροφές στο όνομα του Ζάχερ[Trois strophes sur le nom Sacher ]. Η σύνθεση αυτή αποτελεί παραγγελία του θρυλικού τσελίστα και μαέστρου Μστισλάβ Ροστροπόβιτς στον Ντυτιγέ για τα 70 χρόνια του ελβετού διευθυντής ορχήστρας και ιμπρεσάριου Πάουλ Ζάχερ. Το μουσικό ταξίδι της βραδιάς θα φτάσει στο τέλος του με τη δημοφιλέστατη και πολυηχογραφημένη τετραμερή Σονάτα για πιάνο και βιολί ή βιολοντσέλο σε λα μείζονα, που ο γάλλος Σεζάρ Φρανκ (1822-1890) συνέθεσε ως γαμήλιο δώρο για τον βέλγο βιολονίστα Ευγένιο Υζαΰ, φροντίζοντας να διατηρήσει, με σοφό τρόπο, μια ισορροπία ανάμεσα στα διαλογικά μέρη τσέλου και πιάνου.

ΙNFO:

Πότε: Δευτέρα 19 Ιανουαρίου, 8:30 μ.μ.

Που: Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος

Τιμές εισιτηρίων: 12 € (Ζώνη B΄) και 20 € (Zώνη Α΄).

Ειδικές τιμές: 5 € (φοιτητές, νέοι, άνεργοι και ΑΜΕΑ) και 8 € (65+ και πολύτεκνοι).

Πληροφορίες για το κοινό στο τηλέφωνο: 210 72.82.333

και στην ιστοσελίδα του Μεγάρου: www.megaron.gr