Μέγας Αλέξανδρος -Ένας Ιδιοφυής: Ακολουθώντας τη ζωή του μεγάλου στρατηλάτη

12.01.2015
Ο N. G. L. Hammond θεωρείται ένας από τους έγκριτους ιστορικούς γύρω από την αρχαία Ελλάδα, ειδικά την εποχή της ανάδυσης της Μακεδονίας σε πρωτεύουσα δύναμη του Ελληνισμού και στη συνέχεια του κόσμου με τις κατακτήσεις του Μ. Αλεξάνδρου.

Το παρόν βιβλίο «Μέγας Αλέξανδρος – Ένας Ιδιοφυής» (εκδόσεις «ΜΑΛΛΙΑΡΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑ») είναι μια βιογραφία γραμμένη και βασισμένη σε μαρτυρίες αρχαίων συγγραφέων και σε αρχαιολογικές ανακαλύψεις. Ο συγγραφέας παρακολουθεί τη ζωή του Μ. Αλεξάνδρου από την παιδική του ηλικία και την ακολουθεί μέχρι το τέλος της καταπληκτικής αυτής πορείας που συντάραξε την οικουμένη.

Τα επεισόδια της μελέτης δίδονται με ένα τρόπο απλό και κατανοητό χωρίς να κουράζουν με ατέλειωτες παραπομπές ή να ξενίζουν με επιστημονικό ύφος και γραφή. Είναι μια συγγραφή που απευθύνεται στο μέσο αναγνώστη ή ακόμα και σ΄ αυτόν που θα ήθελε να πρωτομυηθεί στο κλίμα της εποχής. Ο Χάμοντ, όμως, δε στέκεται απλώς στην παράθεση πηγών αρχαίων συγγραφέων που έχουν ασχοληθεί με τη ζωή του Μ. Αλεξάνδρου (Διόδωρο, Πλούταρχο, Αρριανό κλπ). Με κριτική ματιά και εύστοχες και λογικές παρατηρήσεις συνθέτει όλο το πολιτικό – κοινωνικό και οικονομικό – στρατιωτικό περιβάλλον δίνοντας στον αναγνώστη μια δεμένη και κατατοπιστική εικόνα της εποχής. Μέσα από τις σελίδες της βιογραφίας βλέπουμε να αναδύονται οι προθέσεις, η φιλοσοφία, ο χαρακτήρας του μεγάλου στρατηλάτη, αλλά επίσης και ο τρόπος σκέψης και αντίδρασης του σε προβλήματα, διλλήματα, σε τακτικές και στρατηγικές αποφάσεις. Η ιδιοφυία και το όραμα του Μ. Αλεξάνδρου που ξεδιπλώνονται τόσο αβίαστα και ολοκληρωτικά από τις πρώτες σελίδες θα μας κάνουν να συμφωνήσουμε απόλυτα με τον τίτλο της μελέτης του διακεκριμένου ακαδημαϊκού και ερευνητή.

Από τις εκδόσεις ΜΑΛΛΙΑΡΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑ κυκλοφορούν επίσης τα έργα του N.G.L. Hammond «Φίλιππος ο Μακεδών» και το τρίτομο «Η ιστορία της Μακεδονίας». Σχετικά με το «Μέγας Αλέξανδρος – Ένας Ιδιοφυής» πρόκειται για την τρίτη έκδοση και περιλαμβάνει αρκετούς κατατοπιστικούς χάρτες, ευρετήριο, χρονολόγιο, βιβλιογραφία και φωτογραφικό υλικό.

Τέλος να σημειώσουμε πως λάθη και παραβλέψεις στην επιμέλεια της έκδοσης θα έπρεπε να είχαν προσεχθεί, γιατί χαλούν την πολύ καλή εικόνα της μελέτης.

Γ.Ο