Sam Phillips: Ο άνθρωπος πίσω από τoν Ελβις [vds+photos]

05.01.2015
Ο Αμερικανός επιχειρηματίας και παραγωγός Sam Phillips (Samuel Cornelius Phillips 1923-2003) γεννήθηκε σαν σήμερα στο Φλόρενς της Αλαμπάμα. Πολλοί λίγοι γνωρίζουν την προσφορά του στην εξέλιξη της μουσικής. Ίσως γιατί τα ονόματα που στήριξε στην αρχή της καριέρας τους έγιναν πολύ μεγάλα και σε τέτοιες περιπτώσεις «Αυτός που βρίσκεται στη σκηνή έχει σημασία...», είτε γιατί ο ίδιος δεν είχε το ψώνιο να τρέχει από πίσω τους και να χαμογελάει στις φωτογραφίες. Οι απόψεις διίστανται.

Για μένα ήταν ένας πολύ έξυπνος άνθρωπος και χαρισματικός παραγωγός που είχε την ικανότητα να ξεχωρίσει τα μεγάλα ταλέντα από τη μάζα και στη συνέχεια να τους δείχνει τον δρόμο που θα τους οδηγούσε στην επιτυχία. Ήταν από τα «ανοιχτά μυαλά» της εποχής.

Ξεκίνησε ώς Dj στον ραδιοφωνικό σταθμό WLAY της Αλαμπάμα των Η.Π.Α. Στην εκπομπή του δεν έπαιζε μόνο τραγούδια λευκών τραγουδιστών, όπως οι περισσότεροι παραγωγοί και ραδιοφωνικοί σταθμοί της εποχής, αλλά και μαύρους καλλιτέχνες. Τον Ιανουάριο του 1950 άνοιξε τα Sun Studios και την δισκογραφική εταιρεία Sun Records.

Μέσα από την «μικρή» του επιχείρηση κατάφερε να παίξει σημαντικό ρόλο στην διάδοση της Rock 'N' Roll μουσικής στην Αμερική. Στο στούντιο ηχογράφησαν καλλιτέχνες όπως οι Elvis Presley, Johnny Cash, Jerry Lee Lewis, Carl Perkins και Howlin' Wolf, Roy Orbison, BB King, μερικοί απο αυτούς πολύ πριν γίνουν δημοφιλής. Ο Phillips είναι ο άνθρωπος που ουσιαστικά ανακάλυψε τον Elvis Presley. Ας μιλήσουμε λοιπον για την ημέρα που ο Elvis «μάγεψε» τον Phillips.

Ήταν Ιούλιος του 1954 και η πέμτη φορά που ο τραγουδιστής επισκέπτονταν το στούντιο. Κατά τη διάρκεια διαλείμματος μεταξύ των ηχογραφήσεων ο Elvis άρχισε να τραγουδάει για πλάκα το "That's Alright (Mama)" του Arthur Crudup και οι μουσικοί άρχισαν να τον συνοδεύουν με τα όργανά τους. Στο τέλος ο Phillips ήταν τόσο ενθουσιασμένος με την ερμηνεία του Elvis που τους ζήτησε να το ηχογραφήσουν.

Οι δυο τους συνεργάστηκαν για λίγο και το 1955 πούλησε το συμβόλαιο του Presley στην RCA Records για τριάντα πέντε χιλιάδες δολάρια. Η ιστορία λέει πως όταν ο τραγουδιστής άρχισε να ηχογραφεί για την νέα του εταιρεία οι παραγωγοί δεν μπορούσαν με τίποτα να πλησιάσουν και να αναπαράγουν τον χαρακτηριστικό ήχο που είχαν τραγούδια όπως το "Heartbreak Hotel" και είχαν πρώτο ηχογραφηθεί στο μικρό στούντιο της Sun Records με μηχανικό ήχου τον Sam Phillips.

Ήταν από τα πρώτα ονόματα που γράφτηκαν στο Rock and Rock Hall of Fame και η προσφορά του είναι πολύ μεγάλη για να χωρέσει σε ένα τόσο μικρό κείμενο. Ένα μέρος του ντοκιμαντέρ Sam Phillips: The Man Who Invented Rock'n'Roll μπορείτε να δείτε παρακάτω στο βίντεο. Αξίζει να το παρακολουθήσετε.


Δημήτρης Κοτάκος