Είδαμε το Παιδί και τα Μάγια στο θέατρο Πόρτα

10.12.2014
«Το παιδί και τα μάγια» της Default Company παρακολουθήσαμε στην πρεμιέρα του στο θέατρο Πόρτα, μια παράσταση εμπνευσμένη από την όπερα του Maurice Ravel και της Colette “L’ enfant et les sortileges”.

Στο πρωτότυπο κείμενο ένα «κακό» παιδί καταστρέφει τα πάντα γύρω του και πληγώνει τα δέντρα και τα ζώα του κήπου του ως τη στιγμή που μέσα από τη δική του επαφή με τον κόσμο έρχεται αντιμέτωπο με τον εαυτό του, συνειδητοποιεί τις πράξεις του και γίνεται «καλό».

Στην εκδοχή της παράστασης που παρακολουθήσαμε δεν υπάρχει «κακό» και «καλό» παιδί γιατί ο μύθος αναποδογυρίζεται. Ο θεατής εισέρχεται στον κόσμο του παιδιού, βλέπει με τα μάτια του, βιώνει τις ίδιες μ΄αυτό ανησυχίες και συναισθήματα και κατά κάποιον περίεργο τρόπο το καταλαβαίνει γιατί ξανασκέφτεται τα πάντα από την αρχή.... Ακόμη και τον τρόπο που περπατάει και χορεύει…

Η ομάδα Default Company επεξεργάστηκε και σκηνοθέτησε μία πολύ όμορφη παράσταση, ένα εικαστικό και πολύχρωμο θέαμα με κίνηση και ζωντανή μουσική προσπαθώντας να μας αφηγηθεί με χιούμορ και τρυφερότητα το όνειρο ενός αγοριού που γκρεμίζει τον κόσμο που του επιβάλλεται και τον ξαναστήνει από την αρχή. Αυτό το κατάφερε εν μέρει, καθώς μολονότι η παράσταση έχει σαφή κατεύθυνση και μήνυμα, στο πρώτο της μέρος έχει ένα αδικαιολόγητο δραματουργικό κενό που εμποδίζει τον θεατή και ιδιαίτερα τα παιδιά να κατανοήσουν απόλυτα το τι συμβαίνει στη σκηνή. Το παιδί ναι μεν βλέπει στο πρόσωπο του αγοριού (Σταύρος Σβήγκος) τον εαυτό του, τα χοροπηδητά του, τα παιχνίδια του, τα πρέπει και τα θέλω του, δεν συλλαμβάνει δε τη γενικότερη ιστορία, την προσπάθεια δηλαδή αποδόμησης του κόσμου του… Τα πάντα μπαίνουν στη θέση τους στο μικρό και κυρίως σφικτό και απόλυτα κατανοητό δεύτερο μέρος.

Σκηνοθετικά η παράσταση είναι άριστη, καθώς σφύζει από πρωτοτυπία, φρεσκάδα και πρωτόγνωρη ζωντάνια. Οι Καλλιρρόη Παπαδοπούλου, Ξένια Θεμελή, Αλεξία Μπεζίκη δεν υπέκυψαν σε εντυπωσιακά εφέ και φανφάρες, αλλά μας χάρισαν μία καθαρόαιμα χειροποίητη παράσταση, μία παράσταση που μας σύστησε έναν καινούριο κόσμο, έναν κόσμο που σκηνοθέτης είναι το ίδιο το παιδί, έναν κόσμο που με οδηγό τη φαντασία του τα πάντα μπορούν να συμβούν, ακόμη και… μάγια…

Όλοι οι ηθοποιοί της παράστασης έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό χαρίζοντάς μας ολοκληρωμένες ερμηνείες. Το μεγαλύτερο χειροκρότημα κέρδισε επάξια ο Σταύρος Σβήγκος που ανέλαβε το δύσκολο και αεικίνητο ρόλο του παιδιού.

Τελικά αξίζει να δεί κανείς την παράσταση αυτή; Και βέβαια! Παρά το δραματουργικό κενό του α΄μέρους, η παράσταση σαν σύνολο είναι ένα ποιοτικό και αμιγώς ψυχαγωγικό θέαμα που θα μαγέψει τις παιδικές ψυχές!

Γεωργία Οικονόμου ([email protected])


INFO:

ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ: Σάββατο 14.00, Κυριακή 15.00 (από 28/12 Κυριακή 11.00)

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ: Γενική είσοδος 10 €

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ: 90 λεπτά (με διάλειμμα)