"Έφυγε" ο ποιητής Πάνος Οικονόμου (Καλό ταξίδι φίλε)

13.07.2014
Πέθανε το Σάββατο μετά από γενναία μάχη με τον καρκίνο ο ποιητής Πάνος Οικονόμου, ένας από τους πιο παλιούς και αγαπητούς χρήστες του Twitter, γνωστός ως @Contrabbando.

Φύσει και θέσει αριστερός με οξύτατη αίσθηση του χιούμορ, αλλά και πάντα καυστικός, σχολίαζε με την εύθραυστη ευαισθησία ενός ποιητή (το βιβλίο του "Το εξώφυλλο δέρμα του χρόνου" μπορείτε να το βρείτε εδώ), την επικαιρότητα και την ελληνική πραγματικότητα.

Για τον Πάνο Οικονόμου δεν μπορώ να γράψω ένα τυπικό επιθανάτιο κείμενο. Γιατί τον Παναγιώτη (εγώ έτσι τον αποκαλούσα) δεν τον γνώρισα στο twitter ούτε ως ποιητή. Ποτέ δεν διάβασα κείμενό του στο διαδίκτυο, γιατί δεν μπορούσα. Γνώριζα τη μεγάλη μάχη που έδινε και ένας μηχανισμός απώθησης με εμπόδιζε να μπω στο λογαριασμό του ως Contrabbando. Δεν πειράζει, διάβασα πολλά τα τελευταία εικοσιτετράωρα, εκ των υστέρων.. πολλά που με εντυπωσίασαν για άλλη μια φορά και απλώς επιβεβαίωσαν τη βαθύτητα, την ευρύτητα πνεύματος, τη συνέπεια και την καλλιέργεια που τον διέκρινε πάντα.
Τον Παναγιώτη τον γνώρισα πριν 30 χρόνια περίπου και ως παιδί δεν μπορούσα να τον ξεχωρίσω από την οικογένειά μου (και οι δύο λεγόμασταν Οικονόμου από απλή συνωνυμία). Ήταν ο ... μεγάλος, αυτός που όλοι με προέτρεπαν να μοιάσω. Ήταν αυτός που με στήριξε σε μία από τις πιο δύσκολες περιόδους της ζωής μου, αυτός που μία μέρα πριν ξεκινήσουν οι πανελλήνιες με πήγε στο Λυκαβηττό για ούζα για να μου φύγει το άγχος, αυτός που μου βρήκε τα πρώτα μου ιδιαίτερα ως φιλόλογο, τα πρώτα μου γραπτά να διορθώσω. Αυτός που θα μπορούσα να γράφω λέξεις επί λέξεων ...

Ο Πάνος Οικονόμου γεννήθηκε το 1968. Σπούδασε κλασική φιλολογία, έκανε μεταπτυχιακές σπουδές Ιστορίας και ήταν υποψήφιος διδάκτορας. Εργάστηκε χρόνια στην ιδιωτική εκπαίδευση. Ήταν ένα λαμπρό μυαλό ως άνθρωπος των γραμμάτων, ως ποιητής, ως ενεργός πολίτης, ως άνθρωπος. Θεωρώ μεγάλη μου τιμή που τον γνώρισα. Καλό ταξίδι φίλε…

YΓ. Κάντε μία "βόλτα" από το σπίτι του @Contrabbando. Σίγουρα θα βγείτε πλουσιότεροι ψυχή τε και... πνεύματι.

Γεωργία Οικονόμου

[email protected]