Ο Αμος Οζ συνομιλεί με τον Α. Χρυσοστομίδη στον Ιανό

23.10.2013
Τον Δεκέμβριο, ο Ανταίος Χρυσοστομίδης συνομιλεί με τον γνωστό συγγραφέα Άμος Οζ με αφορμή το βιβλίο του «Εικόνες από τη ζωή στο χωριό», από τις Εκδόσεις ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ.

Τον Δεκέμβριο, ο Ανταίος Χρυσοστομίδης συνομιλεί με τον γνωστό συγγραφέα Άμος Οζ με αφορμή το βιβλίο του «Εικόνες από τη ζωή στο χωριό», από τις Εκδόσεις ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Ισραηλινής πρεσβείας στην Αθήνα.

Εικόνες από τη ζωή στο χωριό

ΔΙΗΓΗΜΑΤΑ

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΕΒΡΑΪΚΑ: Λουΐζα Μιζάν

Ένα χωριό με παλιά σπίτια, αιωνόβια κυπαρίσσια, καταπράσινους λόφους, οπωρώνες. Κάποιος, τις νύχτες, σκάβει κάτω από το σπίτι του γέρου Πέσαχ. Ο μεσίτης βρίσκεται κλειδωμένος στο υπόγειο του πεθαμένου συγγραφέα. Η κρεβατοκάμαρα της οικογένειας Λεβίν κρύβει κάποιο μυστικό, ενώ ο Πρόεδρος της κοινότητας ψάχνει τη γυναίκα του που έχει εξαφανιστεί. Μια άλλη γυναίκα, η γυναίκα του Τσέλνικ, έφυγε για την Καλιφόρνια και δεν επέστρεψε, ο γιος της Ντάλιας αυτοπυρπολείται, ενώ η χωρισμένη βιβλιοθηκάριος και ο νεαρός που λιώνει από πόθο γι' αυτήν το μόνο που βρίσκουν να συζητήσουν είναι για την αυτοκτονία της Βιρτζίνια Γουλφ.
Ένα φανταστικό χωριό που θυμίζει Τοσκάνη, μια συλλογή από υπέροχες ιστορίες που έχουν κοινό παρονομαστή το μέρος στο οποίο διαδραματίζονται, ένα ψηφιδωτό αντί-ηρώων που έπαψαν να ψάχνουν να βρουν νόημα στη ζωή τους και το μόνο που ζητούν είναι να καταλάβουν του κανόνες του παιχνιδιού. Από τα καλύτερα πρόσφατα βιβλία του μεγάλου σύγχρονου ισραηλινού συγγραφέα, οι Εικόνες από τη ζωή στο χωριό θα σας αποκαλύψουν έναν διαφορετικό, μερικές φορές πιο μαύρο, αλλά σίγουρα και πιο σαγηνευτικό Άμος Οζ.

ΑΜΟΣ ΟΖ

O Άμος Oζ γεννήθηκε το 1939 στην Ιερουσαλήμ.
Έγινε διάσημος σ’ όλο τον κόσμο με το μυθιστόρημά του O Μιχαέλ μου (μτφρ. Xρυσούλα Παπαδοπούλου, Εκδόσεις Καστανιώτη, 1997) και σήμερα θεωρείται ο σημαντικότερος Iσραηλινός συγγραφέας.

Aπό τις Eκδόσεις Kαστανιώτη κυκλοφορούν τα μυθιστορήματα Νύχτα στο Τελ Κένταρ (μτφρ. Xρυσούλα Παπαδοπούλου, 1998), Η ίδια θάλασσα (μτφρ. Iακώβ Σιμπή, 2001), Σούμχι (μτφρ. Xρυσούλα Παπαδοπούλου, 2002), Iστορία αγάπης και σκότους (μτφρ. Iακώβ Σιμπή, 2004), H τέλεια γαλήνη (μτφρ. Λουίζα Mιζάν, 2007), H νύχτα του συγγραφέα (μτφρ. Λουΐζα Mιζάν, 2008), Το μαύρο κουτί (μτφρ. Ιακώβ Σιμπή, 2010), καθώς και τα δοκίμια Το Ισραήλ, η Παλαιστίνη και η ειρήνη (μτφρ. Tόνια Kοβαλένκο, 1997), Η αρχή της ιστορίας (μτφρ. Θοδωρής Tσαπακίδης, 2001) και Kατά του φανατισμού (μτφρ. Eλένη Tζερεζόλε, 2005).

ΙΝFO:
Πότε: 18 Δεκεμβρίου
Που: ΙΑΝΟΣ, Σταδίου 24