Οι τσιγγάνοι του σήμερα: Facebook και τσαντίρι

22.10.2013
Ένα τσαντίρι και ένα προφίλ στο Facebook δεν είναι δύο πράγματα που θα φανταζόταν κάποιος να συνυπάρχουν, παρά ταύτα οι μοντέρνοι αθίγγανοι διαθέτουν και τα δύο. Αυτή η ιδιαίτερη κάστα νομάδων απαρνιέται τις βολές μιας μόνιμης σύγχρονης κατοικίας μπροστά στη «ζωή της γύρας», δηλαδή μπροστά σε μια ελεύθερη ζωή πιο κοντά στη φύση και τους νόμους της. Όσο περιπλανώμενοι και να είναι διαθέτουν κινητά, λογαριασμούς στο Facebook και κάνουν χρήση της ηλιακής ενέργειας. Αυτοί οι μποέμ ταξιδιώτες ενέπνευσαν την εντυπωσιακή σειρά φωτογραφιών με τίτλο «Οι Νέοι Τσιγγάνοι» (The New Gypsies) του φωτογράφου μόδας, Ίεν Μακ Κελ (Iain McKell). Ένα ταξίδι στη ζωή και την καθημερινότητα αυτών των νομάδων της ζωής, που κράτησε περίπου μια δεκαετία, και μοιάζει σε κάποιες λήψεις με εντιτόριαλ... μόδας. Η τριβή του φωτογράφου με τους new age τσιγγάνους, όπως τους αποκαλούσε, είχε σαν αποτέλεσμα πολλές εκθέσεις φωτογραφίας, ομώνυμα λευκώματα και μια συνεργασία με την Κέιτ Μος στο περιοδικό V. Περισσότερα στο site του φωτογράφου. Χριστίνα Τσατσαράγκου

Ένα τσαντίρι και ένα προφίλ στο Facebook δεν είναι δύο πράγματα που θα φανταζόταν κάποιος να συνυπάρχουν, παρά ταύτα οι μοντέρνοι αθίγγανοι διαθέτουν και τα δύο.

Αυτή η ιδιαίτερη κάστα νομάδων απαρνιέται τις βολές μιας μόνιμης σύγχρονης κατοικίας μπροστά στη «ζωή της γύρας», δηλαδή μπροστά σε μια ελεύθερη ζωή πιο κοντά στη φύση και τους νόμους της. Όσο περιπλανώμενοι και να είναι διαθέτουν κινητά, λογαριασμούς στο Facebook και κάνουν χρήση της ηλιακής ενέργειας.

Αυτοί οι μποέμ ταξιδιώτες ενέπνευσαν την εντυπωσιακή σειρά φωτογραφιών με τίτλο «Οι Νέοι Τσιγγάνοι» (The New Gypsies) του φωτογράφου μόδας, Ίεν Μακ Κελ (Iain McKell). Ένα ταξίδι στη ζωή και την καθημερινότητα αυτών των νομάδων της ζωής, που κράτησε περίπου μια δεκαετία, και μοιάζει σε κάποιες λήψεις με εντιτόριαλ... μόδας.

Η τριβή του φωτογράφου με τους new age τσιγγάνους, όπως τους αποκαλούσε, είχε σαν αποτέλεσμα πολλές εκθέσεις φωτογραφίας, ομώνυμα λευκώματα και μια συνεργασία με την Κέιτ Μος στο περιοδικό V. Περισσότερα στο site του φωτογράφου.

Χριστίνα Τσατσαράγκου