Είδαμε το Καμπάρε του Κωνσταντίνου Ρήγου (***)

08.10.2013
Tην πρεμιέρα του πολυαναμενόμενου μιούζικαλ "Καμπαρέ" σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ρήγου παρακολουθήσαμε στην κατάμεστη από ηθοποιούς και αστέρες της εγχώριας σόουμπιζ αίθουσα Α. Τριάντη του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

Tην πρεμιέρα του πολυαναμενόμενου μιούζικαλ "Καμπαρέ" σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ρήγου παρακολουθήσαμε στην κατάμεστη από ηθοποιούς και αστέρες της εγχώριας σόουμπιζ αίθουσα Α. Τριάντη του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

Ο Κωνσταντίνος Ρήγος επέλεξε να μας παρουσιάσει - σίγουρα όχι τυχαία - ένα μοναδικά επίκαιρο έργο. Αφενός μεν κατάφερε με τη συνδρομή εξαιρετικών συντελεστών να μας μεταφέρει εύστοχα στην ατμόσφαιρα του υπόγειου βερολινέζικου καμπαρέ Kit Kat Klub του 1930 αφετέρου δε «εκμεταλλεύτηκε» όσο μπορούσε τις πολιτικές προεκτάσεις του έργου, καθώς αυτό διαδραματίζεται στη σκιά της ναζιστικής Γερμανίας.


Χωρίς ιδιαίτερα σκηνοθετικά τερτίπια (στα οποία μας έχει συνηθίσει), αλλά ακολουθώντας μία ασφαλή πεπατημένη οδό, μένοντας πιστός στη ροή του αρχικού κειμένου του Φρεντ Εμπ, μας διηγήθηκε την ιστορία της περφόμερ Σάλι Μπόουλς και του αμερικανού συγγραφέα Κλίφορντ Μπράντσο.
Βέβαια όλα αυτά λαμβάνουν χώρα μέσα σ΄ένα σκηνικό υπερπαραγωγής, που δεν είχε τίποτα να ζηλέψει από αντίστοιχες παραγωγές εξωτερικού.

Μία έξοχη ζωντανή ορχήστρα συνόδευε τους πρωταγωνιστές διαρκώς, ενώ οι γνωστοί χορευτές του καμπαρέ (ελκυστικές κοπέλες και «ανδρόγυνες» φιγούρες) «έντυναν» τα χορευτικά τους νούμερα. Τα κοστούμια του Γιώργου Σεγρεδάκη έδεσαν απόλυτα με την προκλητική σκηνική ατμόσφαιρα που εμπνεύστηκε ο Κ. Ρήγος.


Την παράσταση έκλεψε μοναδικά ο Δημήτρης Λιγνάδης στο ρόλο του κομπέρ, που πραγματικά του ταίριαξε …γάντι. Αεικίνητος, γεμάτος ενέργεια, όργωσε τη σκηνή, τσαλακώθηκε και σχεδόν αποδομήθηκε εκφραστικά, συντονίζοντας ουσιαστικά με το μπαστούνι του ολόκληρη την παράσταση.



Η Μαρία Ναυπλιώτου στον δύσκολο ρόλο της Σάλι Μπόουλς (στον οποίο έχει δώσει πραγματικό ρεσιτάλ ερμηνείας η Λάιζα Μινέλι) ήταν αρκούντως συνεπής. Μπορεί να μην απογείωσε ολοκληρωτικά το χαρακτήρα της, ωστόσο μας χάρισε μία αξιοπρεπή ερμηνεία, με κάποιες πολύ καλές στιγμές (όπως το «Mein Herr»).

Έκπληξη η Τάνια Τσανακλίδου στο ρόλο της σπιτονοικοκυράς του Μπράντσο. Η αγαπημένη τραγουδίστρια προσέγγισε με ευαισθησία το ρόλο της και έδωσε μία συγκινητική ερμηνεία. Το ίδιο ανθρώπινος και ο Μιχάλης Μητρούσης στο ρόλο του εβραίου οπωροπώλη. Μαζί μάς χάρισαν μία από τις πιο όμορφες στιγμές της παράστασης, τραγουδώντας για έναν… ανανά (!).
Η Νάντια Μπουλέ στο ρόλο της πόρνης Φροϊλάιν Κοστ για άλλη μια φορά μας εξέπληξε με τη γκάμα των φωνητικών και χορευτικών της δυνατοτήτων.



Αδύναμοι στους ρόλους τους στάθηκαν οι Παναγιώτης Μπουγιούρης και Γιώργος Νανούρης, καθώς επισκιάστηκαν σχεδόν ολοκληρωτικά από τον κομπέρ Δημήτρη Λιγνάδη και τις γυναικείες ερμηνείες.

Τελικά, το κατά Ρήγον «Καμπαρέ» το χαρήκαμε. Και μακάρι «η ζωή να ήταν Καμπαρέ και να μην έπρεπε να βγούμε στην κόλαση του έξω....».

Χριστίνα Τσατσαράγκου, Γεωργία Οικονόμου


Δες περισσότερες φωτογραφίες από την παράσταση ΚΑΜΠΑΡΕ.