Η ανθρωποκεντρική παραστατική ζωγραφική μέσα από δημιουργίες σύγχρονων Ελλήνων εκφραστών της θα δώσει πνοή το φετινό καλοκαίρι σε δύο Παραρτήματα της Εθνικής Πινακοθήκης, αυτά του Ναυπλίου και της Σπάρτης.
Περίπου ογδόντα δύο έργα, με την υπογραφή 24 καλλιτεχνών, μερικά εντελώς καινούργια και πολλά απαρουσίαστα, προερχόμενα όλα από τη Συλλογή του Σωτήρη Φέλιου, θα ταξιδέψουν στην περιφέρεια προσφέροντας μία πολιτιστική ανάσα στους κατοίκους των περιοχών γύρω από τις δύο πόλεις.
Ο τίτλος «Σωματογραφίες» της έκθεσης στο Ναύπλιο (12 Ιουλίου - 14 Οκτωβρίου) υποδηλώνει το στίγμα των 19 έργων που θα παρουσιαστούν: το ανθρώπινο σώμα είναι ο απόλυτος πρωταγωνιστής. Στις μεταμορφώσεις του ενσαρκώνονται το πνεύμα της εποχής, η κοσμοθεωρία, η ιδεολογία, η αισθητική, οι αγωνίες, ο κατακερματισμένος ψυχισμός του σύγχρονου ανθρώπου. Ευαίσθητος φορέας και μάρτυρας της υπαρξιακής τους αγωνίας γίνεται το ανθρώπινο σώμα στο έργο και των επτά καλλιτεχνών που παίρνουν μέρος, των Στέφανου Δασκαλάκη, Μιχάλη Μανουσάκη, Τάσου Μαντζαβίνου, Γιώργου Ρόρρη, Εδουάρδου Σακαγιάν. Και, βέβαια, του Χρόνη Μπότσογλου, του οποίου θα παρουσιαστούν πέντε έργα από την ενότητα «Μια προσωπική Νέκυια» (1993-2000) - «Οσο περνάει ο χρόνος τόσο περισσότερο φαίνεται πόσο μαγικά έργα είναι», σχολιάζει ο Σ. Φέλιος. Από την έκθεση δεν λείπει ο Χρήστος Μποκόρος, με το τρίπτυχο «Η σκοτεινή σκιά του ανθρώπου» (2004), αποτελούμενο από τρεις ανδρικές φιγούρες (φλεγόμενος άντρας, ολόφωτος και καρβουνιασμένος). Κατά τον συλλέκτη, πρόκειται για το έργο που είχε κάνει ο καλλιτέχνης για την Εθνική Αντίσταση.
«Η γενιά του '80», η οποία επιμένει με πάθος στη ζωγραφική του καβαλέτου και που εκπροσωπείται στη Συλλογή Φέλιου με αρκετούς από τους καλύτερους εκπροσώπους της, είναι το θέμα της ομαδικής έκθεσης στη Σπάρτη (19 Ιουλίου - 14 Οκτωβρίου), πάντα σε διοργάνωση της Εθνικής Πινακοθήκης και του φορέα «Η άλλη Αρκαδία» που έχει ιδρύσει ο συλλέκτης.
Ποικίλα θέματα, από αστικά και εσωτερικά τοπία μέχρι πορτρέτα και ποιητικές εικόνες θα δουν οι επισκέπτες στην Κουμαντάρειο Πινακοθήκη μέσα από 63 έργα δεκαεπτά καλλιτεχνών.
Από παλιότερα έργα, όπως η μεγάλων διαστάσεων «Στρογγυλή σκάλα» της Μαρίας Φιλιπούλου, που δεν έχουμε ξαναδεί και αναπαριστά τη σκάλα του παλιού εργαστηρίου της ίδιας και μετέπειτα του Γ. Ρόρρη, μέχρι νεότερα και φρέσκα έργα που θα δούμε για πρώτη φορά.
Ανάμεσα στα τελευταία η «Ανδρονίκη» του Ρόρρη (πρωτοπαρουσιάστηκε στην Art Athina), δύο έργα του Τάσου Μαντζαβίνου, «Βαρκάρης που έρχεται και φεύγει της ακτής» (2009) και «Ο Καραγκιόζης φοβισμένος από τα όνειρά του» (2011), «Η ψαρόβαρκα στον Πόρο» του Κώστα Παπανικολάου, οι «Μάσκες» του Εδουάρδου Σακαγιάν κ.ά.
Επίσης, δύο από τα επτά έργα του Μποκόρου, δημιουργίες της τελευταίας διετίας, «Η Ανατολή» (κοσμεί και το εξώφυλλο του καταλόγου) και «Καλογιάννος ή κοκκινολαίμης, το αηδόνι του χειμώνα», θα κάνουν την παρθενική τους δημόσια εμφάνιση. Συμμετέχουν επίσης οι Θανάσης Μακρής, Τάσος Μισούρας, Ξενοφών Μπήτσικας, Αχιλλέας Παπακώστας, Αννα Μαρία Τσακαλή, Μαριλίτσα Βλαχάκη κ.ά.
Η Συλλογή Φέλιου αριθμεί πλέον κοντά στα 900 έργα, χωρίς να έχει ανακοπεί ο ρυθμός του εμπλουτισμού της και μάλιστα σε καιρούς κρίσης. Ο συλλέκτης δίνει ιδιαίτερη σημασία σε εκείνα τα νεο-αποκτηθέντα έργα που δημιουργήθηκαν εν μέσω κρίσης. «Δεν λέω ότι παριστούν την κρίση, αλλά έχουν συλληφθεί και ολοκληρωθεί στο κρεσέντο της κρίσης και σε αυτά βρίσκει αντίκρισμα ο ευαίσθητος παλμός των καλλιτεχνών», μας λέει.
ΔΗΜΗΤΡΑ ΡΟΥΜΠΟΥΛΑ