Το Balkan June Festival αποτελεί το πρώτο Festival του νεοϊδρυθέντος Κέντρου Βαλκανικής Μουσικής, στο οποίο συμμετέχουν συγκροτήματα από την Ελλάδα, καθώς κι από χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Το Festival θα πραγματοποιηθεί στο χώρο του Κάστρου της Άρτας κατά το διάστημα Παρασκευή 7 έως και Κυριακή 9 Ιουνίου, ενώ στις 8 Ιουνίου στο Θέατρο Φρότζου στα Ιωάννινα.
Από τους κρητικούς ήχους των Χαΐνηδων στις ταραντέλλες του νότου της Ιταλίας, τραγουδισμένες από τους encardia, κι από εκεί στον Αλβανικό νότο με χορούς και μουσικές των Sazet e Permetit και πολυφωνικό τραγούδι από τους Myzeqeja.
Καθοδόν οι μαγικές φωνές και γκάιντες των Zavet από τη Σερβία και κατόπιν μια στάση στη μουσική παράδοση της Μακεδονίας και της Θράκης με τους AnaDan BabaDan.
Παίρνουμε μαζί μας τους Νείριs, τα λαούτα των Route du Luth, τις συνθέσεις και το βιολί του Περικλή Βραχνού και με ήχους alaturka των Aralik Ensemble οδεύουμε ολοταχώς για την Πόλη των πόλεων όπου οι Taş PlakKumpanyası μας μεθάνε με τους παλιούς ήχους του γραμμοφώνου.
Σε όλο το δρόμο μας οι Παίδες εν δράσει και ο Γιώργος Καρτάλος φροντίζουν να ψυχ-αγωγούν τα παιδιά μας ενώ παράλληλα ο Διονύσης Γερολυμάτος, o Χρήστος Ρηγανάς, η Tamara Mladenovic, ο Χρίστος Παππάς, η Ελένη Γεωργοπούλου, η Δήμητρα Παναγιωτακοπούλου και η Μαίρη Κολοκυθά, υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες των παιδιών της Ν.Ο.Θ.Α., απαθανατίζουν στον καμβά, ή με γύψο τις στιγμές μας.
Συναυλίες αναλυτικά:
Χαΐνηδες (Ελλάδα)
8 Ιουνίου Ιωάννινα και 9 Ιουνίου Άρτα
Συγκρότημα έντεχνης μουσικής με παρουσία πλέον των είκοσι χρόνων στη δισκογραφία. Οι επιρροές του ήχου του συγκροτήματος προέρχονται από την παραδοσιακή μουσική της Κρήτης.
Taş Plak Kumpanyası (Τουρκία, Γαλλία, Ελλάδα)
7 Ιουνίου Άρτα και 8 Ιουνίου
Ιωάννινα - Παρουσιάζουν την Αστική μουσική των αρχών του 19 της Κωνσταντινούπολης, όπως έχει καταγραφεί από ηχογραφήσεις του γραμμοφώνου. Μέλη του σχήματος: Vocals, oud, spoons : Fulya Özlem, Guitar: Güneş Demir, Kanun: Can Yıldırım, Violin: Ruben Tenenbaum, Kemençe: Fotini Kokkala, Percussions: Gürkan Özkan.
Encardia (Ελλάδα, Ιταλία – Σικελία)
7 Ιουνίου Άρτα
Παρουσιάζουν την παραδοσιακή μουσική της κάτω Ιταλίας (Σικελία) καθώς και δικές τους συνθέσεις συνοδεύοντας τον μοναδικό τους ήχο με παραδοσιακούς Σικελιάνικους χορούς.
Zavet (Σερβία)
8 Ιουνίου Άρτα
Μουσική από την ευρύτερη περιοχή της πόλης του Kragujevać καθώς και παραδοσιακά τραγούδια από όλη Σερβία. Μέλη του σχήματος: vocal: Marija Maksimović, Aleksandra Nikolić, tarabuka, tapan (percussion): Marko Lazarević, violin: Dušan Tomić, tambura: Dejan Cekanović, bagpipe, kaval, frula: Borisav Miljković.
Myzeqeja(Αλβανία)
8 Ιουνίου Άρτα
Σύνολο παραδοσιακής Πολυφωνικής μουσικής από την περιοχή της νότιας Αλβανίας. Μέλη του σχήματος: πρώτη φωνή: Guri RROKAJ, Nesim MENO, Shaban ZENELI, δεύτερη φωνή: Ali SHAMETAJ – second voice, Xhevair BORSI, τρίτη φωνή: Fatmir TAHIRAJ, Kastriot ALIHOXHA.
Sazet e Permetit (Αλβανία)
8 Ιουνίου Άρτα
Συγκρότημα παραδοσιακής μουσικής, οργανικής και φωνητικής από την πόλη Πρεμετή της Αλβανίας. Μέλη τουσχήματος: κλαρίνο, τραγούδι: SADIKZEQIRI, ακορντεόν, φυσαρμόνικα, τραγούδι: YlliMUCO, βιολί, τραγούδι: ArturZEQIRI, λαούτο, τραγούδι: JarekMUCO, νταϊρέ, τραγούδι: ArbanZEQIRI.
AnaDan BabaDan (Ελλάδα)
7 Ιουνίου Άρτα
Συγκρότημα παραδοσιακής μουσικής που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη. Παρουσιάζουν μουσικές από περιοχές της Θράκης, Μακεδονίας και Ηπείρου, καθώς και κοινά τραγούδια από χώρες των Βαλκανίων. Μέλη του σχήματος: Τραγούδι: Λίνα Τσέρνου, Ρούλα Τσέρνου, Κρουστά: Κώστας Παπάς, Χρήστος Παπάς, Πνευστά (κλαρίνο, σαξόφωνο, γκάιντα, φλογέρα, νέι): Κώστας Μαργαρίτης, λαούτο, λάφτα, κιθάρα: Άκης Ευθυμίου.
Νείρις (Ελλάδα)
8 Ιουνίου Ιωάννινα και 9 Ιουνίου Άρτα
Συγκρότημα έντεχνης μουσικής που εδρεύει στην Άρτα. Παρουσιάζουν μουσικές συνθέσεις του Νικολάου Δ. Κολιοκώτση. Μέλη του σχήματος: Τραγούδι: Νίκος Κολιοκώτσης (φωνητικά, κιθάρα) και Ειρήνη Σκανδάλου (φωνητικά,κανονάκι), Κρουστά: Μιχάλης Παπαδόπουλος, Πνευστά: Ηλίας Αγγέλου (κλαρίνο, σαξόφωνο), Μπάσσο: Άρης Γιώτης.
Route du Luth (Ελλάδα, Κύπρος)
Παίζονται κομμάτια από τα ρεπερτόρια της "world music" και των λαϊκών παραδόσεων των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου. Λαούτο: Βασίλης Σριάντης, Ούτι: Ανδρέας Ανδρέου, Κρουστά: Μιχάλης Σκόρδος. Τοπικά σχήματα παραδοσιακής και έντεχνης μουσικής από την Ήπειρο τα οποία θα «ανοίγουν» τις συναυλίες.
Εκθέσεις
Στο χώρο του Festival θα πραγματοποιηθεί έκθεση έργων απόφοιτων καλλιτεχνών της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας. Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Χρίστος Παππάς, Δήμητρα Παναγιωτακοπούλου, Ελένη Γεωργοπούλου, Μαίρη Κολοκυθά και ο γλύπτης Διονύσης Γερολυμάτος.
Επίσης, θα παρουσιαστεί έκθεση η οποία θα περιλαμβάνει διαφημιστικό υλικό τουριστικής προβολής και προϊόντων των Βαλκανικών χωρών που συμμετέχουν στη διοργάνωση (Ελλάδα, Τουρκία, Σερβία, Αλβανία).
Παράλληλες δραστηριότητες
Πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών
7 έως 9 Ιουνίου Άρτα
Το πρόγραμμα διεκπεραιώνουν μέλη της ομάδας "kids in action" και περιλαμβάνει πλήθος δραστηριοτήτων που ενισχύουν τη συμμετοχή των παιδιών.
Περικλής Βραχνός (Ελλάδα)
8 Ιουνίου Άρτα
Live performance με προηχογραφημένους ήχους και χρήση πολυμέσων.
Γιώργος Καρτάλος. Interactive show
7 έως 9 Ιουνίου Άρτα
Χρήση Interactive τεχνολογίας για την παρουσίαση εικόνων, εμπνευσμένες από τα πολιτιστικά και παραδοσιακά στοιχεία των χωρών μας.
Διαδραστική Οπτικοακουστική Εγκατάσταση. Το κοινό συμμετέχει στο έργο επηρεάζοντας άμεσα το τελικό αποτέλεσμα είτε ηχητικά είτε οπτικά.
Προσκεκλημένοι του Festival
Επίσημοι προσκεκλημένοι του Festival: Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Άρτας Ιγνάτιος, η Υπουργός Τουρισμού και ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος, οι πρέσβεις Σερβίας, Τουρκίας, Αλβανίας και οι υπεύθυνοι πολιτιστικών θεμάτων των Πρεσβειών, ο Περιφερειάρχης και οι Αντιπεριφερειάρχες της Ηπείρου, ο Δήμαρχος και οι Αντιδήμαρχοι Αρταίων, οι Δήμαρχοι των Δήμων της Ηπείρου και Δήμων FEAR και Τιράνων, Αλβανία και Κωνσταντινουπόλεως, Τουρκία.
Info:
Balkan June Festival
Υπαίθριο Θέατρο Κάστρου Άρτας
7, 8, 9 Ιουνίου 2013,
&
Θέατρο Φρόντζου Ιωάννινα
8 Ιουνίου 2013