Ο Δημήτρης Υφαντής μιλάει στο www.e-go.gr

14.03.2013
"Απ’ την Ήπειρο και εντέχνως" ... Την Κυριακή, 17 Μαρτίου ο Δημήτρης Υφαντής εμφανίζεται στο Ρυθμός Stage, καταθέτοντας τη δική του πρόταση σε παλιά και νέα ανέκδοτα τραγούδια, που έχουν ήδη αγαπηθεί, μέσα από τις παραστάσεις του στην πόλη του.

Mε αυτή την εμφάνιση ως αφορμή, κάναμε μία σύντομη κουβέντα μαζί του.

Ε.Σ.


1."Απ’ την Ήπειρο και εντέχνως" ... τι θα δούμε στον Ρυθμό?

Ο τίτλος «εντέχνως» προσδιορίζει το ύφος του προγράμματος, το οποίο κινείται ανάμεσα σε έντεχνα και παραδοσιακά τραγούδια όλης της Ελλάδας, καταλήγοντας φυσικά στο ηπειρώτικο μοτίβο. Τα τραγούδια είναι επιλεγμένα και ενορχηστρωμένα έτσι ώστε να δημιουργούν μια ζωντανή κι ευχάριστη ατμόσφαιρα, παρασύροντας το κοινό στο να τραγουδήσει και στο τέλος να χορέψει σαν να βρίσκεται σε ένα γνήσιο ηπειρώτικο γλέντι. Θέση όμως σε αυτό το πρόγραμμα παίρνουν και τραγούδια του Μαρκόπουλου, του Σαββόπουλου, του Θεοδωράκη , αλλά και ολοκαίνουρια δικά μου τραγούδια, όλα παιγμένα από φίλους μου Γιαννιώτες μουσικούς.

2.Είναι μία κίνηση παράλληλη με τις δραστηριότητες του Τριφωνου ή είστε σε διάλειμμα με το γκρουπ?
Είναι μια παράλληλη με το Τρίφωνο δραστηριότητα. Από τη στιγμή που μένω στα Γιάννενα και έχω έντονη ταύτιση σαν προσωπικότητα με την παράδοση, δεν θα μπορούσα παρά να είμαι καλλιτέχνης και στον τόπο μου.

3.Υπάρχει στα σκαριά επόμενη προσωπική δισκογραφική δουλειά?
Ακριβώς! Η αλήθεια είναι πως η έμπνευσή μου απογειώθηκε από τότε που μετακόμισα στον τόπο μου. Αυτό το διάστημα βρίσκομαι στο στούντιο, ετοιμάζοντας έναν προσωπικό δίσκο σε δικούς μου στίχους και μουσική. Πιστεύω πως είμαι πια αρκετά ώριμος για να προτείνω μουσικά, στιχουργικά αλλά και ενορχηστρωτικά, μια ολοκληρωμένη δισκογραφική δουλειά, με κυρίως παραδοσιακά μουσικά όργανα. Ελπίζω σε λίγους μήνες να είμαι έτοιμος και ανυπομονώ να διαπιστώσω αν το χιούμορ, ο έρωτας και ο προβληματισμός που εναλλάσσονται στα τραγούδια μου, θα δημιουργήσουν τα ίδια συναισθήματα στον ακροατή.

4.Με τι μουσικά ακούσματα μεγαλώσατε? Ποιες είναι οι επιρροές σας?
Κυρίως παραδοσιακά και λαϊκά τραγούδια ανήκουν στα πρώτα ακούσματα μου.

5.Και είναι αυτές οι μουσικές που ακούτε και για να χαλαρώσετε?
Η μουσική όμως που επιλέγω να ακούω όταν δε μελετάω ο ίδιος, είναι η κλασσική.

6.Με ποιον θα θέλατε να συνεργαστείτε επί σκηνής?
Ο Ξαρχάκος κι ο Σαββόπουλος είναι δυο συνθέτες που θαυμάζω ιδιαίτερα και πραγματικά θα ήθελα να συνεργαστούμε.

7.Υπάρχει ένα αγαπημένο σας τραγούδι που όποτε το ακούτε εύχεστε να το είχατε πει εσείς?
Είναι πολλά τα τραγούδια που «ζηλεύω». Ένα από αυτά είναι το «Θεός αν είναι» της Λίνας Νικολακοπούλου.

8.Θεωρείτε ότι οι σπουδές στη βυζαντινή μουσική σας ήταν απαραίτητο εφόδιο για την καριέρα σας?
Φυσικά! Η οποιαδήποτε σοβαρή επαφή με τη μουσική σε εξελίσσει. Άλλωστε το Βυζαντινό στοιχείο είναι φανερό και στις τριφωνίες, που μας καθιέρωσαν και μας μας βάφτισαν ως συγκρότημα

9.Σας εχει συγκινήσει τελευταια κάποια χειρονομία / δήλωση συναδέλφου σας?
Η αποδοχή που έδειξε ο Γιάννης ο Κότσιρας στα καινούρια μου τραγούδια (τα άκουσε στην παράσταση μου στα Γιάννενα) κι ο άμεσος και ειλικρινής τρόπος με τον οποίο προσφέρθηκε να συμμετάσχει πραγματικά με συγκίνησαν.

10.Ποιο δίσκο θα προτείνατε να ακούσουν οι μααθητές όλης της χώρας σε ενα υποτιθέμενο μάθημα μουσικής Εκπαίδευσης?
«Το χαμόγελο της Τζοκόντα».