Ο Κουστουρίτσα με το πρώτο του βιβλίο πάει Θεσσαλονίκη

09.03.2012
Ο Εμίρ Κουστουρίτσα, εκτός από σκηνοθέτης και μουσικός, είναι και συγγραφέας. Το πρώτο του βιβλίο, «Εγώ πού βρίσκομαι σε αυτή την ιστορία;», αυτοαναφορικό, που μιλά και για τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, θα κυκλοφορήσει στα Ελληνικά από τον «Πατάκη», λίγες ημέρες πριν από την 9η Διεθνή Εκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (24-27 Μαΐου). Στα εγκαίνια θα παραβρεθεί και ο ίδιος ο Κουστουρίτσα, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την τιμώμενη χώρα, τη Σερβία.

Ο Εμίρ Κουστουρίτσα, εκτός από σκηνοθέτης και μουσικός, είναι και συγγραφέας. Το πρώτο του βιβλίο, «Εγώ πού βρίσκομαι σε αυτή την ιστορία;», αυτοαναφορικό, που μιλά και για τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, θα κυκλοφορήσει στα Ελληνικά από τον «Πατάκη», λίγες ημέρες πριν από την 9η Διεθνή Εκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (24-27 Μαΐου).

Στα εγκαίνια θα παραβρεθεί και ο ίδιος ο Κουστουρίτσα, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την τιμώμενη χώρα, τη Σερβία.

Η επικείμενη έκθεση θα έχει αρκετές εκπλήξεις στο πρόγραμμά της, αλλά προς το παρόν το ζητούμενο είναι να διοργανωθεί με τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή των εκδοτών. Κάτι που η βαθιά οικονομική κρίση, η οποία μαστίζει και τον χώρο του βιβλίου, δεν εγγυάται.

Μέχρι στιγμής έχουν δηλώσει συμμετοχή 60 εκδότες, ενώ άλλοι έξι (Ψυχογιός, Καστανιώτης, Κέδρος, Μίνωας, Αγκυρα, Ενάλιος) δήλωσαν πρόσφατα ότι δεν θα πάρουν μέρος λόγω ασφυκτικών οικονομικών προβλημάτων. Αυτό τάραξε τα νερά, με αποτέλεσμα χθες να δοθεί συνέντευξη Τύπου στο ΕΚΕΒΙ, για πρώτη φορά τόσο νωρίς, όπου ο γενικός διευθυντής της Helexpo, Γιάννης Παπακωνσταντίνου, ανακοίνωσε κάποιες διευκολύνσεις προς τους εκδότες, όχι θεαματικές, γιατί όπως είπε η Helexpo «ως ΔΕΚΟ πρέπει να είναι κερδοφόρα». Συγκεκριμένα, αντί για έξι τ.μ. αρχικά προσφέρονται δωρεάν περίπου 7,5 τ.μ. (πέρυσι ήταν 9 τ.μ. δωρεάν). Επίσης, για τα μεγάλα περίπτερα - νησίδες προσφέρονται δωρεάν οι δύο όψεις. Ο κ. Παπακωνσταντίνου έχει καλέσει σε συνάντηση τους έξι εκδότες προκειμένου να βρεθεί λύση.

Προσπάθεια να στηριχθεί η έκθεση γίνεται και από τον Δήμο Θεσσαλονίκης. Ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης ανέφερε ότι συζητά με τους ξενοδόχους της πόλης να διατηρήσουν σε χαμηλά επίπεδα τις τιμές κατά τη διάρκεια της έκθεσης.

Η ΔΕΒΘ, όπως είναι γνωστό, χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Ομως, «το ΕΣΠΑ», σύμφωνα με τη διευθύντρια του ΕΚΕΒΙ Κατρίν Βελισσάρη, «δεν καλύπτει όλες τις ανάγκες της έκθεσης, αλλά είναι ένα δυνατό χέρι βοηθείας». Απαντώντας εμμέσως σε όσους υποστηρίζουν ότι η έκθεση πρέπει να μεταφερθεί στην Αθήνα, όπου βρίσκονται οι περισσότεροι εκδότες, η κ. Βελισσάρη τόνισε ότι «στην Αθήνα δεν υπάρχει η δυνατότητα για ανάλογο πρόγραμμα ΕΣΠΑ».

Η Ελλάδα της κρίσης έχει κοντά της τη Σερβία, ανέφερε ο Σέρβος πρέσβης Ντράγκαν Ζουπάνιεβιτς. Δέκα από τους σημαντικότερους σύγχρονους Σέρβους συγγραφείς θα βρεθούν στην έκθεση.

Παρόντος και του νέου προέδρου του ΕΚΕΒΙ, Θανάση Βαλτινού, η κ. Βελισσάρη αναφέρθηκε και στα υπόλοιπα «δυνατά χαρτιά» της διοργάνωσης: την έκθεση «Θεσσαλονίκη - 100 χρόνια από την απελευθέρωσή της» και την οργάνωση κύκλου συζητήσεων με θέμα «Μνήμη και Ιστορία», το αφιέρωμα στον Νικηφόρο Βρεττάκο και την Παιδική Γωνιά.

ΔΗΜΗΤΡΑ ΡΟΥΜΠΟΥΛΑ