Το Megaron Plus, σε συνεργασία με το Centre Pompidou του Παρισιού, καλεί τους μικρούς του φίλους να πειραματιστούν με το έργο ενός σημαντικού καλλιτέχνη του 20ού αιώνα.
Το Εικαστικό Παιδικό Εργαστήρι με τίτλο «Η περιπέτεια της μεταμόρφωσης. Καθημερινά αντικείμενα: Δείτε τα αλλιώς!», που θα πραγματοποιηθεί από τις 6 Φεβρουαρίου έως τις 18 Μαρτίου 2012, είναι μια παραγωγή του Centre Pompidou στο Παρίσι και απευθύνεται σε παιδιά από 5 έως 12 ετών. Βασίζεται πάνω στο έργο του Γάλλου καλλιτέχνη Arman (Αρμάν), που το όνομά του έχει συνδεθεί με το κίνημα του νεορεαλισμού που εμφανίστηκε το 1960 ως απάντηση της Γαλλίας στην Ποπ Αρτ.
Η συνεργασία του Megaron Plus με το Κέντρο Πομπιντού του Παρισιού ξεκίνησε το 2005 με το εικαστικό παιδικό εργαστήρι για το έργο των Ματίς και Πικάσο. Στη συνέχεια με τεράστια επιτυχία φιλοξενήθηκαν εργαστήρια για το έργο του Κονσταντίν Μπρανκούζι, του Μικέλ Ναβάρο, του Κλωντ Κουρτκιουίς και του Αλεξάντερ Κάλντερ καθώς και εκείνο για την ‘υφή της διαφάνειας’. Οι νεαροί φιλότεχνοι και ‘εν δυνάμει’ καλλιτέχνες θα αναζητήσουν φέτος τα ίχνη του Αρμάν στο εργαστήρι που συνιστά την έβδομη κατά σειρά συνεργασία του Megaron Plus με την εξαιρετική ομάδα της Service Programmation jeune public του Centre Pompidou. Το εργαστήρι φέρει την υπογραφή της επιμελήτριας Odile Fayet.
Ο Αρμάν (Νίκαια 1928 – Νέα Υόρκη 2005) που αντλούσε την έμπνευσή του από την καθημερινότητα, χρησιμοποίησε στα έργα του βιομηχανικά υλικά και αντικείμενα καθημερινής χρήσης. Επεμβαίνοντας σε αυτά και επανατοποθετώντας τα σε διαφορετικό πλαίσιο, ο καλλιτέχνης κατάφερε να αλλάξει την αντίληψή μας για τα συγκεκριμένα αντικείμενα και κατ' επέκταση για τον κόσμο γύρω μας.
Στο εργαστήρι αυτό, στημένο σαν μια μικρή βιομηχανία παιχνιδιού, τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να πειραματιστούν με την ιδέα της «μεταμόρφωσης των αντικειμένων». Επιλέγοντας μέσα από μια πληθώρα αντικειμένων καθημερινής χρήσης, αποδομώντας και επανασυνθέτοντάς τα, τα οικεία αντικείμενα αλλάζουν όψη και αποκτούν μια εντελώς νέα ταυτότητα. Στα χνάρια του Αρμάν, οι μικροί καλλιτέχνες δημιουργούν πρωτότυπα έργα και ταυτόχρονα ανακαλύπτουν μια άλλη οπτική για τον γύρω κόσμο.
Τα παιδιά εξερευνούν τρεις περιοχές της έκθεσης, παρακολουθώντας δύο βωβές ταινίες και βιώνοντας τις πολλαπλές διαδικασίες μεταμόρφωσης του αντικειμένου που έχει επινοήσει ο καλλιτέχνης.
Περιοχή Πρώτη — Ο Κύκλος Ζωής του Αντικειμένου
«Η αρχή της συσσώρευσης αλλάζει την οπτική μας για τα πράγματα», έλεγε ο Αρμάν. Το παιδί, βυθισμένο σε έναν κόσμο γεμάτο καθημερινά αντικείμενα, ενθαρρύνεται να τα εξερευνήσει, να τα χωρίσει σε «οικογένειες», να τα κατηγοριοποιήσει και να τα συγκεντρώσει. Η συλλογή και η συγκέντρωση των αντικειμένων είναι το πρώτο βήμα για τη μεταμόρφωσή τους.
Περιοχή Δεύτερη — Το Αντικείμενο Αποκρυπτογραφείται
«Μου αρέσει η αλλαγή στην οπτική ενός αντικειμένου. Το αντικείμενο είναι πάντα εκεί, αναγνωρίσιμο, κι ωστόσο διαφορετικό», έλεγε ο Αρμάν. Σκοπός είναι το παιδί να ανακαλύψει τις αλλαγές στην κατάσταση του αντικειμένου, οι οποίες αντανακλούν το έργο του Αρμάν, να ανακαλύψει δηλαδή τους διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους δούλευε το αντικείμενο. Τρεις ομάδες δραστηριοτήτων είναι αφιερωμένες η καθεμία σε μια διαφορετική φάση της δημιουργίας του καλλιτέχνη. Κάθε στάση μοιάζει με γραμμή παραγωγής και επιτρέπει στο παιδί να εξερευνά χρησιμοποιώντας τα ίδια του τα χέρια. Με το σφράγισμα, αυτή την χειροκίνητη, επαναληπτική πράξη, το παιδί καλύπτει την επιφάνεια του χαρτιού και μεταμορφώνει το απεικονισμένο αντικείμενο. Με την κοπή αντικειμένων χειρίζεται κομμάτια αντικειμένων και τα οργανώνει με διαφορετικούς τρόπους στον χώρο, σε δύο ή σε τρεις διαστάσεις.
Περιοχή Τρίτη — Το Αντικείμενο Επινοείται και Πάλι σε 3D
«Όλοι έχουμε πρόσβαση στη δημιουργία. Την έχουμε μέσα μας. Και εσείς και εγώ», έλεγε ο Αρμάν. Μικρά χρωματιστά κουτιά διαφορετικών μεγεθών συγκεντρώνονται για να γίνουν πύργοι, λαβύρινθοι και τείχη. Τα παιδιά κατασκευάζουν μια κινούμενη, μεγάλης κλίμακας αρχιτεκτονική. Μέσα από αυτή τη διαδικασία που επικεντρώνεται στην έννοια της «πράξης», τα παιδιά πειραματίζονται με το αντικείμενο ως ομάδα, συνεργάζονται για να επιτύχουν φαινόμενα με τον όγκο και το χρώμα, μεταμορφώνουν τον χώρο.
Ο Αρμάν ενδιαφέρθηκε για τα αντικείμενα από πολύ μικρή ηλικία. «Ένοιωθα πάντα μεγάλο πάθος για τα αντικείμενα», έλεγε. «Πρώτον, σε σχέση με το περιβάλλον μου. Ο πατέρας μου πουλούσε αντίκες. Δεύτερον, μου άρεσε η ποσότητα. Όταν ήμουν παιδί, μια ποσότητα αντικειμένων ήταν πάντα ενδιαφέρουσα. Νομίζω ότι κατά μία έννοια ήμουν συλλέκτης. Μεγαλώνοντας άρχισαν να με ενδιαφέρουν περισσότερο τα αντικείμενα που πετιούνται ή έχουν ελάχιστα χρησιμοποιηθεί. Σε αυτά βρίσκω την πρώτη ύλη για τις δημιουργίες μου».
«Η ποίηση του αντικειμένου βρίσκεται στην καρδιά του έργου μου», θα πει κάποτε ο Αρμάν. Με οδηγό το σύμπαν αυτού του μοναδικού καλλιτέχνη, τα παιδιά βυθίζονται μέσα στη μαγεία των καθημερινών αντικειμένων, οξύνουν τη φαντασία τους και γίνονται οι ίδιοι καλλιτέχνες. Από τις 6 Φεβρουαρίου έως τις 18 Μαρτίου, οι μικροί φίλοι του Megaron Plus θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε ένα Εικαστικό Παιδικό Εργαστήρι αλλιώτικο από τα άλλα – στην «Περιπέτεια της Μεταμόρφωσης»!
INFO:
Η επίσκεψη στο εργαστήρι, είτε για σχολεία είτε για μεμονωμένα παιδιά, θα γίνεται μόνο σε γκρουπ (maximum 30 παιδιά). Το πρόγραμμα θα διαρκεί μιάμιση ώρα και θα γίνεται από ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό. Οι γονείς που συνοδεύουν τα παιδιά δεν παρακολουθούν οι ίδιοι το πρόγραμμα. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να κλείνουν ραντεβού για το παιδί τους στα εκδοτήρια του Μεγάρου.
Για παιδιά από 5 έως 12 ετών
Διάρκεια: 6 Φεβρουαρίου – 18 Μαρτίου 2012
Νέος Εκθεσιακός Χώρος Μεγάρου Μουσικής Αθηνών
Είσοδος ελεύθερη, με σειρά προτεραιότητας
Πληροφορίες και κρατήσεις:
Μεμονωμένοι επισκέπτες
Δευτέρα – Παρασκευή: 17.00 – 18.30
Σάββατο – Κυριακή: 10.00 – 11.30, 12.00 – 13.30, 15.00 – 16.30, 17.00 – 18.30
Το κοινό μπορεί να απευθύνεται στα εκδοτήρια του Μεγάρου Μουσικής
τηλ.: 210-7282333
Σχολεία
Δευτέρα-Παρασκευή: 10.00 – 11.30, 12.00 – 13.30
Για αιτήσεις συμμετοχής οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να στείλουν e-mail: [email protected] ή φαξ: 210 7228558
Πληροφορίες στο τηλ.: 210 7282333 (10.00 – 13.00, Δευτέρα έως Παρασκευή)
Πληροφορίες για το κοινό στο τηλέφωνο: 210 72.82.333 και στην ιστοσελίδα του ΜΜΑ: www.megaron.gr