Μίκης Θεοδωράκης-Ντμίτρι Σοστακόβιτς στο Μέγαρο

06.02.2012
Μίκης Θεοδωράκης-Ντμίτρι Σοστακόβιτς: Μία συνάντηση κορυφής με τη συμμετοχή του διάσημου πιανίστα Κυπριανού Κατσαρήθα λάβει χώρα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Μίκης Θεοδωράκης-Ντμίτρι Σοστακόβιτς: Μία συνάντηση κορυφής με τη συμμετοχή του διάσημου πιανίστα Κυπριανού Κατσαρή θα λάβει χώρα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.


Το αφιέρωμα στο συμφωνικό έργο του Μίκη Θεοδωράκη ξεκινά την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου (ώρα: 08.30 μμ.) στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης με την παρουσίαση του Adagio και του Κοντσέρτου για πιάνο αρ. 2, με σολίστ τον διάσημο Γαλλοκύπριο πιανίστα και συνθέτη Κυπριανό Κατσαρή. Στο δεύτερο μέρος της βραδιάς, θα ακουστεί η Συμφωνία αρ. 6 σε σι ελάσσονα, έργο 54 του Ντμίτρι Σοστακόβιτς, ενός από τους μεγαλύτερους Ρώσους συνθέτες του 20ού αιώνα. Πρόκειται για συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών. Τις συνθέσεις θα ερμηνεύσει η Κ.Ο.Α. υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Λουκά Καρυτινού.


Η σχέση του Μίκη Θεοδωράκη με τη συμφωνική μουσική...
... υπήρξε κάτι περισσότερο από ζωτική για τον μεγάλο Έλληνα δημιουργό, όπως φαίνεται άλλωστε από την εκμυστήρευσή του στον Γιώργο Αρχιμανδρίτη, συγγραφέα του βιβλίου «ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: η ζωή μου» (Εκδόσεις Πατάκη, 2011):
«Η συμφωνική μουσική αποτελεί το κορυφαίο πνευματικό επίτευγμα της δυτικής σκέψης, ιδιαίτερα των Γερμανών, ισάξιο με την αθάνατη αρχιτεκτονική και το αρχαίο δράμα», αναφέρει ο Θεοδωράκης σε απόσπασμα της βιογραφίας του. Λίγο παρακάτω, παραθέτει τη φιλοσοφική του άποψη για το πολύτιμο αγαθό της αρμονίας και της μουσικής στον ανθρώπινο βίο: «Επειδή πιστεύω ότι για τα έλλογα όντα, δηλαδή για τον άνθρωπο, η ζωή είναι ένας συνεχής αγώνας μεταξύ της αρμονίας και του χάους, ο θρίαμβος της ζωής επί του θανάτου ολοκληρώνεται με την πλήρη πνευματική απογείωση που, μέσω της αρμονίας, μάς οδηγεί στην ταύτισή μας με το ιερό κέντρο της συμπαντικής αρμονίας ως τη μοναδική απόδειξη ότι εκτιμήσαμε σωστά τη δωρεά της ζωής. Φανταστείτε την ευτυχία που ένιωσα με την αποκάλυψη της συμφωνικής μουσικής. Έως τότε θεωρούσα τον εαυτό μου τυχερό, γιατί με είχε επιλέξει η μουσική άθελά μου, χαρίζοντάς μου τη δυνατότητα να ζω μέσα στον κόσμο της μουσικής αρμονίας».


Με τη Συμφωνία αρ. 6 έργο 54 ο Ντμίτρι Σοστακόβιτς φιλοδοξούσε να υλοποιήσει ένα μεγαλόπνοο σχέδιό του, το οποίο εντούτοις δεν ευοδώθηκε, παρότι ο σπουδαίος Ρώσος συνθέτης το είχε ήδη δημοσιοποιήσει. Το 1938 ανακοίνωσε ότι σκόπευε να συνθέσει μια μνημειώδη παρτιτούρα για σολίστ, χορωδία και ορχήστρα που θα βασιζόταν στο ποίημα «Βλαντίμιρ Ίλιτς Λένιν» του Μαγιακόφσκυ. Διαπιστώνοντας ότι οι στίχοι του ποιητή δεν τον διευκόλυναν ως προς τη μελοποίηση, κατέφυγε και σε άλλα σχετικά λογοτεχνικά κείμενα, αλλά και πάλι οι προσπάθειές του δεν τελεσφόρησαν. Τον Ιανουάριο του 1939, ο Ντμίτρι Σοστακόβιτς(1906-1975), σε ραδιοφωνικό του μήνυμα, αναφέρθηκε και πάλι στην Έκτη Συμφωνία, χωρίς ωστόσο να κάνει την παραμικρή μνεία περί Λένιν. Εν τέλει, το ορχηστρικό μέρος της ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους. Η Συμφωνία αρ. 6 έργο 54 γράφτηκε στην τονικότητα της σι ελάσσονος, είναι τριμερής (Largo, Allegro, Presto) και έχει διάρκεια περί τα 30 λεπτά. Σε σχόλιό του στον σοβιετικό Τύπο ο Σοστακόβιτς σημειώνει για το περιεχόμενό της: «Ο μουσικός χαρακτήρας της θα διαφέρει από τη διάθεση και τη συγκινησιακή ένταση της Πέμπτης [...]. Στην τελευταία μου συμφωνία προέχουν η ενατένιση και η λυρικότητα. Ήθελα να μεταδώσω μέσω του έργου μου την αίσθηση της άνοιξης, της χαράς, της νεότητας». Η Έκτη παρουσιάστηκε σε πρώτη εκτέλεση στη Μεγάλη Αίθουσα της Φιλαρμονικής του Λένινγκραντ στις 21 Νοεμβρίου του 1939 υπό τη διεύθυνση του θρυλικού μαέστρου Γεβγκένι Μραβίνσκυ και χαιρετίστηκε από τους σοβιετικούς κριτικούς ως έργο απελευθερωμένο από φορμαλισμούς. Η πρώτη μονοφωνική ιστορική ηχογράφησή της καταγράφεται στα 1940 για την εταιρεία RCA Victor (Ορχήστρα της Φιλαδέλφειας υπό τον Λέοπολντ Στοκόφσκυ).

INFO:
Πότε: Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου, ώρα 20:00
Που: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών- Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης

Οι τιμές των εισιτηρίων για τις συναυλίες είναι 10,00 - 18,00 - 25,00 - 35,00 € (Διακεκριμένη Ζώνη).
Ειδικές τιμές: 6,00 € (Φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑΜΕΑ), 8,50 € (65+, πολύτεκνοι).

Πληροφορίες για το κοινό στο τηλέφωνο: 210 72.82.333
και στην ιστοσελίδα του ΜΜΑ: www.megaron.gr