Ένας αναπάντεχος... Μαγικός Αυλός από τον Πίτερ Μπρουκ

17.10.2011
Ένας αναπάντεχος… Μαγικός Αυλός παρουσιάζεται στο Μέγαρο Μουσικής την Τετάρτη 2, Πέμπτη 3, Παρασκευή 4 & Σάββατο 5 Νοεμβρίου. Πρόκειται για μία συνάντηση του Πίτερ Μπρουκ και του Μότσαρτ σε μια εξερεύνηση παιγνιώδη και κεφάτη παράσταση.

Ένας αναπάντεχος… Μαγικός Αυλός παρουσιάζεται στο Μέγαρο Μουσικής την Τετάρτη 2, Πέμπτη 3, Παρασκευή 4 & Σάββατο 5 Νοεμβρίου. Πρόκειται για μία συνάντηση του Πίτερ Μπρουκ και του Μότσαρτ σε μια εξερεύνηση παιγνιώδη και κεφάτη παράσταση.

Μετά την Τραγωδία της Κάρμεν και τις Εντυπώσεις του Πηλέα, ο Μαγικός Αυλός συμπληρώνει το οπερατικό σύμπαν του ιδιοφυούς Βρετανού σκηνοθέτη και ολοκληρώνει τη δική του πρόταση για την όπερα και τον κόσμο της.
Αυτός ο Αυλός έκανε πρεμιέρα στο Théâtre des Bouffes du Nord, τον Νοέμβριο του 2010 και κέρδισε το περίφημο Βραβείο Μολιέρος για την καλύτερη παραγωγή μουσικού θεάτρου της χρονιάς.

Σε ένα περιβάλλον πληθωρικών και μεγαλόπνοων παραγωγών όπερας, ο Μπρούκ υιοθετεί μια σχέση με τον Μότσαρτ επαναστατική στην απλότητά της: μας προτείνει να ακούσουμε με προσήλωση τη μουσική και τις αποκαλύψεις της. Μετατρέπει την όπερα αυτή σε ένα ποιητικό ενθύμιο, μια νέα ανάγνωση σε μικρή φόρμα για να δώσει στους συντελεστές τη δυνατότητα να αποδώσουν τις πιο απειροελάχιστες φωτοσκιάσεις της γλώσσας του συνθέτη.

Η παράσταση, που διαρκεί μιάμιση ώρα, συνοψίζει την πεμπτουσία του Μπρουκ: Στη θέση του συνήθους πλούσιου θεάματος και των μεγάλων τελετουργικών έχουμε μια γυμνή σκηνή διάσπαρτη με στύλους από μπαμπού, που διαρκώς συντάσσονται και ανασυντάσσονται για να υπαινιχθούν ένα κλουβί ή τους τοίχους του ναού του Σαράστρο, και έναν εξαιρετικό θίασο εννέα ηθοποιών-τραγουδιστών που τραγουδάνε στα γερμανικά και συνομιλούν στα γαλλικά μπροστά στο πιάνο με τον Φρανκ Κράουζικ να υποκαθιστά την ορχήστρα.

Σε συνεργασία με την συγγραφέα και σκηνοθέτη Μαρί Ελέν Ετιέν και τον Φρανκ Κράβτσυκ που είναι και συνθέτης, ο Πίτερ Μπρουκ παραμερίζει τον συμβολισμό και το φορτίο των ιδεών, με τον οποίο έχει επιβαρυνθεί ο Μαγικός Αυλός, συνθέτει μια παράσταση καθαρή, απλή και αθώα και ζητάει από τους ηθοποιούς του να διεισδύσουν στους χαρακτήρες. «Ο Μότσαρτ και ο λιμπρετίστας του δεν κάνουν κήρυγμα. Ο Αυλός είναι μια ιστορία με χαρακτήρες και ήχους», λέει ο ίδιος.

Ο Μπρουκ και οι συνεργάτες του επέστρεψαν στις πηγές και επανέφεραν το έργο στο αρχικό είδος που ανήκε. Για αιώνες ο Μαγικός Αυλός κατοικεί αποκλειστικά στις σκηνές των λυρικών θεάτρων αλλά, αυτό το τελευταίο έργο του Μότσαρτ, που έκανε πρεμιέρα 3 μήνες πριν από το θάνατό του (Βιέννη 1791 –στα 35 του) δεν είναι στην πραγματικότητα όπερα, αλλά «singspiel» ή θεατρικό έργο με τραγούδι (μουσικό θέατρο). Η πρώτη παραγωγή του έγινε από θεατρικό θίασο και το λιμπρέτο του είναι γραμμένο από τον Εμάνουελ Σίκανεντερ, τον καλλιτεχνικό διευθυντή του θιάσου και διάσημο σε όλη τη Γερμανία σεξπηρικό ηθοποιό, που δημιούργησε για τον εαυτό του τον ρόλο του Παπαγκένο.

Βασισμένο στην όπερα του Βόλφγκανκ Αμαντέους Μότσαρτ και το λιμπρέτο του Εμάνουελ Σίκανεντερ, το έργο ανεβαίνει σε τέσσερις παραστάσεις (2,3,4,&5/11) στην Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη με τους ίδιους συντελεστές.

Σκηνοθεσία: Πίτερ Μπρουκ, προσαρμογή: Πίτερ Μπρουκ, Φρανκ Κράβτσυκ, Μαρί-Ελέν Ετιέν, Φωτισμοί: Φιλίπ Βιαλάτ, πιάνο: Φρανκ Κράβτσυκ, Ματάν Ποράτ.

Στο καστ μετέχουν (διαδοχικά) οι λυρικοί ερμηνευτές: Ντίμα Μπαουάμπ(σοπράνο), Μαλιά Μπεντί Μεράντ(σοπράνο), Λεϊλά Μπεναμζά(σοπράνο), Ζαν-Κριστόφ Μπορν(τενόρος), Τομά Ντολιέ(βαρύτονος), Αντόνιο Φιγκεροά(τενόρος), Βιρζίλ Φρανναί(βαρύτονος), Μπετσαμπέ Ας(σοπράνο), Γιαν Κούτσερα(τενόρος), Ρομαίν Πασκάλ(τενόρος), Βενσάν Παβέζι(μπάσος), Αϋλίν Σεζέ(σοπράνο) και ο Ειντριεν Στρούπερ(τενόρος) καθώς και οι ηθοποιοί: Ουιλλιάμ Ναντυλάμ, Αμπντού Ουολογυέμ και ο Στεφάν Σο Μονγκό.


INFO:
Πότε: Τετάρτη 2, Πέμπτη 3, Παρασκευή 4 & Σάββατο 5 Νοεμβρίου, στις 8 μμ.
Που: Μέγαρο Μουσικής, Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη
Η προπώληση των εισιτηρίων άρχισε

Οι τιμές των εισιτηρίων είναι 10,00 (Φοιτητικά) - 16,00 – 30,00 – 43,00
και 60,00 € (Διακεκριμένη Ζώνη).
Πληροφορίες για το κοινό στο τηλέφωνο: 210 72.82.333
και στην ιστοσελίδα του ΜΜΑ: www.megaron.gr