Από τον Ακαδημαϊσμό έως τις σύγχρονες αναζητήσεις στο Μεταξουργείο

27.10.2011
Διακόσια έργα ζωγράφων που καταγράφουν αντιπροσωπευτικά και με σαφήνεια την πορεία και τις εκφάνσεις της ελληνικής τέχνης από τον Ακαδημαϊσμό του Μονάχου έως τις σύγχρονες αναζητήσεις παρουσιάζονται από τις 2 Νοεμβρίου έως τις 7 Δεκεμβρίου στο Κτίριο Μεταξουργείου.

Διακόσια έργα ζωγράφων που καταγράφουν αντιπροσωπευτικά και με σαφήνεια την πορεία και τις εκφάνσεις της ελληνικής τέχνης από τον Ακαδημαϊσμό του Μονάχου έως τις σύγχρονες αναζητήσεις παρουσιάζονται από τις 2 Νοεμβρίου έως τις 7 Δεκεμβρίου στο Κτίριο Μεταξουργείου.

Γνωστά και άγνωστα έργα των Συλλογών αποτυπώνουν τη θερμή υποδοχή του Ακαδημαϊσμού στο τέλος του 19ου αι, την όψιμη ευθυγράμμιση με τα ανατρεπτικά αιτήματα της μοντερνικότητας και βασικό εκφραστή τη γενιά του '30, τους Έλληνες θιασώτες του Εξπρεσιονισμού, του Υπερρεαλισμού και της Αφαίρεσης, όσο και τις σύγχρονες μαρτυρίες νεότερων εικαστικών.

Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν άγνωστα έργα των Συλλογών της Πινακοθήκης του Δήμου Αθηναίων, τα οποία παρουσιάζονται για πρώτη φορά. Μεταξύ άλλων έργα των Ηλία Φέρτη (Πορτρέτο Πηνελόπης Λυδάκη), Σπύρου Παπαλουκά (Τοπίο Μυτιλήνης), Γεράσιμου Στέρη (Ορφέας και Ευρυδίκη), Άννας Κινδύνη (Λιμός), Χρήστου Δαγκλή (Τοπίο στο Παρίσι), Ιφιγένειας Λαγάνα (Το εργαστήριο του καλλιτέχνη), Σταμάτη Μεταξά (Τοπίο), Θεοχάρη Μορέ (Χωρίς τίτλο), Hermann Blauth (Ορίζοντες), Κίκου Λανίτη (Σύνθεση), Αλέξανδρου Αλιέα (Η μοίρα των προσφύγων), Φιλιππίνας Λιβιτσάνου (Η μητέρα μου), Χάρη Μαύρου (Σύμπαν), Σάσας Δεληγιαννάκη (Λίγο πριν λίγο μετά το ολοκαύτωμα), Νίτσας Αλεξιάδου (Περιβάλλον Νο 2), Στέλιου Βότση (Ποδηλάτης σε τοπίο), Έφης Τσουλουχοπόυλου (Επικαιρότητα-3).

Την έκθεση υποστηρίζουν επίσης με έργα τους οι Σπυρίδων Προσαλέντης, Νικόλαος Ξυδιάς, Γεώργιος Ιακωβίδης, Γεώργιος Ροϊλός, Άγγελος Γιαλλινάς, Κωνσταντίνος Παρθένης, Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας, Γιώργος Μπουζιάνης, Γιάννης Μηταράκης, Πάνος Σαραφιανός, Γιώργος Βακιρτζής, Γιάννης Γαϊτης Γιάννης Σπυρόπουλος, Γιάννης Μίχας, Όπυ Ζούνη, Δήμος Σκουλάκης, Χρήστος Θεοφίλης, και άλλοι καταξιωμένοι Έλληνες εικαστικοί.

Για την παρουσίαση της έκθεσης αυτής η Πινακοθήκη αξιοποιεί και τα δύο κτίριά της στο Μεταξουργείο, υπογραμμίζοντας, έτσι, μετά την έκθεση της πολύτιμης Συλλογής Γιώργου Οικονόμου, τη σημασία και τον παιδευτικό χαρακτήρα Συλλογών στη βαθύτερη επικοινωνία με την Ιστορία της Τέχνης.

Στο εξής, το ένα κτίριο της Πινακοθήκης θα φιλοξενεί τις μόνιμες Συλλογές και το δεύτερο με είσοδο από την οδό Γερμανικού θα παρουσιάζει τις περιοδικές, αρχής γενομένης με τις εκθέσεις «Design και Οικολογία», «Μαρία Μυλωνά -Κυριακίδη, Αναδρομική», «Έργα και μακέτες του Γιώργου Βακιρτζή για τον κινηματογράφο».

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ένα ταξιδάκι στην Τέχνη». Πληροφορίες για τα εκπαιδευτικά προγράμματα στο τηλέφωνο 210 3313038.

Την έκθεση θα εγκαινιάσει ο Δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου, στις 19.30.


Διάρκεια έκθεσης: 2 Νοεμβρίου – 7 Δεκεμβρίου 2011
Κτίριο Μεταξουργείου: Λεωνίδου και Μυλλέρου (Μεταξουργείο)
Στάση Μετρό: Μεταξουργείο
Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως και Σάββατο 10.00 - 14.00 και 17.00 – 21.00
Κυριακή 10.00 – 14.00, Δευτέρα κλειστά
Πληροφορίες: 210 3231841 & 210 5202421