Είδαμε τον "Φυλακισμένο της Διπλανής Πόρτας" (***)

25.10.2011
Σε γενικές γραμμές ο Γρηγόρης Βαλτινός έστησε μία έντιμη και αξιοπρεπή παράσταση που θα αποζημιώσει στο έπακρο το πιο συμβατικό θεατρόφιλο κοινό και θα του χαρίσει δύο ευχάριστες ώρες

«Ο Φυλακισμένος της Διπλανής Πόρτας» του Νηλ Σάιμον παρουσιάζεται στην καινούρια θεατρική στέγη του Γρηγόρη Βαλτινού στο θέατρο «Ιλίσια» με τον ίδιο και την Κατερίνα Λέχου στους πρωταγωνιστικούς ρόλους.

Η αλλοπρόσαλλη ζωή στη μεγαλούπολη, η έξαρση της εγκληματικότητας, ο απεργιακός πυρετός, οι οικογενειακές σχέσεις, η ερωτική αντιζηλία, η οικονομική ανασφάλεια, ο θυμός και η αγανάκτηση που μας κατακλύζουν, όλα αυτά χωρούν μέσα στο τραγικά επίκαιρο έργο του Νηλ Σάιμον που είναι σαν να (γ)ράφτηκε στα μέτρα της σύγχρονης αγανακτισμένης Ελλάδας.

Σημειώστε πως «Ο Φυλακισμένος της Διπλανής Πόρτας» ("The Prisoner Of Second Avenue") μολονότι φαντάζει τόσο σύγχρονο έργο, ανέβηκε για πρώτη φορά στο Μπρόντγουει το 1971 και παίχτηκε για τρία συνεχόμενα χρόνια (800 παραστάσεις), με πρωταγωνιστές τους Peter Falk και Lee Grand, σε σκηνοθεσία Mike Nichols.

Ο Γρηγόρης Βαλτινός μετέφρασε το έργο του Σάιμον κάνοντας έξυπνες και εύστοχες αναφορές στην ελληνική πραγματικότητα (βλ. αναφορές στο μνημόνιο και στους «αγανακτισμένους»), το επένδυσε πολύ όμορφα με σύγχρονες μουσικές και τραγούδια και το σκηνοθέτησε συμπαθητικά, χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις, μεταφέροντάς μας σε μία υποβλητική από τους ουρανοξύστες και ετοιμόρροπη Νέα Υόρκη στα πρόθυρα της οικονομικής κατάρρευσης.
Ο ίδιος κράτησε τον πρωταγωνιστικό ρόλο του Μελ Εντισον και έδωσε μία άνετη και αξιοπρεπή μεν, συγκρατημένη δε ερμηνεία, με κάποιες πολύ καλές στιγμές ως άνεργος διαφημιστής στα πρόθυρα νευρικού κλονισμού.
Η Κατερίνα Λέχου, δυστυχώς, δε μας ικανοποίησε ερμηνευτικά, καθώς δεν κατόρθωσε να ισορροπήσει στον απαιτητικό ρόλο της γυναίκας του Μελ. Σχεδόν άνευρη δεν απέδωσε τις ψυχολογικές διακυμάνσεις μιας συζύγου που ξαφνικά χάνει τη γη κάτω από τα πόδια της στην προσπάθειά της να στηρίξει ψυχολογικά, αλλά και οικονομικά την οικογένειά της.

Με τους Υβόννη Μαλτέζου και Κώστα Φλωκατούλα να ξεχωρίζουν, οι υπόλοιποι πρωταγωνιστές (Αλεξάνδρα Παντελάκη, Φωτεινή Ντεμίρη) υπήρξαν απολαυστικοί στο δεύτερο μέρος της παράστασης και απέσπασαν πολλές φορές το αυθόρμητο γέλιο μας.

Καλαίσθητο, λειτουργικό και έξυπνο το σκηνικό του Γιώργου Πάτσα, ιδιαίτερα το μπαλκόνι με θέα τους ουρανοξύστες της Νέας Υόρκης.

Σε γενικές γραμμές ο Γρηγόρης Βαλτινός έστησε μία έντιμη και αξιοπρεπή παράσταση που θα αποζημιώσει στο έπακρο το πιο συμβατικό θεατρόφιλο κοινό και θα του χαρίσει δύο ευχάριστες ώρες.

Η παράσταση παρουσιάζεται στο Θέατρο Ιλίσια (Παπαδιαμαντοπούλου 4).
ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ
Τετάρτη 19.15
Πέμπτη 21.15
Παρασκευή 21.15
Σάββατο 18.15 (λαϊκή) & 21.15
Κυριακή 19.15

Τηλέφωνα: 210 7210045, 210 7216317

Γεωργία Οικονόμου

[email protected]