Game of Thrones: Συναρπάζει και σε βιβλίο (****)

10.10.2011
Το GAME OF THRONES του HBO είναι αναμφισβήτητα η τηλεοπτική σειρά που τη σεζόν που μας πέρασε τάραξε τα «λιμνάζοντα» νερά της μικρής οθόνης και απέκτησε φανατικούς θαυμαστές.

Το GAME OF THRONES του HBO είναι αναμφισβήτητα η τηλεοπτική σειρά που τη σεζόν που μας πέρασε τάραξε τα «λιμνάζοντα» νερά της μικρής οθόνης και απέκτησε φανατικούς θαυμαστές.

Ο τίτλος της, «GAME OF THRONES», βασίστηκε στη σειρά βιβλίων του δημοφιλούς αμερικανού συγγραφέα George RR Martin. Και όταν λέμε σειρά, εννοούμε ένα ογκοδέστατο έργου που αθροίζει πάνω από 4000 σελίδες υπό το γενικό τίτλο «ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΓΟΥ» και που ξεκινάει με το «Παιχνίδι του Στέμματος» και συνεχίζεται με τη «Σύγκρουση Βασιλέων» (2 τόμοι), «Θύελλα από Ατσάλι» (2 τόμοι) και «Βορά Όρνιων| (2 τόμοι), όλα εκδοθέντα από τις εκδόσεις ANUBIS. Και έπεται και συνέχεια, αφού το 5ο βίβλιο «A Dance with Dragons» αναμένεται να κυκλοφορήσει σε 2 τόμους τους προσεχείς μήνες.

Η ιστορία έχει ως εξής: Σε ένα φανταστικό μεσαιωνικό κόσμο του παρελθόντος, κάποιες δυνατές φατρίες δολοπλοκούν και μάχονται για το ποια θα επικρατήσει και θα θεσπίσει τη δικιά της δυναστεία στο θρόνο των 7 βασιλείων. Η ιστορία ξεκινάει με τον άρχοντα Ενταρντ Σταρκ να εγκαταλείπει την έδρα του οίκου του και να ταξιδεύει στο νότο για να αναλάβει ένα πολύ σημαντικό αξίωμα, αυτό του αντιβασιλέα. Σκοπός του είναι να εξιχνιάσει το φόνο του φίλου και προκατόχου του και να αποκαλύψει τη συνομωσία ενάντια στο θρόνο.

Όλα αυτά, σ΄ έναν κόσμο που οι χειμώνες και τα καλοκαίρια διαρκούν δεκαετίες ολόκληρες και βασιλείς, άρχοντες, ιππότες, μάγοι, δράκοι, βάρβαροι, αιμοδιψή τέρατα και δολοφόνοι βρίσκονται αντιμέτωποι σ’ ένα θανατερό παιχνίδι.

Το χαρακτηριστικό του βιβλίου είναι η λεπτομερειακή απεικόνιση του κόσμου και των χαρακτήρων που εμφανίζονται. Χαρακτήρες ρεαλιστικοί, με τα προτερήματα και τα ελαττώματα τους, τις φιλοδοξίες, τα πάθη και τις επιλογές τους. Χαρακτήρες που δεν είναι ηθικά άσπιλοι και δεν μάχονται ενάντια σ΄ ένα μονοδιάστατα κακό. Κανένας δεν βρίσκεται εκεί απλά για να υπάρχει, όλοι είναι μέρος της ιστορίας και την επηρεάζουν με τις αποφάσεις και τη συμπεριφορά τους. Ο κατάλογος αυτός των προσώπων δεν έχει τελειωμό (αρκεί να ρίξετε μια ματιά στο υπόμνημα στο τέλος του βιβλίου), γι΄ αυτό και ίσως αρχικά ζαλιστεί ο νέος αναγνώστης. Η εξοικείωση ωστόσο έρχεται γρήγορα, καθώς το βιβλίο είναι χωρισμένο σε κεφάλαια, όπου κάθε ένα φέρει το όνομα κάποιου χαρακτήρα, μέσα από την οπτική γωνία του οποίου παρακολουθούμε την εξέλιξη της υπόθεσης.
Παράλληλα, η περιγραφή του περιβάλλοντος, της ζωής και των συνηθειών του κόσμου είναι εξαιρετικά ζωντανή και δημιουργεί την αίσθηση ότι έχουμε να κάνουμε με ένα ολόκληρο κόσμο, με την προϊστορία το παρόν και το μέλλον του.

Συμπερασματικά πρόκειται για ένα έργο προορισμένο να μας χαρίσει χιλιάδες ώρες περιπλάνησης σε ένα φανταστικό κόσμο, να μας ταξιδέψει και να μας ψυχαγωγήσει.

Γεωργία Οικονόμου

[email protected]