«Εσβησε» η επιμελήτρια της Εθνικής Πινακοθήκης

30.09.2011
Η Εθνική Πινακοθήκη βυθίστηκε χθες στο πένθος για την απώλεια της επιμελήτριας, ιστορικού τέχνης Νέλλης Μισιρλή, η οποία έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 72 ετών έπειτα από μακρόχρονη μάχη με τον καρκίνο.

Η Εθνική Πινακοθήκη βυθίστηκε χθες στο πένθος για την απώλεια της επιμελήτριας, ιστορικού τέχνης Νέλλης Μισιρλή, η οποία έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 72 ετών έπειτα από μακρόχρονη μάχη με τον καρκίνο. Ειδικευμένη στη ζωγραφική του 19ου αιώνα, η Μισιρλή σχεδίασε και επιμελήθηκε τη μεγάλη αναδρομική έκθεση του Νικόλαου Γύζη στην Εθνική Πινακοθήκη.

Εργο δικό της, και έργο ζωής, είναι η μνημειώδης μονογραφία για τον Γύζη (Εκδ. "Αδάμ", 1996), που βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών. Σημαντικές είναι κι άλλες μελέτες της, όπως για την ελληνική ζωγραφική του 19ου αιώνα, η μονογραφία για τον Νικηφόρο Λύτρα κ.ά.

Η Μισιρλή υπήρξε στυλοβάτης της Εθνικής Πινακοθήκης. Εργαζόταν σε αυτήν από το 1972 και ήταν από τους βασικούς συντελεστές των εγκαινίων της, το 1976, στο σημερινό κτίριο. Γεννημένη το 1939, ήταν από τους πρώτους Ελληνες ιστορικούς τέχνης.

Μετά τις σπουδές της στην Αθήνα, σε Αρχαιολογία και Ιστορία, συνέχισε στο Μόναχο βασικές σπουδές στην Ιστορία Τέχνης και διδακτορικό. Η κηδεία της θα γίνει αύριο στις 4.30 μ.μ. στην Αγία Μαρίνα Εκάλης.