"Καταλόγια" στη Θεσσαλονίκη

14.07.2011
To Perform in Art ανεβαίνει στη Θεσσαλονίκη για πρώτη φορά με την παράσταση Καταλόγια από το ‘Θέατρο Κύκλος’.

To Perform in Art ανεβαίνει στη Θεσσαλονίκη για πρώτη φορά με την παράσταση Καταλόγια από το ‘Θέατρο Κύκλος’.
Η παράσταση Καταλόγια*, που παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία φέτος τον χειμώνα στο Ίδρυμα Κακογιάννη στην Αθήνα, ζωντανεύει ένα τελετουργικό αφήγησης ελληνικών παραλογών. Οι παραλογές, που ανήκουν στην προφορική μας παράδοση, είναι τραγούδια τα οποία αφηγούνται ιστορίες συναρπαστικές, πολλές φορές σκληρές και υπερβατικές, βασισμένες σε πραγματικά γεγονότα.
Σας προσκαλούμε να παρακολουθήσετε στο Punto .Es το καθηλωτικό, ατμοσφαιρικό δρώμενο Καταλόγια με αφηγητές-τραγουδιστές, κούκλες και μουσική, μπροστά στο ιδανικό «φυσικό» σκηνικό του βυζαντινού τείχους.

*Καταλόγια ή καταλογές είναι αυτό που παρατίθεται, από το καταλογιάζω που σημαίνει λέω, παραθέτω.


Η παράσταση:
Στην παράσταση Καταλόγια επιλέξαμε να ασχοληθούμε με κείμενα συνδεδεμένα με την παράδοση, αλλά να τα στηρίξουμε παραστατικά με σύγχρονους τρόπους αποδόμησης και θεατρικής αναπαράστασης.
Στη συγκεκριμένη παραγωγή χρησιμοποιούμε τη μάσκα, το κουκλοθέατρο και το θέατρο σκιών για να ζωντανέψουμε τις βασικές ιστορίες, τα τρία ποιήματα. Οι τεχνικές αυτές μας προσφέρουν τη δυνατότητα να αναπαραστήσουμε εικόνες πολύπλοκες και απαιτητικές, όπως οι εμφανίσεις εξωπραγματικών πλασμάτων, οι σκηνές πλήθους, οι χωροχρονικές αλλαγές και πολλά άλλα. Με αυτό τον τρόπο, οι ερμηνευτές μάς μεταφέρουν σε έναν κόσμο με ανεξάντλητες δυνατότητες στην παραγωγή εικόνων και δράσεων, συμβάλλοντας, παράλληλα, σε μια ξεχωριστή οπτική όσον αφορά την αισθητική της παράστασης.
Πριν, μετά και ανάμεσα στις βασικές ιστορίες παρουσιάζονται κωμικά μέρη σε μορφή ιντερμέδιου, όπως επίσης, κατά τη διάρκεια της παράστασης, ο θεατής έχει τη δυνατότητα να ακούσει μοιρολόγια, πολυφωνικά τραγούδια και ρυθμικούς αυτοσχεδιασμούς, συνυφασμένα όλα με την πλοκή της κάθε ιστορίας.

Σύλληψη-σκηνοθεσία-μουσική: Θοδωρής Οικονομίδης
Βοηθός σκηνοθέτη: Μελίσα Κωτσάκη

Παίζουν: Δήμητρα Μητροπούλου, Έφη Μπάρλα, Θοδωρής Οικονομίδης, Ιωάννα Μιχαλά, Ιωάννα Πιατά, Μελίσα Κωτσάκη, Φεβρωνία Ρεϊζίδου, Χάρης Χιώτης, Χριστίνα Στουραΐτη.

Μαντολίνο: Θοδωρής Οικονομίδης-Κιθάρα: Μελίσα Κωτσάκη

Κατασκευή κούκλας: Ομάδα Κουκλοθεάτρου «Καραμπόλα» (Φεβρωνία Ρεϊζίδου-Χριστίνα Στουραΐτη)

Παραγωγή: Θέατρο Κύκλος

INFO:
Πότε: Τρίτη, 19 Ιουλίου στο Punto .Εs, (Φράγκων 2-4, Θεσσαλονίκη)

Ώρα 22.00
Με ελεύθερη είσοδο

Διάρκεια: 60΄