Ιερές μορφές στο χώρο τέχνης "ΗΩΣ"

28.06.2011
Ο χώρος τέχνης "ΗΩΣ" παρουσιάζει την Τρίτη 28 Ιουνίου ατομική έκθεση ζωγραφικής του Νικόδημου. Η έκθεση περιλαμβάνει έργα μικτής τεχνικής, διαφορετικών περιόδων και διαστάσεων.

Ο χώρος τέχνης "ΗΩΣ" παρουσιάζει την Τρίτη 28 Ιουνίου ατομική έκθεση ζωγραφικής του Νικόδημου. Η έκθεση περιλαμβάνει έργα μικτής τεχνικής, διαφορετικών περιόδων και διαστάσεων.

Τον Νικόδημο χαρακτηρίζει ένας συγκερασμός πάθους και αφοσίωσης στη ζωγραφική, σε μια άμεση συνάρτηση με την ποιότητα του μετιέ. Πάθος και αφοσίωση που επίσης χαρακτηρίζουν τα ποιήματα που έχει γράψει και δημοσιεύσει σε επτά συλλογές. Συνδετικός κρίκος ανάμεσα στους δύο τομείς στούς οποίους δημιουργεί ο Νικόδημος-την ζωγραφική και την ποίηση- ειναι το φως.

Φως πλασμένο μέσα απο το χρώμα και αντίστροφα στα έργα του, που στην κυριολεξία ακτινοβολούν. Φως που πλάθει τις όποιες μορφές του -θρησκευτικές και μη-, τα όποια τοπία, τις όποιες σκηνές είτε με θρησκευτικό περιεχόμενο είτε εκείνες που αφουγκράζονται την καθημερινότητα. Φως μεταφυσικό που, αναπλάθοντας την ύλη, εγκαλεί το πνεύμα για να ενορχηστρώσει πνεύμα και ύλη σε ένα αδιάσπαστο, αυτόφωτο και συνάμα φεγγοβόλο σύνολο.

Το ίδιο έντονα ανθρώπινες και δραστηριοποιημένες οι άγιες μορφές με εκείνες των απλών θνητών, χαράζονται με έναν ανεξίτηλο τρόπο όχι μοναχά στην μνήμη μας, αλλά και στον ψυχισμό μας.
Τα λουσμένα σε κοσμικό φως τοπία του καλλιτέχνη, με τα όποια εικονογραφικά στοιχεία-στοιχειά να πάλλονται σε ρυθμό, χαρακτηρισμένα από μια πρωτόγνωρη αίσθηση διαφάνειας, προεκτείνουν το έργο στο χώρο ολόγυρα, κατακλύζοντάς τον σε ζωντάνια και σε χαρισματική γοητεία. Τόσο μάλιστα, που ακόμη και το πιό ταπεινό χορτάρι, το πιό κοινό λουλούδι, να προβάλλει μοναδικό! Ενυπάρχει, πράγματι, πάντοτε μια ποιητική προσέγγιση εδώ.

Έχουν πάντοτε κάτι το ουσιαστικό να μας διαμηνύσουν τα έργα του Νικόδημου, συμπληρώνει
η Δρ, ιστορικός τέχνης Ντόρα Ηλιοπούλου-Ρογκάν.Συναγωνίζονται σε ετοιμότητα επικοινωνίας, καθώς και σε υποβολή. Αδιάσπαστη στα έργα του Νικόδημου η ψυχή από το σώμα και αντίστροφα, μας νεύει αδιάλειπτα με κύριο πρωταγωνιστή το φως και την λάμψη του σε έμψυχα και άψυχα.

Διάρκεια έκθεσης Τρίτη 28 Ιουνίου έως 16 Ιουλίου
Εγκαίνια Τρίτη 28 Ιουνίου
"ΗΩΣ" (Χέυδεν 38 πλ. Βικτωρίας)