Μία αλλιώτικη Μήδεια...

10.07.2003
Μία "Μήδεια" που θα ξεχωρίσει παρουσιάζει το Εθνικό Θέατρο στις 8 και στις 9 Αυγούστου στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου σε σκηνοθεσία του Στάθη Λιβαθινού με την Ταμίλα Κουλίεβα στον ομώνυμο ρόλο. Στη συνέχεια το έργο περιοδεύει σε πολλά μέρη της Ελλάδας.
"Η Μήδεια, κόρη του βασιλιά της Κοχλίδας, βοήθησε τον Ιάσονα, τον αρχηγό της Αργοναυτικής εκστρατείας να κλέψει το χρυσόμαλλο δέρας...." κάπως έτσι ξεκινά η συγκλονιστική ιστορία της Μήδειας, της ηρωίδας που ο Ευριπίδης παρουσιάζει σαν ένα πλάσμα γεμάτο θυμό, αλλά και ψύχραιμο, όταν αρχίζει να καταστρώνει τα εφιαλτικά της σχέδια.

"Ο πόνος για τα παιδιά, είναι το τελευταίο, το μοναδικό τέχνασμα της Μήδειας, που θα υποτάξει τον Ιάσονα, στην πιο μαρτυρική, τη πιο αληθινή ένωση μαζί της.... ", θα γράψει μεταξύ άλλων ο Γιώργος Χειμωνάς πριν από μερικά χρόνια.

Στη συνέντευξη τύπου που δόθηκε την Πέμπτη 10 Ιουλίου ο Στάθης Λιβαθινός ευχαρίστησε τον Νίκο Κούρκουλο που "μας έσπρωξε στο κενό χωρίς αλεξίπτωτο για να δοκιμάσουμε μία συνάντηση με τον Ευριπίδη." Παράλληλα, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην μετάφραση του Στρατή Πασχάλη για την πολύ ωραία μετάφραση του αρχαίου κειμένου και τόνισε πως "βασικός στόχος μας είναι να καταλάβει το κοινό γιατί επιλέξαμε το συγκεκριμένο έργο να το συνδυάσουμε με την προσωπική μας ζωή. Ζούμε σε μία εποχή που οι πολιτισμοί ξαναβρίσκονται και επικοινωνούν μεταξύ τους. Η συγκεκριμένη παράσταση - χωρίς να εννοώ ότι είναι σύγχρονη ή όχι- συμβολίζει ακριβώς αυτό. Μας απασχόλησε ιδιαίτερα το πως ο Ευρυπίδης αντιμετωπίζει αυτή την πολυ-πολιτισμική συνάντηση, είτε αυτή είναι συνάντηση ξένου και βαρβάρου είτε ανδρα και γυναίκας."
Ο μεταφραστής του έργου Στρατής Πασχάλης ανέφερε με τη σειρά του ότι όταν του πρότειναν να μεταφράσει τη Μήδεια του Ευριπίδη είχε αρκετούς δισταγμούς. "Θέλησα να μην κάνω τη μετάφραση έχοντας σκοπό να κάνω μία πρόταση ή να καινοτομήσω. Γι' αυτό στάθηκα απέναντι στο κείμενο γνήσια και απλά. Οι υπόλοιποι μεταφραστές των τελευταίων ετών θέλησαν να κατεδαφίσουν την εκφορά του λόγου. Ετσι προσπάθησα να διατηρήσω την αυθεντική ανάγνωση του λόγου ώστε να μπορεί να ειπωθεί από τον καθημερινό ως τον πιο υψηλό ρητορικό λόγο".
Η Ταμίλα Κουλίεβα στην ερώτηση που της τέθηκε γύρω από το αν φοβάται τον πρώτο της πρωταγωνιστικό ρόλο στην Επίδαυρο σημείωσε πως "μέσα από αυτό το έργο ξαναθυμήθηκα μία διαφορετική νοοτροπία. Το θέατρο να είναι θέατρο σκηνοθετών και όχι πρωταγωνιστών. Μέσα από την ουσιαστικά συλλογική δουλειά μας οι προσωπικότητές μας όχι μόνο δεν αναλώνονται, αλλά αναδεικνύονται. Η υποστήριξη όλων των συντελεστών της παράστασης και ιδιαίτερα του Στάθη Λιβαθινού ήταν φοβερά μεγάλη και γι' αυτό δεν φοβάμαι την Επίδαυρο."

Το έργο ανεβαίνει στις 20 Ιουλίου στην Οχρίδα στο πλαίσιο του διεθνούς φεστιβάλ που διοργανώνεται εκεί κάθε χρόνο. Στο αρχαίο Αργολικό θέατρο θα παρουσιαστεί στις 8 και 9 Αυγούστου αντίστοιχα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη σκηνοθεσία του Στάθη Λιβαθινού, που θα φιλοξενηθεί στην Επίδαυρο.

Συντελεστές:
Σκηνικά Κοστούμια: Ελένη Μανωλοπούλου
Μουσική: Θοδωρής Αμπατζής
Χορογραφία: Mαριέλα Νέστορα
Ειδικοί συνεργάτες: Ιρίνα Πρόμπτονα και Ανρει Στσούκιν
Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου

Την κεντρική ηρωίδα του Ευριπίδη θα υποδυθεί η Ταμίλα Κουλίεβα.
Επίσης πρωταγωνιστούν: Γιάννης Μαυριτσάκης, Δημήτρης Ημελλος, Μαρία Σαββίδου, Βασίλης Ανδρέου, Γιώργος Δαμπάσης, Αρης Τρουπάκης

Τον πολυμελή Χορό απαρτίζουν οι: Κατερίνα Αλεξάκη, Μαργαρίτα Αμαραντίδη, Σεραφίτα Γρηγοριάδου, Κατερίνα ευαγγελάτου, Αιμιλία Ζαφειράτου, Κόρα Καρβούνη, Αλεξία Κόκκαλη, Δέσποινα Κούρτη, Βέρα Λάρδη, Αλεξάνδρα Λέρτα, Λίλλυ Μελεμέ, Ελένη Μπόζα, Μαίρη Μπουγά, Ιωάννα Παπαδάκη, Ναταλία Στυλιανού, Μάυ Χάννα, Στάθης Γράμωας, Νίκος Καρδώνης, Παναγιώτης Μπουγιούρης, Νικόλας Παπαγιάννης, Δημήτρης Παπανικολάου.

Το πρόγραμμα των παραστάσεων έχει ως εξής:

20/7 : Αχρίδα
27-28/7: Σάμος- Πυθαγόρειο
2/8: Μουδανιά, Ανοιχτό Θέατρο Νέων Μουδανιών
8-9/8: Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου
12/8: Σπάρτη, Σαινοπούλειο Αμφιθέατρο
16/8: Κατερίνη, Αχραίο Θέατρο Δίον
20/8: Καβάλα, Αρχαίο θέατρο Φιλιππών
24/8: Θεσσαλονίκη, Θέατρο Συκέων
27/8: Βόλος, Θερινό Δημοτικό Θέταρο "Μελίνα Μερκούρη"
30/8: Κιάτο, Αρχαίο Θέατρο Σικυώνος
1/9: Πετρούπολη, Θέταρο Πέτρας
9/9: Πάτρα, Αρχαίο Ωδείο