Γιασμίνα Χάντρα, Τι ονειρεύονται οι λύκοι

02.08.2001
Μέσα από ποια εξωφρενική πορεία ένας κοινός άνθρωπος μπορεί. Απρόσμενα, να οδηγηθεί στη φρίκη της τρέλας; Ο Νάφα Ουαλίντ, ένας νέος, ωραίος πλην άνεργος ηθοποιός που ονειρεύεται δόξα και πλούτη, πιάνει δουλειά σε μια οικογένεια ως σοφέρ. Ενας θάνατος από ναρκωτικά θα ταράξει τα μέχρι τότε ήρεμα νερά της ζωής του, και ο Ουαλίντ θα αρχίσει να ηρεμεί μόνο με τη φωνή του μουεζίνη.
Μέσα από ποια εξωφρενική πορεία ένας κοινός άνθρωπος μπορεί απρόσμενα, να οδηγηθεί στη φρίκη της τρέλας; Ο Νάφα Ουαλίντ, ένας νέος, ωραίος πλην άνεργος ηθοποιός που ονειρεύεται δόξα και πλούτη, πιάνει δουλειά σε μια οικογένεια ως σοφέρ. Ενας θάνατος από ναρκωτικά θα ταράξει τα μέχρι τότε ήρεμα νερά της ζωής του, και ο Ουαλίντ θα αρχίσει να ηρεμεί μόνο με τη φωνή του μουεζίνη. Γρήγορα θα εμπλακεί στα γρανάζια της θρησκείας και δειλά δειλά θα αρχίσει να παίρνει μέρος σε κάποιες αποστολές εμφυλιοπολεμικού χαρακτήρα. Ετσι ο Ουαλίντ, ψάχνοντας για τον παράδεισο, θα βρεθεί, σχεδόν χωρίς να το καταλάβει, στην κόλαση.

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα:
Τρία αστυνομικά μυθιστορήματα (Morituri, Double blanc, L' automne des chimeres) ήταν αρκετά για να κάνουν στη Γαλλία πασίγνωστο το όνομα της Αλγερίνας Γιασμίνα Χάντρα. Η επιτυχία συνεχίστηκε με το μυθιστόρημα "Les agneaux du Seigner", (1998), αλλά η αληθινή ταυτότητα της συγγραφέως που κρυβόταν πίσω από το ψευδώνυμο Χάντρα παρέμενε άγνωστη. Οι λόγοι προφανείς: τα θέματα και των τεσσάρων αυτών μυθιστορημάτων, που έχουν να κάνουν με τον εμφύλιο της Αλγερίας και τον ισλαμικό φονταμελισμό, δεν επέτρεπαν στη συγγραφέα να δηλώσει το πραγματικό της όνομα. Το 1999, και λίγο πριν κυκλοφορήσει το μυθιστόρημα "Τι ονειρεύονται οι λύκοι", σε συνέντευξή του στο γαλλικό Τύπο, η Γιασμίνα Χάντρα έλυσε τη σιωπή της και αποκάλυψε πως είναι άντρας, αναγκασμένος ωστόσο για λόγους ασφαλείας να κρατήσει την ανωνυμία του. " Είμαι περήφανος που υπογράφω με γυναικείο όνομα, γιατί σέβομαι εξαιρετικά τις γυναίκες(...) Σας διαβεβαιώ πως αν έλεγα ποιος είμαι, θα γινόμουν ήρωας. Δεν θέλω όμως να είμαι ήρωας. Θέλω να είμαι μυθιστοριογράφος(...)

Εκδόσεις Καστανιώτη
Τίτλος: Τι ονειρεύονται οι λύκοι
Συγγραφέας: Γιασμίνα Χάντρα
Μετάφραση: Μαρίνα Μέντζου
Σελίδες: 291
ISBN: 960-03-2743-2