Άφαντη η "Σαλιέρα"!

12.05.2003
Η κλοπή ενός εξαιρετικά πολύτιμού γλυπτού έγινε αντιληπτή το πρωί της Κυριακή 11 Μαϊου στο Μουσείο Ιστορίας της Τέχνης στη Βιέννη. Πρόκειται ένα 26 εκατοστών ύψους ολόχρυσο μασίφ αγαλματίδιο του 16ου αιώνα, το οποίο ονομάζεται «Σαλιέρα» και είναι έργο του Μπενβενούτο Τσελίνι.
Η κλοπή ενός εξαιρετικά πολύτιμού γλυπτού έγινε αντιληπτή το πρωί της Κυριακή 11 Μαϊου στο Μουσείο Ιστορίας της Τέχνης στη Βιέννη. Πρόκειται ένα 26 εκατοστών ύψους ολόχρυσο μασίφ αγαλματίδιο του 16ου αιώνα, το οποίο ονομάζεται "Σαλιέρα" και είναι έργο του Μπενβενούτο Τσελίνι.
Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι οι δράστες, κατά τη διάρκεια της νύχτας έσπασαν ένα παράθυρο του Μουσείου στον πρώτο όροφο μπήκαν στο κτίριο και έκλεψαν τη "Σαλιέρα" από την γυάλινη προθήκη της χωρίς να ενεργοποιηθεί ο συναγερμός ασφαλείας , ούτε καν οι αισθητήρες κίνησης.
Ο υπεύθυνος του Μουσείου δήλωσε ότι η απώλεια είναι μεγάλη, καθώς η "Σαλιέρα" θεωρείται "η Μόνα Λίζα των γλυπτών". "Πρόκειται για μια κλοπή έργου τέχνης απίστευτων διαστάσεων. Η αξία της Σαλιέρα είναι ανυπολόγιστη αλλά ας πούμε ότι η τιμή της στην αγορά των εργών τέχνης ξεπερνά τα 50 εκατομμύρια ευρώ", δήλωσε ο διευθυντής του Μουσείου Εκτιμάται ότι η "Σαλιέρα" ήταν ο μοναδικός στόχος της κλοπής, καθώς, άλλα κομμάτια δεν αφαιρέθηκαν από το Μουσείο. Για τον εντοπισμό του γλυπτού θα υπάρξει κοινή συνεργασία της Αυστριακής με τη τη Βρετανική, Γερμανική και Ιταλική αστυνομία, ενώ ενημερώθηκε και η Ιντερπόλ.