Μία Κιβωτός στο Μπενάκη

29.03.2011
Το Μουσείο Μπενάκη παρουσιάζει από τις 30 Μαρτίου την ελληνική συμμετοχή στη 12η Διεθνή Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας, την Κιβωτό.

Το Μουσείο Μπενάκη παρουσιάζει από τις 30 Μαρτίου την ελληνική συμμετοχή στη 12η Διεθνή Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας, την Κιβωτό.

Μέσα στην οικονομική κρίση, την ελληνική κρίση της αγροτικής παραγωγής και την συρρίκνωση του περιβαλλοντικού αποθέματος δημιουργείται μια πολυμεσική εγκατάσταση (κατασκευή, έκθεση εικόνων, βίντεο προβολή), η οποία αναδεικνύει την βιοποικιλότητα του ελληνικού φυτογενετικού υλικού. Δημιουργείται μια κιβωτός σπόρων. Εκεί οι σπόροι παρουσιάζονται ως συναισθητική εμπειρία και ταυτόχρονα, η κουζίνα της κιβωτού παράγει διατροφικά προϊόντα, προτείνοντας στους επισκέπτες μια συμβολική αλλά και πραγματική πλατφόρμα παροδικής συμβίωσης και επικοινωνίας .

Η «κιβωτός» αναστοχάζεται τους παλαιούς σπόρους και την βιοποικιλότητα που είναι διαθέσιμη αλλά ξεχασμένη και υπό εξαφάνιση, καθώς ταυτόχρονα επαγγέλλεται νέες κουλτούρες εδαφικής ζωής. Η δικτύωση, η επικονίαση και η διανομή, η εντοπιότητα, η ποικιλία, ο ηδονισμός, η συμβίωση και η συν-τροφικότητα, περιγράφουν ίχνη προσδιορισμού της νέας εδαφικής ζωής.
Η διέγερση των αισθήσεων, η απόλαυση και ο ηδονισμός, η συντροφικότητα και η συμβίωση εγκαθίστανται στην Κιβωτό, ως αντίποδας στον καταναλωτικό μοναχισμό της μητροπολιτικής ζωής: Ο Ορέστης Δαβίας επιμελείται τη συλλογή φυτογενετικού υλικού. Ο Γιάννης Ισιδώρου με την οπτική και ηχητική του εγκατάσταση παράγει ένα περιβάλλον προσομοίωσης με την αρχαϊκή αγροτική παραγωγική εμπειρία. Ο Κώστας Μανωλίδης με τις τοπιακές τοπολογίες του υπαινίσσεται τη δυνατότητα πάνω στον πλούτο του εδάφους μέσα από τις αναπαραστάσεις του. Η Μαρία Παπαδημητρίου με το υλικό τεκμηρίωσης του εργαστηρίου σπορείας της επανεισάγει στο εκτεταμένο έδαφος της μητρόπολης πρακτικές αγροτικές συνδυασμένες με την ηδονική εμπειρία της διατροφής. Ο Αλέξανδρος Ψυχούλης στοιχειοθετεί ίχνη ενός οδηγού για τον επίδοξο κηποτέχνη-καλλιεργητή της αστικής ζωής.

Με αφορμή την έκθεση διοργανώνεται στις 16 Απριλίου συμπόσιο ανοιχτό στο κοινό της Αθήνας με την συμμετοχή, μεταξύ άλλων, της Vandana Shiva (φιλόσοφος-ακτιβίστρια, Ινδία) και διατροφικές δράσεις από την κοινότητας Πελίτι.

Την έκθεση συνολικά υπογράφουν οι επιμελητές - αρχιτέκτονες Φοίβη Γιαννίση και Ζήσης Κοτιώνης και συμμετέχουν ο βιολόγος Ορέστης Δαβίας αλλά και οι διεθνούς εμβέλειας εικαστικοί καλλιτέχνες Γιάννης Ισιδώρου, Μαρία Παπαδημητρίου, Αλέξανδρος Ψυχούλης και ο αρχιτέκτων Κώστας Μανωλίδης.

ΙΝFO:
Μουσείο Μπενάκη, κτίριο Οδού Πειραιώς
Εγκαίνια έκθεσης: 28 Μαρτίου 2011, 20.00
Διάρκεια έκθεσης: 30 Μαρτίου - 22 Μαΐου 2011