Πλοές... στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

14.04.2003
Η Πολιτιστική Ολυμπιάδα παρουσιάζει στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης την έκθεση "Πλοές - Από τη Σιδώνα στη Χουέλβα. Σχέσεις λαών της Μεσογείου. 16ος- 6ος αι. π.Χ", που εγκαινιάζεται στα τέλη Μαϊου και θα διαρκέσει 6 μήνες.
Η Πολιτιστική Ολυμπιάδα παρουσιάζει στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης την έκθεση "Πλοές - Από τη Σιδώνα στη Χουέλβα. Σχέσεις λαών της Μεσογείου. 16ος- 6ος αι. π.Χ". Πρόκειται για μία διεθνή και ιδιαίτερα σημαντική αρχαιολογική έκθεση, που εγκαινιάζεται στα τέλη Μαϊου και θα διαρκέσει 6 μήνες.

Μέσω των εκθεμάτων της και της διάταξής τους, δίδεται ιδιαίτερη έμφαση στον πλούτο των αγαθών και των ιδεών που διακινούνταν ανάμεσα στους λαούς της Μεσογείου, όπως τους Ελληνες, τους Φοίνικες, τους Κύπριους, τους Ετρούσκους, τους Ιβήρες κλπ, κατά την κρίσιμη χιλιετία από το 1600 έως το 600 π.Χ, δηλαδή κατά την ύστερη εποχή του Χαλκού και την πρώιμη εποχή του Σιδήρου. Αυτές οι σχέσεις καταδεικνύονται μέσα από τα υλικά κατάλοιπα της αρχαιότητας που εντοπίζονται σε όλη τη Μεσόγειο. Για να καταστεί η έκθεση ωφέλιμη, τόσο από επιστημονικής και διδακτικής σκοπιάς όσο και άποψη θέασης, ο άξονας των επιλογών μας διαιρέθηκε σε τρία διαφορετικά επίπεδα.
1. Τα εισηγμένα αντικείμενα που ταξίδεψαν κατά την αρχαιότητα και εντοπίστηκαν από την ανασκαφική έρευνα σε άλλους μακρινότερους ή πιο κοντινούς τόπους από τον χώρο παραγωγής τους.
2. Τις τοπικές μιμήσεις των εισηγμένων αντικειμένων και
3. Τα αμαλγάματα, δηλαδή τα αντικείμενα εκείνα στα οποία εντοπίζονται μείξεις στοιχείων από διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές και πολιτισμούς και από διαφορετικούς χρονικούς ορίζοντες.

Στόχος της συγκεκριμένης έκθεσης είναι να παρουσιάσει στο ευρύ κοινό, αλλά και στη διεθνή επιστημονική κοινότητα επιλεγμένα αντικείμενα από μουσεία 10 μεσογειακών χωρών (Ελλάς, Κύπρος, Ιταλία, Ισπανία, Λίβανος, Συρία, Αίγυπτος, Τυνησία, Μάλτα και Τουρκία), τα οποία θα πιστοποιούν τις σχέσεις που αναπτύχθηκαν μεταξύ των λαών της Μεσογείου στην αρχαιότητα. Εκτός από το πλούσιο εκθεσιακό υλικό στις προθήκες, θα υπάρχει ένας επιστημονικός κατάλογος όλων των αντικειμένων (στην ελληνική και αγγλική γλώσσα), δίγλωσσα επιτοίχια κείμενα και χάρτες όπου θα σημειώνονται οι Πλοές- δηλαδή οι θαλάσσιες διαδρομές που ακολούθησαν οι αρχαίοι, φωτογραφίες των αρχαιολογικών χώρων κλπ.

Διάρκεια έκθεσης: Μάιος- Οκτώβριος 2003