Παραθερίζοντας... στο "Φούρνο"!

26.03.2003
Η "Τριλογία του Παραθερισμού" του Κάρλο Γκολντόνι αποτελείται από τρία έργα , γραμμένα το 1761. Πρόκειται για την "Μανία του Παραθερισμού", "Οι Περιπέτειες του Παραθερισμού" και "Η Επιστροφή από τον Παραθερισμό". Το έργο ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Αθήνα από το Θεατρικό Οργανισμό "Νέος Λόγος", στο θέατρο Φούρνος (Κέντρο για την Τέχνη και τις Νέες Τεχνολογίες, Μαυρομιχάλη 168).
Η "Τριλογία του Παραθερισμού" του Κάρλο Γκολντόνι αποτελείται από τρία έργα , γραμμένα το 1761. Πρόκειται για την "Μανία του Παραθερισμού", "Οι Περιπέτειες του Παραθερισμού" και "Η Επιστροφή από τον Παραθερισμό".
Ο μεγάλος Ιταλός σκηνοθέτης Τζόρτζιο Στρέλερ, διασκεύασε τα τρία έργα σε ένα, όπου το κάθε έργο αντιστοιχεί σε μία πράξη της διασκευής. Το ανέβασε τρείς φορές σε τρεις διαφορετικές γλώσσες! Το 1954 στο Πίκολο Τεάτρο στο Μιλάνο, το 1974 στο Μπούργκτεάτρ στη Βιέννη και το 1978 στην Κομεντί Φρανσέζ στο Παρίσι.

Η "Τριλογία του Παραθερισμού" ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Αθήνα από το Θεατρικό Οργανισμό "Νέος Λόγος", στο θέατρο Φούρνος (Κέντρο για την Τέχνη και τις Νέες Τεχνολογίες, Μαυρομιχάλη 168). Προηγήθηκαν δύο ανεβάσματα, στην Πειραματική Σκηνή Τέχνης στην Θεσσαλονίκη, σε σκηνοθεσία Νίκου Χουρμουζιάδη και στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας, σε σκηνοθεσία Μάγιας Λυμπεροπούλου.

Το πρώτο μέρος του έργου, μας παρουσιάζει τον πυρετό της προετοιμασίας για την μετάβαση στην εξοχή, δύο οικογενειών του Λιβόρνο. Καινούργια φορέματα, σερβίτσια, ματαιοδοξία, χρέη, αλλά και ερωτική προσμονή όλων των νεαρών προσώπων. Το δεύτερο μέρος είναι τοποθετημένο στην εξοχή, όπου οι αισθηματικές περιπλοκές οδηγούνται σε αδιέξοδο και τα οικονομικά προβλήματα διογκώνονται. Στο τρίτο μέρος κυριαρχεί η μελαγχολία της επιστροφής. Όλα τακτοποιούνται, αλλά με ακριβό τίμημα. Το happy end υπάρχει, αλλά μέσα του κρύβει μιά πίκρα και μιά βαθειά αίσθηση ανικανοποίητου.

Ανάμεσα στο πρώτο μέρος της τριλογίας, όπου δεσπόζει η φρενήρης έξαψη μιας αναχώρησης προς τον ανοιχτό χώρο του παραθερισμού, και στο τρίτο, όπου τα πρόσωπα, διαψευσμένα στις προσδοκίες τους και παγιδευμένα σε ένα σκονισμένο και ακατάστατο δωμάτιο, αναγκάζονται να βυθιστούν στο τέλμα του συναισθηματικού και κοινωνικού συμβιβασμού, διαγράφεται μια τεθλασμένη που τη συνθέτουν οι σπασμωδικές παλινδρομήσεις των προσώπων, καθώς διεκδικούν ή αποποιούνται τις προσφορές διεξόδου, νομιμοποιούν τις αυταπάτες τους, υποκύπτουν σε εύκολες διαπραγματεύσεις και, αδύναμα να τολμήσουν την επανάσταση ή να αμφισβητήσουν τον κλοιό που τα περιβάλλει, επιλέγουν τελικά τον δρόμο του αυτοακρωτηριασμου και της κοινωνικής υποκρισίας.

Οι συντελεστές:
Διασκευή : Τζόρτζιο Στρέλερ
Μετάφραση : Νίκος Χουρμουζιάδης
Σκηνοθεσία : Φώτης Μακρής
Σκηνικά - Κοστούμια : Αφροδίτη Κουτσουδάκη
Μουσική Επιμέλεια : Ιάκωβος Δρόσος
Φωτισμοί : Παναγιώτης Μανούσης
Βοηθός Σκηνοθέτη : Μυρτώ Αθανασοπούλου
Παίζουν : Αλίκη Αλεξανδράκη, Ηλίας Ανδραβιτσανέας, Παναγιώτα Βλαντή Αντώνης Κρόμπας, Στέλλα Κρούσκα ,Μένη Κωνσταντινίδου, Φώτης Μακρής, Διονύσης Μανουσάκης, Χριστίνα Μανουσάκη, Παναγιώτης Μέντης

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Ως τις 20 Απριλίου, Πέμπτη έως Σάββατο : 21.00, Τετάρτη & Κυριακή : 20.00
Τιμές εισιτηρίων : 17 ευρώ & 11 ευρώ φοιτητικό.