Ενδυμα Θεάτρου... στην Εθνική Πινακοθήκη

12.03.2003
"Ενδυμα Θεάτρου" είναι ο τίτλος της έκθεσης αυτής, με 250 ανεκτίμητης αξίας εικαστικά δημιουργήματα, αξεσουάρ και άλλα, από 37 ενδυματολόγους παλιότερών εποχών, αλλά και συγχρόνων.
Στις 11 Μαρτίου, το Εθνικό Θέατρο, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας, παρουσιάζει στην Εθνική Πινακοθήκη για πρώτη φορά στην πολύχρονη ιστορία του, μία ολοκληρωμένη έκθεση θεατρικών κοστουμιών.
"Ενδυμα Θεάτρου" είναι ο τίτλος της έκθεσης αυτής, με 250 ανεκτίμητης αξίας εικαστικά δημιουργήματα, αξεσουάρ και άλλα, από 37 ενδυματολόγους παλιότερών εποχών, αλλά και συγχρόνων.

Η έκθεση που θα διαρκέσει περίπου 5 μήνες, δηλαδή έως τις 21 Ιουλίου, θα φιλοξενήσει δημιουργίες των: Αντώνη Φωκά, Γιώργου Βακαλό, Σπύρου Βασιλείου, Κλεόβουλου Κλώνη, Γιάννη Τσαρούχη, Νίκου Εγγονόπουλου, Γιάννη Στεφανέλλη, Νίκου Χατζηκυριάκου- Γκίκα, Γιάννη Μόραλη, Γιώργου Ανεμογιάννη, Γιάννης Καρύδη, Σάββα Χαρατσίδη, Δημήτρη Μυταρά, Γιώργου Πάτσα, Ιωάννας Παπαντωνίου, Γιάννη Βασιλειάδη, Γιάννη Νικολάου, Νίκου Πετρόπουλου, Διονύση Φωτόπουλου, Λίζας Ζαίμη, Γιώργου Ασημακόπουλου, Βασίλη Φωτόπουλου, Ρένας Γεωργιάδου, Αλέκου Φασιάνού, Λαλούλας Χρυσικοπούλου, Μίνως Αργυράκη, Γιώργου Ζιάκα, Νίκου Στεφάνου, Ανδρέα Σαραντόπουλου, Δαμιανού Ζαρίφη, Γιάννη Μετζικώφ, Αποστόλου Βέττα, Ντόρας Λελούδα, Αννας Μαχαιριανάκη, Νίκου Σαριδάκη, Αντώνη Κυριακούλη, Θάλειας Ιστικοπούλου.

Η ιδέα για την οργάνωση της έκθεσης γεννήθηκε από τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου κ. Νίκο Κούρκουλο, όταν πριν 7 χρόνια, άρχισε η καταγραφή των ενδυμάτων του βεστιαρίου του εθνικού θεάτρου. Χαρακτηριστικά ο κ. Κούρκουλος αναφέρει: "Στα υπόγεια του Εθνικού Θεάτρου με ακολούθησε η αύρα του Φωκά, τα χρώματα του Τσαρούχη, οι σκοτεινοί τόνοι του Χαρατσίδη. Στα ξέφτια μιας φούστας, στα κρόσσια ενός μανδύα, στα φτερά ενός πουλιού, ένας ρόλος, ένας σκηνογράφος, μια παράσταση του Εθνικού μας Θεάτρου, όλα ένα, όλα ραφές μιας φορεσιάς θεατρικής. Κοστούμια ζυμωμένα με τον ιδρώτα του κορμιού του ηθοποιού, δημιουργίες κορυφαίων ενδυματολόγων σημαδεμένες από τη δύναμη του ρόλου και το ταλέντο των ερμηνευτών? Αυτά τα πλούσια ράκη είναι η Ιστορία του θεάτρου μας"
Η Ρένα Γεωργίαδου έκανε την αρχική επιλογή σε συνεργασία με τον Γιάννη Μετζικώφ, που έχει και την καλλιτεχνική επιμέλεια της έκθεσης των κοστουμιών στον χώρο της Εθνικής Πινακοθήκης. Επιστημονικά συνεργάστηκαν επίσης η Ελένη Βαροπούλου και ο Πλάτων Μαυρομούστακος.
Τα εκθέματα, όλα φορτωμένα με μνήμες, χρονολογούνται από το 1940, ενώ αξεσουάρ όπως μάσκες, μπέρτες, σπαθιά, υποδήματα, περούκες κ.α. που θα πλαισιώνουν τα κοστούμια, χρονολογούνται από το 1938. Η έκθεση "Ενδυμα Θεάτρου", χωρίς άλλο θα αποτελέσει ένα πλούσιο θεατρικό ταξίδι μέσα σε 7 δεκαετίες.