To ελληνικό βιβλίο σε Λονδίνο-Παρίσι-Λειψία!

12.03.2003
Στο πλαίσιο της προώθησης της Ελληνικής Πνευματικής δημιουργίας στο εξωτερικό, η Ελλάδα συμμετέχει κάθε χρόνο σε ολοένα και περισσότερες σημαντικές εκθέσεις βιβλίου σε μεγάλες πόλεις της Ευρώπης. Το Μάρτιο του 2003 το ελληνικό βιβλίο εκπροσωπείται σε τρεις μεγάλες διεθνείς εκθέσεις: στο Λονδίνο (London Book Fair), στο Παρίσι (Salon du Livre) και στη Λειψία (Leipziger Buchmesse).
Στο πλαίσιο της προώθησης της ελληνικής πνευματικής δημιουργίας στο εξωτερικό, η Ελλάδα συμμετέχει κάθε χρόνο σε ολοένα και περισσότερες σημαντικές εκθέσεις βιβλίου σε μεγάλες πόλεις της Ευρώπης.

Πρόκειται για μια συντονισμένη προσπάθεια από όλους τους σχετικούς φορείς, δηλαδή το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (Ε.ΚΕ.ΒΙ.), την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών Βιβλιοχαρτοπωλών (ΠΟΕΒ), το Ευρωπαϊκό Κέντρο Μετάφρασης Λογοτεχνίας και Επιστημών του Ανθρώπου (ΕΚΕΜΕΛ) και την Εταιρεία Συγγραφέων, που διοργανώνουν από κοινού την ελληνική συμμετοχή στις Διεθνείς Εκθέσεις Βιβλίου, με εθνικά περίπτερα, τα οποία φιλοξενούν τους Έλληνες εκδότες και την πρόσφατη ελληνική βιβλιοπαραγωγή, δίνοντας το στίγμα μιας ισχυρής ελληνικής παρουσίας στην παγκόσμια αγορά του βιβλίου.

Το Μάρτιο του 2003 η Ελλάδα συμμετέχει σε τρεις μεγάλες εκθέσεις βιβλίου:
Έκθεση Βιβλίου στο Λονδίνο (London Book Fair): 16-18 Μαρτίου
Έκθεση Βιβλίου στο Παρίσι (Salon du Livre): 21-26 Μαρτίου
Έκθεση Βιβλίου στη Λειψία (Leipziger Buchmesse): 20-23 Μαρτίου

Η σταθερή πλέον συμμετοχή στις Διεθνείς Εκθέσεις Βιβλίου είναι κατ' αρχάς αποτέλεσμα της συνάντησης ελλήνων συγγραφέων με το ευρωπαϊκό αναγνωστικό κοινό. Ισχυρή ώθηση προς αυτήν την κατεύθυνση έδωσε η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου της Φραγκφούρτης το 2001, όταν η Ελλάδα ήταν τιμώμενη χώρα. Η Ελλάδα παρουσίασε στη Φραγκφούρτη με επιτυχία και πειστικότητα μια νέα εικόνα της σύγχρονης πραγματικότητάς της απαλλαγμένη από τα στερεότυπα του παρελθόντος. Δεκάδες βιβλία μεταφράστηκαν στα γερμανικά και η ευρωπαϊκή αγορά του βιβλίου είχε την ευκαιρία να γνωρίσει πολλούς έλληνες συγγραφείς. Το τοπίο της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας άρχισε να διαγράφεται με μεγαλύτερη ακρίβεια και να ξεχωρίζουν οι ιδιαιτερότητες, τα περιγράμματα των κύριων ρευμάτων, τα χαρακτηριστικά των προσώπων, οι αναζητήσεις και τα επιτεύγματα.

Κάθε ένας από τους τέσσερις φορείς του βιβλίου έχει δουλέψει τα τελευταία χρόνια, από την πλευρά του, με σύστημα και επιμονή για την προώθηση του ελληνικού βιβλίου στο εξωτερικό ανοίγοντας διαύλους επικοινωνίας και συνεργασίες που συνεχώς αναπτύσσονται. Η δράση τους σήμερα, στον τομέα αυτό, είναι πλέον συλλογική και κατά συνέπεια πιο καίρια, άμεση και αποτελεσματική.

Το ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού στηρίζει με συνέπεια και χρηματοδοτεί αυτή τη συντονισμένη προσπάθεια. Παράλληλα, με το πρόγραμμα ενίσχυσης των μεταφράσεων ελληνικών βιβλίων ενθαρρύνει σταθερά τους ξένους εκδότες και με την ευρύτερη πολιτιστική δράση του δημιουργεί ένα ευνοϊκό περιβάλλον για την υποδοχή των βιβλίων στις ευρωπαϊκές αγορές.