Ελληνικές γεύσεις από την Εύη Βουτσινά...

14.03.2003
Το e-go σας παρουσιάζει τρία από τα βιβλία μαγειρικής της Εύης Βουτσινά που κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Καστανιώτη!
Γεύση Ελληνική, Μεζέδες- φαγάκια
Οι μεζέδες της θάλασσας και της στεριάς είναι αυτοί που συνοδεύουν κάθε γιορτή και πανηγύρι, αλλά και τις μικρές καθημερινές στιγμές της χαλάρωσης και της ηρεμίας. Οταν κάθεται κανείς να "πιει ένα ουζάκι", να μιλήσει με τους γύρω του, να επικοινωνήσει με τον εαυτό του. Χταποδάκι λιαστό, λικουρίνος ή σπληνάντερο ή φρυγαδέλι, η λειτουργία του είναι η ίδια: να φτιάξει μια μικρή δική μας γεύση του κρασιού και του ούζου.

Το ψωμί
Ενα βιβλίο για το ψωμί. Μια μικρή περιπλάνηση στον κόσμο της οικιακής αρτοποιίας. 82 συνταγές ψωμιών, φωτογραφίες της μεταπολεμικής Ελλάδας των Δ. Τλούπα, Βούλας Παπαιωάννου και Nelly's, μαζί με μία ανθολογία κειμένων συνθέτουν το σύγχρονο μωσαϊκό της αρτοποίησης.

Γεύση Ελληνική, Καλούδια
Όλα μαζί τα πράγματα και τα μικροπράγματα που δίνουν τόνο στις στιγμές, όλα εκείνα που φτιάχνονται με έγνοια και αγάπη, προσφέρονται με τρυφερότητα και γίνονται δεκτά με αγαλλίαση... αυτά είναι τα καλούδια. Σε μία εποχή που έχει γίνει κατάχρηση ζάχαρης και υποκατάστατων, προβάλλουν εξαγνιστικά τα φυσικά συστατικά του μελιού, του πετιμεζιού, των σύκων.... Και δοκιμάζοντάς τα έχει κανείς την αίσθηση ότι η γεύση τους βρίσκεται σε πλήρη αρμονία με το τοπίο, το φως, τους ήχους, το ύφος αυτού του τόπου που τα γέννησε και τα συντήρησε μέσα στους αιώνες. Πολλά απ' αυτά μπορείτε να τα φτιάξετε όταν υπάρχουν τα υλικά ή έχετε χρόνο και να τα διατηρείτε. Θα έχουν σίγουρα ζήτηση και θα δώσουν τη δυνατότητα σε μικρούς και μεγάλους να μυηθούν στις αυθεντικές γεύσεις.


Ποια είναι η Εύη Βουτσινά
Η Εύη Βουτσινά γεννήθηκε το 1950 στη Λευκάδα, όπου και έζησε μέχρι το 1968. Σπούδασε αγγλική φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Εδώ και μία δεκαπενταετία ασχολείται επαγγελματικά με τη μαγειρική και ασχολείται και με τη θεωρητική πλευρά της γαστρονομίας και αρθρογραφεί σχετικά. Επίσης, καταγράφει συστηματικά την παραδοσιακή κουζίνα, ταξιδεύοντας σε όλη την Ελλάδα. Αυτό το υλικό των καταγραφών είναι και η αφετηρία για το δημιουργικό κομμάτι της δουλειάς της ως μαγείρισσας.
Θα ήθελε να μαγειρέψει για τον Θεόδωρο Ντοστογιέφσκι, για τους Μπιτλς, για τον Μάρκο Βαμβακάρη και για τον Βαν Γκογκ και πιστεύει ότι μια μέρα θα τα καταφέρει.