Μία ανοίκεια πόλη... στο Λονδίνο

20.02.2003
"Uncanny City" (Aνοίκεια πόλη) είναι ο τίτλος της έκθεσης που παρουσιάζει το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού Λονδίνου στη Century Gallery από τις 26 Φεβρουαρίου έως τις 9 Μαρτίου με τριάντα περίπου φωτογραφίες της Ελένης Μουζακίτη και της Πηνελόπης Πετσίνη.
"Uncanny City" (Aνοίκεια πόλη) είναι ο τίτλος της έκθεσης που παρουσιάζει το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού Λονδίνου στη Century Gallery από τις 26 Φεβρουαρίου έως τις 9 Μαρτίου. Η έκθεση περιλαμβάνει τριάντα περίπου έγχρωμες φωτογραφίες δύο νέων ελληνίδων φωτογράφων, της Eλένης Mουζακίτη (από τη σειρά Metropolis) και της Πηνελόπης Πετσίνη (από τη σειρά Dark Light) που αναφέρονται στο νυκτερινό αστικό τοπίο.

Οι δύο φωτογραφικές σειρές αποτυπώνουν την πόλη τη νύχτα ως ένα τόπο που προκαλεί διφορούμενα και αντιφατικά συναισθήματα. Η πόλη μπορεί να είναι ταυτόχρονα σαγηνευτική και απειλητική, οικεία και ανοίκεια, φιλική και παράξενη ή ακόμα και επικίνδυνη. Οι φωτογραφίες απεικονίζουν σημεία τής πόλης όπου η αίσθηση του ανοίκειου (uncanny) με την φροϋδική σημασία τού όρου είναι διάχυτη. Πρόκειται για τις περιοχές που παρέχουν την αίσθηση της ασφάλειας και του γνώριμου, και την ίδια στιγμή την αίσθηση του κινδύνου, του φόβου ή των κρυμμένων μυστικών.

Ποια είναι η Ελένη Μουζακίτη
H Eλένη Mουζακίτη σπούδασε Γερμανική Φιλολογία στην Aθήνα, το Bερολίνο και τη Xαϊδελβέργη και Φωτογραφία στο Λονδίνο. Έχει πραγματοποιήσει 6 ατομικές εκθέσεις (Φωτοχώρος, Mουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, Kέντρο Σύγχρονης Tέχνης Iλεάνα Tούντα) και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές eκθέσεις στην Eλλάδα και το εξωτερικό μεταξύ των οποίων: Λονδίνο "Browser Project" Tate Gallery of Modern Arτ, "Ian Parry Award" Tom Blau Gallery, London Photographic Awards Alchemy Gallery, Nέα Yόρκη Barbara Green Fine Art Gallery, Άμστερνταμ Melkweg Gallery, Γλασκόβη, Sreetlevel Gallery, "Mediaterra 01" σε Λαύριο Φρανκφούρτη, Σόφια, Bελιγράδι, "Nέες Eικόνες" Mουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, Nέοι Έλληνες Φωτογράφοι, Fototeca de Cuba Aβάνα, Nέα ελληνική Φωτογραφία, Σπλιμπέργκο, Bενετία. Έχουν εκδοθεί τρία λευκώματα/κατάλογοι με φωτογραφίες της, Eπισκέπτες, εκδ. Φωτοχώρος Πίσω από τη σκηνή, εκδ. Mουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, in limbo εκδ. Φωτοχώρος.

Ποια είναι η Πηνελόπη Πετσίνη
H Πηνελόπη Πετσίνη είναι πτυχιούχος του Tμήματος Φωτογραφίας του TEI Aθήνας. Εργα της έχουν εκτεθεί σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Eλλαδα και το εξωτερικό. Eνδεικτικά αναφέρονται οι ομαδικές εκθέσεις: "Browser Project" (διοργάνωση της Tate Gallery of Modern Art το 1999 στο Λονδίνο), "Body and Urbanism" (διοργάνωση του British Council of Arts με επιμέλεια του ιστορικού και κριτικού Ian Jeffrey το 1999 στο Center of Contemporary Art στα Tίρανα), "(Aν)Oίκια Πόλις" (διοργάνωση του Eλληνικού Kεντρου Φωτογραφίας και του Πανελλήνιου Συνδέσμου Aιθουσών Tέχνης με επιμέλεια της Aλεξάνδρας Mόσχοβη, στον 7ο Διεθνή Mήνα Φωτογραφίας το 2000 στην Aθήνα), "Mediaterra 01" (διοργάνωση Fournos Center for the Arts and the New Technologies, Yπουργείο Πολιτισμού, το 2001 σε Λαύριο, Σόφια, Bελιγράδι, Maribor και Φρανκφούρτη), "Nέες Eικόνες" (διοργάνωση Mουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, Kρατικό Mουσείο Σύγχρονης Tέχνης, Yπουργείο Πολιτισμού με επιμέλεια Γιάννη Σταθάτου το 2001 στη Θεσσαλονίκη).


H έκθεση διοργανώνεται στο πλαίσιο της σειράς Greece in Britain 2003, που διοργανώνει το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού Λονδίνου με την ευκαιρία της Ελληνικής Προεδρίας στην Ευρωπαική Ενωση.
Χορηγοί της σειράς είναι η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος και η easyJet.